"Спаси София" даде СО на Агенцията за държавна финансова инспекция

Причината - обществена поръчка за уличното осветление
Обновена: 31 яну 2022 13:39 | 31 яну 2022 13:03, Камелия Цветанова
136
"Спаси София" даде СО на Агенцията за държавна финансова инспекция
Снимка: "Спаси София"

Независимият общински съветник Борис Бонев внесе сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка със скандалната обществена поръчка за уличното осветление. Според данните, изнесени от Спаси София, договорите подписани от Столичната община, допускат буквално източването на милиони заради огромни разлики в цените. "За съжаление не чухме никакви аргументи от страна на възложителя в лицето на зам.-кмета Кръстев, които да обясняват разликите", заяви Бонев.

Още по темата
Според градските активисти, твърдението на управляващите Общината, че едната фирма е завишила цените за поддръжка, а другата за изграждане на улично осветление говори единствено, че и двете фирми работят на надути и нереални цени.

"Тази теза означава, че търгът не е проведен правилно и победителите не са избрани на база обективни критерии, щом Общината самата си признава, че има завишени цени. В никакъв случай не може да става въпрос за търговска политика на индивидуалните фирми, тъй като Общината плаща с парите на данъкоплатците и е трябвало да провери доколко реални са разходите, оферирани от фирмите", категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

От Спаси София отново повдигнаха и въпроса за разликите с пазарните цени, където също се получават десетократни разминавания. "Общината би трябвало да работи с по-ниски цени, защото работи на едро. Нещо повече, ЗОП позволява на Възложителя да направи пазарно проучване за да сравни цените на фирмите, но очевидно не го е направил. Няма обяснение защо Общината се е съгласила на очевидно непазарни цени, с което се нарушава общественият интерес", заяви адв. Александър Колев.

Юристите от Спаси София са идентифицирали и потенциално сериозно нарушение на тръжната процедура, тъй като в протоколите на комисията по избор на изпълнител е записано, че фирма “Лог-Сиберия” не е разкрила ценовата си оферта, но въпреки това, офертата е отворена, разгледана и класирана. Това е нарушение на ЗОП, който предвижда отстраняване на участниците, които не са разкрили цените си.

"Тъй като вече втори ден обществото не получава никакви разумни отговори от управляващите Столичната община, настояваме за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел поръчката и е подписал договорите. Той е допуснал цени, които са десетки пъти над пазарните. Какво още чака Фандъкова след тези разкрития? Надявам се да осъзнава, че отлагането и замитането на отговорността само увеличава съмнението, че такива практики се толерират от най-високо ниво!",категоричен е Бонев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще подпука Топлофикация?Фандъкова е принципал на дружеството!Защо имат десетки милиони дългове,щом хората си плащат редовно и то прогнозни сметки,а 15 000 души само в София бяха осъдени през 2015г.по-голямата част за нищо.
47
18
 
15
 
! Отговори
Стар софиянец преди 2 години
Много си е добре Фандъкова и в сравнение с бая предишни ,направи много за града.Тези 25-35 годишни пишлемета разглезени фантазьори с ,,особенно сексуално самоусещане" ,само пречат и дирят кусури. А НОВИТЕ ,,софийски жители "от последните 15-20 години хал хабер си нямате какво беше София и участват в хора на агитката !?!
46
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на хората,които са активни и се борят за нашите права.България все още е жива.
45
22
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Айде сега и с кметицата се започна...., Бих посъветвала новия фин.министър да пести повече, че готови пари лесно се харчат. Борисов явно доста е успял да задели в хазната, щом нашите похарчиха 9млрд лева за 1 месец...., пък го упрекват, че е крал. Май все пак не е, а Рашков не спира да го очерня!
44
8
 
12
 
! Отговори
opg преди 2 години
OPG GERB
43
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо "Спаси София" се правят на умрели лисици! Всичко това, което се е случило е станало със съгласието на всички партийни групи в Софийска голяма община. Сега са "изненадани" от решения,за които и те са отговорни.
42
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кмет ли се бута младежа с таз формация , тука в Бг май нищо не се прави без да има нещо назадничаво
41
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да питам тия меките пичуи на снимката знаят ли колко фирми правят улично осветление в Бг и как се прави изобщо? А как се поддържа? Цената се определя от много неща, но може да бъде направено с китайски лампи и стълбове, но и с немски и шведски.Разликата е в пъти, както и качеството. Да не стане като с Хемус? Няма да я правят по договорите на ГЕРБ, но понеже ни трябват пари никой няма да я прави, а парите ги изхарчихме.
40
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долато леля Данче, гешеф памперса и гербавите калинки не бъдат изчегъртани няма да се оправим. София е бунище.
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наивно е да мислим че корупция има само от последните 12 години. Винаги е имало корупция у нас. И по света също.
38
7
 
11
 
! Отговори
Мутри вън преди 2 години
По фактите и документите се вижда умишлен и подготвен грабеж,преместват осветлението при друг кмет и ресор и след това идва и грабежа....!
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, айде - да ги изринат най-сетне тия, во главе с кметицата! )))
36
9
 
15
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Защото си невеж,ще ти кажа:Защото са само от 1 месец,а далаверите са огромни и повсеместни.Не може да един месец с едно махване на ръка да изчистиш авгиевите обори,с 12 годишна давност.
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано започва кампанията за кметските избори г-н Бонев. Много му се ще да стане кмет. Крайно време е и София да има кмет с различна сексуална ориентация:)
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли община,агенция,дружество ,БЕХ,НЕК,КЕВР,Козлодуй и др.доминирани от ГЕРБ,където да не се е крало?!Ама яко се е крало.Затова сме на това дередже.
33
6
 
15
 
! Отговори
A преди 2 години
От къде ги измъкнаха тия xomoбухалки? Друг е въпросът, че 90% от всички държавни/общински поръчки са основани на корупционни практики. Първият хванат от улицата знае, че първото нещо което трябваше да свърши това трагикомично правителство бе да ревизира всяка една такава поръчка над 50 000 лева. Понеже съм невеж се чудя защо ли не го правят?
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И паветата !!!!Кой, за колко!Колко годишно и колко за последните 10 г?Кой изпълнява ( то се вижда кой де).Кой приема работата - по БДС разстоянието между паветата трябва да е 7 ММ максимално!Алллллууууу
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 35: А Фъндък как е, по-твърда в китката ли ти идва
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си,щом в СО толкова се краде,какво е по другите общини,където никой не ги контролира.А иначе реват,че тока им бил скъп.Да се направи ревизия на всички общини,къде и за какво са харчили народните пари.
29
9
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
ГЕРБераст на власт!