Билетчето за градския в София остава 1,60 лв.

Откриват се нови възможности за пътуване
23 юни 2022 11:58, Нели Христова
33
Билетчето за градския в София остава 1,60 лв.
Снимка: БГНЕС

Нови възможности за тарифна политика при пътуване с обществения транспорт на територията на Столична община се предлагат в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт.

Документът е обявен за едномесечно обществено обсъждане. Основните мотиви в документа за въвеждане на промените са: справедлив начин за таксуване в зависимост от необходимостта и честотата на ползване на услугите на градския транспорт; разширяване на мрежата на продажби и начини на зареждане на превозни документи и създаване на възможности за оптимизация, реорганизация и ускорение на градския транспорт в зависимост от натовареността на превозните средства, съобщиха от СОС.

Проектът предвижда запазване на сегашните и въвеждането на нови видове превозни документи. Въвеждат се билет 30 плюс и билет 60 плюс, които са с право на неограничен брой прекачвания в рамките на времето. Стойността на билета се запазва на 1,60лв, като се дава се възможност на пътниците да пътуват за време и да сменят превозните средства само с един превозен документ в рамките на 30 минути. Ако през първите 30 минути пътникът се прекачи безплатно на друго превозно средство, той ще завърши пътуването си, независимо от неговата продължителност. Билетът 60 плюс е с цена от 2,20 лева и също дава възможност за неопределен брой прекачвания в рамките на един час. При тази опция пътникът също може да довърши маршрута си с последното превозно средство, на което се е прекачил, независимо от времетраенето на пътуването до края на маршрута.

Създава се младежка карта до 26 години, 24-часова карта, както и 72 часова и седмична карта от понеделник до неделя, както и възможности за използването на буферните паркинги от пътниците в наземния транспорт.

24 -часовата карта, с включен нощен транспорт, е с предложена цена от 6 лева, а тази за 72-часа е 15 лева. Седмичната карта е с цена от 20 лева. За учениците и студентите, наред с месечната карта от 20 лева, се въвежда и годишна карта за всички линии с цена от 200 лева. Отстъпката за тях от цената на редовната тарифа е 60 на сто. Младите хора до 26 години ще могат да използват Младежка карта на цена от 25 лева на месец за всички линии или 250 лева за цялата година. Годишната абонаментна персонализирана карта, която е един от най-търсените продукти на ЦГМ, остава на цена от 365 лева, и ще може да се плаща на три вноски. Билетът за нередовен пътник, който се продава от контрольорите, е с цена от 40 лева, а при невалидиран документ санкцията е 3 лева.

Промените в наредбата са предложени от Комитет за наблюдение на внедрената автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в обществения градски транспорт на територията на СО. Вносителите, които са представители на всички политически групи в СОС, са приели, че транспортният сектор в световен мащаб се намира в период на съществени промени, свързани с използването на нови технологии, продукти и услуги, които допринасят за промяна в нагласите и изискванията на клиентите. Развитието на системите позволява да се отразят различните нужди на потребителите. Промяната е пряко свързана и с приетия Плана за устойчива градска мобилност (2019-2035 г.), които предлага различни мерки за стимулиране на устойчивата градска мобилност, които да гарантират по-добро качество на живот. Вносителите отчитат, че въпреки множеството подобрения в обществения градски транспорт на СО през последните няколко години, той често се възприема като недобра алтернатива на личния автомобил. В резултат на проведена анкета сред жители на София се показва, че новите превозни средства са на второ място (след прилаганата тарифа), които биха подтикнали обичайно придвижващите се с автомобил да използват градски транспорт. Тези резултати дават основание да бъдат предприети мерки, свързани с промяна на действащия модел на тарифиране, която да доведе до повишаване на потенциала за използване на обществения градски транспорт в СО от страна на жителите и гостите на града, пише още в мотивите на вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Това ГЕРБ няма наяждане. Билетът над 1лв е НЕЗАКОНЕН за това го кръстиха карта, което пак е НЕЗАКОННО. Пак гласувайте за тях!!! Как ще искаме по-чист град, по-малко задръствания като само братчедите защото им е БЕЗПЛАТНО на тях ползват градския транспорт?
26
0
 
3
 
! Отговори
Най скъпо ни е преди 1 година
Леле, ако дойдете у Кюстендил да видите цената на билетчето е 3 или 3.50 зависи до къде се возиш. Ама на таксито защото НЕМАМЕ градски транспорт.Кмета се прави на ударен.А държавата нехае всичко е на автопилот.И така сме от 20 години.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам автобусите тролейбусите и автобусите са почти празни и повечето от пътуващите са баби и дядовци.
24
2
 
2
 
! Отговори
Софиянец до Варненец преди 1 година
А я кажи колко ви е картана за цяла година за целия градски транспорт. Нашата е 365 лева и можеш да ползваш и метрото, а при вас май беше близо 500 лева?И като сравняваш цените на билетите, сравнявай и заплатите. И тук ви бием и то не с малко.
23
6
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Докато има шофьори от турски села и кметици с турски фамилни имена така ще бъде. Докато Великата Руска Армия не влезе Гордо с Българолюбие в България така ще бъде. Между другото,Фандъкова я обичам преференциално! Студена като сладоледова торта, във фаза "гараж-торта" и със свещичка в посока"винаги нагоре" точно между цъцъте и догаряща между пръстите кръстосани ,в които е набита поради скованост с парен чук от Руско-турската Освободителна за Българите Война! Само ЦСКА "Септемврийско Знаме" !
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ама като падна киро и цените спряха да се вдигат..
21
3
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Че то само баламите и случайните гости на столицата си купуват билет. Аз не съм купувал от поне 2 г. Всеки ден си бича с 20 ката, като влезят лели контрольорки набързо слизат, че е пълно с цветнокожи готови на бой, ако им искаш билет
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то и сега е 1.60
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2005 година, откакто кмета на София е от ГЕРБ, транспорта в София става все по-зле. Все по-бързо влошаване на организацията на движението и паркирането, все по-лошо структуриран обществен транспорт, все по-голямо затрудняване на хората вършещи работата си с автомобили и т.н.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да падне на 0,20 лева защото няма пътници и ще фалира.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се спре дългогодишната практика с данъците на София да се издържат много населени места в провинцията, а те да реват, че те плащали на София. Достатъчно е за една година да им се спрат парите идващи от данъците в София и ще пропищят на умряло.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Документът е обявен за едномесечно обществено обсъждане " +++ Само дето го няма на сайта на София, където твърдят, че е публикуван. Интересно как да се обсъжда нещо, което не знаеш какво е?!
15
0
 
8
 
! Отговори
да преди 1 година
за сметка на наполовина разредения градски транспорт
14
13
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДОСЕГА БЪЛГАРИТЕ ИМ ПЛАЩАХА ПАРНОТО , СЕГА И БЕНЗИНА И ТРАНСПОРТА !!! СЪБИРАЙТЕ ПАРИ ЗА БЕДНИТЕ СОФИЯНЦИ !!!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Билетчето НЕ трябва да е повече от 1 лв., крадци такива!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва някой да е изтрещял да купува билети.
11
7
 
10
 
! Отговори
vlady преди 1 година
До до 5В Германия ако те хванат без билет плащаш повече от цената на месечната карта за цялата мрежа без компромиси. Чужденец може да бъде екстрадиран.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито 1.60 лв. ще видите, нито 2.20 лв. от мен.
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви билети бе, аз от 5 год. билет не съм купувал.
8
3
 
8
 
! Отговори
Офчар преди 1 година
Плащайте уфсе!