"Спаси София" даде СО на Агенцията за държавна финансова инспекция

Причината - обществена поръчка за уличното осветление
Обновена: 31 яну 2022 13:39 | 31 яну 2022 13:03, Камелия Цветанова
136
"Спаси София" даде СО на Агенцията за държавна финансова инспекция
Снимка: "Спаси София"

Независимият общински съветник Борис Бонев внесе сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка със скандалната обществена поръчка за уличното осветление. Според данните, изнесени от Спаси София, договорите подписани от Столичната община, допускат буквално източването на милиони заради огромни разлики в цените. "За съжаление не чухме никакви аргументи от страна на възложителя в лицето на зам.-кмета Кръстев, които да обясняват разликите", заяви Бонев.

Още по темата
Според градските активисти, твърдението на управляващите Общината, че едната фирма е завишила цените за поддръжка, а другата за изграждане на улично осветление говори единствено, че и двете фирми работят на надути и нереални цени.

"Тази теза означава, че търгът не е проведен правилно и победителите не са избрани на база обективни критерии, щом Общината самата си признава, че има завишени цени. В никакъв случай не може да става въпрос за търговска политика на индивидуалните фирми, тъй като Общината плаща с парите на данъкоплатците и е трябвало да провери доколко реални са разходите, оферирани от фирмите", категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

От Спаси София отново повдигнаха и въпроса за разликите с пазарните цени, където също се получават десетократни разминавания. "Общината би трябвало да работи с по-ниски цени, защото работи на едро. Нещо повече, ЗОП позволява на Възложителя да направи пазарно проучване за да сравни цените на фирмите, но очевидно не го е направил. Няма обяснение защо Общината се е съгласила на очевидно непазарни цени, с което се нарушава общественият интерес", заяви адв. Александър Колев.

Юристите от Спаси София са идентифицирали и потенциално сериозно нарушение на тръжната процедура, тъй като в протоколите на комисията по избор на изпълнител е записано, че фирма “Лог-Сиберия” не е разкрила ценовата си оферта, но въпреки това, офертата е отворена, разгледана и класирана. Това е нарушение на ЗОП, който предвижда отстраняване на участниците, които не са разкрили цените си.

"Тъй като вече втори ден обществото не получава никакви разумни отговори от управляващите Столичната община, настояваме за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел поръчката и е подписал договорите. Той е допуснал цени, които са десетки пъти над пазарните. Какво още чака Фандъкова след тези разкрития? Надявам се да осъзнава, че отлагането и замитането на отговорността само увеличава съмнението, че такива практики се толерират от най-високо ниво!",категоричен е Бонев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Василев ...Прав си,но без прокуратура не може. "Човек от най-близкото обкръжение на главния прокурор Иван Гешев се обадил на прокурор, за да му каже как трябва да реши дело, свързано с изборното законодателство. Щом човекът на Гешев разбрал, че държавният обвинител не иска да клекне и да напише каквото му се казва, в пристъп на гняв го нарекъл пoмияp.Oбвинител 1 на практика лобира в полза на политическа партия, изцяло отдадена през последните години на правата и свободите на хората."
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Фандъкова както обикновено ни лук яла,ни лук мирисала.Тая кукла на конци са я инсталирали само да се усмихва,докато другите крадат.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТруТ иронизира,че Кирил Петков е невинен,а виновен е този,който го е поставил.То и Буци е невинен за 12 години кражби,а онези,които са го поставили за да лапат.Не,че и той не се е облажил,но това е друга тема.
25
12
 
15
 
! Отговори
София преди 2 години
Тия и тримата ми се виждат подозрително меки в китките.
24
5
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
СПАСИ БЪЛГАРИЯ-А НЕ САМО СОФИЯ!
23
8
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БРАВО! РЕВИЗИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА -КАСАТА НА ГЕРБ ТРЯБВА ДЕ Е МНОГО ПО ОБХВАТНА ,НО КАТО ЗА НАЧАЛО Е ДОБРЕ!
22
6
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
Абе слушах как за една крушка се дават 6000лв.! Това при положение, че за същтата тази крушка могат да се дадът само 1500лв. А в действителност тази крушка барабар със стълба на които е сложена струва 350лв. Така, че ако си мислите, че в столична община няма далавери то сте по-големи киртаци и от бойко борисов и бандатата му!!!
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия най-после се събудиха.А далаверите в СО са хиляди.Там ако се разрови мноооого ще замирише.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата отива при хората, които са поръчители и при изпълнителите. Така е с всички обществени поръчки...
19
5
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Кметове на райони от ДБ. Какво очаквате. Ясно става за каква съдебна реформа драпат. Да няма кой да ги пипне
18
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четох, че зам. кметът казал, че сравняват цените на участниците, а не цените на пазара?! И ако участниците се наговорят да надуят цените, както и са го направили ... всичко е точно?! Тия герберасти не се накрадоха бе, а Фандупкова кога ще иде при баце да полива магнолиите или да сади картофи.
17
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия нещо са ми съмнителни , като ориентация.
16
8
 
19
 
! Отговори
Един от мнозинството преди 2 години
Е, този театър го гледаме вече от година и половина. Продажни медии зад които седят ощипани олигарси с лъжи, манипулации и внушения, зъпочват да създават впечатление колко лош е даден законно избран управник ! Същевремено на "Новият Киро" започва да му се изгражда образ на "борец против сегашната лошотия" и бавно му се очертава ореол около главата. Все пак следващите избори са кметски и побвата трябва да се подготви отдалеко. И после - пак наимния български избирател ще се бие по главата.
15
2
 
10
 
! Отговори
Коки преди 2 години
АДФИ с за проверка и закриване. Нищо не правят, взимат си процент от кражбите и прикриват яко!
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А софиянци кви са тия лампи близо 6000 лв )
13
4
 
9
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
А бе на софиянците няма ли да им спирате уличното осветление нощес от 23 до 5 часа ??? То проблемите в страната и без това от там идват. Може и да се предложи и в ЕС да се включи тази мярка в зелената сделка. Някой платен математик бързо ще изчисли колко въглеродни емисии ще спестим.
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спаси София що не излезне срещу летището което бълва смок към града ?
11
20
 
16
 
! Отговори
Дедо от село преди 2 години
Пак гласувайте за ПП ГЕРБ и Фандъкова.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bravo na bonev da baha vs mladi hora taka otgovirni bg njamasche da e nai kurumpurata s mutri mafia darjava v eu fandakiva e sa orokoraturata mn odavna dosta koruozii po neino vreme a i tja miliinerka ja napravihme sofianzi sa smarta na 16 g mm4e ot romski proishod fandakova e vinovna ako besche neinata daschtera setai vnuzi dr schtesche da pravi fandakova s bb saschtitnika i kumunisti gerb dps oschte komandvat bg vse po bedna stava a bigataschite gerb dps jivot si jivejat sram njama
9
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката виждате трима хомо...сапиенса, които когато и да ги обстреляте, все ще е късно!