София чества своето Освобождение

Разнообразни събития в града за годишнината
4 яну 2023 17:07, Росен Стойчев
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес столицата отбелязва 145 години от Освобождението си от османско владичество.

В деня, в който София отбелязва знаменателната годишнина, софиянци отдават почит и към европейските дипломати, които през далечната 1878 г. помагат за съхранението на града.
Още по темата
Годишнината беше чествана с редица събития в целия град.

Вижте още в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Софиягодишниначества
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
1
 
! Отговори
АТОВЕТЕ СЕ РИТАТ преди 1 година
А БЪЛГАРИТЕ СТРАДАТ.........
91
1
 
2
 
! Отговори
ГУРКО - БАШИБОЗУКА? преди 1 година
КОЛКО СЕЛСКИ БУНТОВЕ Е ПОТУШАВАЛ?
90
1
 
1
 
! Отговори
ами за Голодомора преди 1 година
До ГОВОРЕТЕ ТОЧНО- КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ТОЗИ ВИД ГЕНОЦИД?
89
0
 
2
 
! Отговори
ГОВОРЕТЕ ТОЧНО преди 1 година
КАКВО ВЛАДИЧЕСТВО БЕ?? ДУМАТА Е "РОБСТВО" СЪЧЕТАНО С КЛАНЕ, ГЕНОЦИД И НАСИЛСТВЕНО ПОТУРЧВАНЕ
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия Гурковци.
87
0
 
0
 
! Отговори
Натовците преди 1 година
действително не могат да преживеят факта, че османската армия е била транспортирана от британския флот и въоръжена с "Уинчестър", а руската империя заедно с българските бунтовнически легии са ги прогонили от тук. Бива ли София са е такава евро-атлантическа столица и да не си знае историята?
86
2
 
0
 
! Отговори
то всичко хубаво преди 1 година
До Плевенската епопея И много героично!Само дето си забравил за 1,200,000 златни рубли ,раздадени на българските войници които са около 20,000 и са наети от турците да се бият за Плевен!Когато им раздават рублите-с една златна рубла се е правила къща- те си вдигат чукалата и оголват фронта при Плевен!Толкоз за героичната защита,панорами разни и хлипащи старци с вопъл "Доживяхме свободата!"
85
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До лайнирлиц: ееех ама че съм. Забравих да спомена и финландските войници, унгарските войници, германските наемници и даже японски самураи. Има паметник между другото в един български град със самурай и си пише кой е за какво е умрял. Разбрали м ъ р ш о болшевика? Блатная няма нищо общо с Руската Империя от преди мозъчното заболяване комунизъм не им унищожава държавата. Тия там са о. т. п. а. д. ъ. к. не са руснаци както си и ти такъв.
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До лайнирлиц: ние плащаме на руските генерали в злато да ни помогнат да се освободим от Османско иго. Аааа да лайнирлиц да не забравяме че и Румъния, Молдова, Гърция, Сърбия и Хърватска правят същото.
83
5
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Моля да не пропускате така омразния вам факт,че ни освободи Русия.Друг омразен вам факт,е че тя ни освободи от турското петвековно РОБСТВО.Честит празник на всички нормални БЪЛГАРИ!
82
1
 
7
 
! Отговори
179 преди 1 година
Ако по турско сме били роби значи и сега сме а тия къде ни дърпат конците нито ги знаем кои са нито що са :D За мен този днешният сценарии е много по-гаден :D
81
13
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
Една вражеска нам армия е прогонена от друга вражеска нам армия!!! На това ли у викате освобождение бе, руски под.логи?
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да ме изтриете вечни роби сте вече няма кой да ви освободи хак вие
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А когато Русия обяви война на Турция в Рим папата чете молитви за победата на турското оръжие това е западът го ведца това го има у западната преса от това време.1877г вижте го.
78
4
 
9
 
! Отговори
Нова история преди 1 година
От турско ви освободи САЩ за вас се би на Шипка.А от САЩ и господ не може да ви освободи честито
77
3
 
8
 
! Отговори
До русофобите преди 1 година
Дето са заченати на чичо Том в колибата с майка индиянка.Вас ви освободи Бъфало Бил направете му паметник в София.Докато избиеаше бизони и индиянси псвободи и София.
76
0
 
10
 
! Отговори
Плевенската епопея преди 1 година
"Падна Плевен! Ден велик!Руска слава навред тича,Москва с венци се накича" , Иван Вазов, Ноември 1877 г.От 20 юли до септември 1877-а съвместното руско командване предприема три неуспешни и кръвопролитни атаки срещу Плевен. След като загиват повече от 16 хиляди души руското командване взима решение да подложи града на обсада. Идеята е на талантливия военен инженер ген. Едуард Иванович Тотлебен, който обхожда руските позиции и заявява: Четвърта атака на Плевен няма да има!В следващите три мес
75
0
 
9
 
! Отговори
Плевенската епопея преди 1 година
"Падна, падна в грозен бой! Турска сила съкруши се, полумесец помрачи се - няма веч да светне той! Българийо! Възликувай! Мир славянски, тържествувай!..." , ..........Иван Вазов, "Падна Плевен"https://bnt.bg/bg/a/obsadata-na-pleven-140-godini-ot-rusko-turskata-voyna-1877-1878-g
74
12
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
А, През 1885 г. ПОМАГА НА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ЗАВЛАДЯНА ОТ СРЪБСКИЯ КРАЛ МИЛАН , АМА НИ И МИНАВА НОМЕРА .....защото българите са корави и силни и си ОТСТОЯВАТ "СЪЕДИНЕНИЕТО"---ЗА КОЕТО РУСИЯ НИ НЕНАВИЖДА И ТОВА Е НАШЕТО ИСТИНСКО "ОСВОБОЖДЕНИЕ"!
73
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не само освобождава България и българите от тежкото османско робство, но в първите години на създаването на държавата , ни помагат да развием държавата си и я стабилизираме, обучават кадри, обучават и българска войска, същата блестяща войска, която печели всички битки, но по-късно, политиците ни, губят спечеленото от българските воини и войска, от българския народ и руския народ. След като руския владетел е изгонен от австрийците, губим всичко, защото Фердинанд се осссира, слаб владетел о