18% за година скок на цената на жилищата в София, все по-недостъпни са

Голяма част от сградния фонд е морално и технически остарял
30 яну 2023 16:02, Анисия Иванова
192

422 строителни компании са прекратили дейността си през последната година, става ясно от икономическия отчет на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 г.

"Има голямо забавяне в обществените поръчки поради нестабилната политическа ситуация. Година и половина няма обществени поръчки, което пък наложи много фирми да бъдат закрити, за да не се трупат разходи. Не са фалити в бранша. Просто фирми за обществени поръчки се закриват", коментира председателят на Асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в "България сутрин".

Според него категорично проблемът е инфлацията. Централните банки и политиците печатат пари, което след това създава инфлация и цените на стоките се увеличават, изтъкна Шопов.

"Това води до скок и на строителните материали в нашия сектор. Проблемът е, че покупателната способност на хората намалява и пазарът страда. Непрекъснато живеем в режим на инфлация, така работи икономиката. Въпросът е, че трябва доходите на населението максимално бързо да догонват инфлационните процеси. Иначе обедняваме", подчерта Шопов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му войната в Украйна е имала много краткотраен ефект върху строителния бранш и е имало спекулативен скок в цената на арматурното желязо, който обаче е бил овладян от глобалната търговия.

"Няма част, която да не е поскъпнала. Над 160 компонента участват в жилищното строителство. В момента строителството е с 27% по-скъпо. Цената на жилищата в София се е покачила с 18% за една година. Жилищата стават по-недостъпни за хората. Тенденцията е, че интересът за покупка на жилище остава голям, но сделките са намалели. В нашата фирма са намалели с около 40% на месечна база. Клиентите имат желание и нужда от жилище, но сметката не излиза. Не могат в рамките на 20-25 г. с ипотечен кредит да го изплатят. Очакваме повишаване на заплатите и през следващата година пазарът да се върне на нормални нива", обясни Шопов.

По думите му за 20 години средно на година с 12% се е покачвала цената на жилищата, които си остават предпочитани от българите за инвестицията на спестените пари.

"Жилищният пазар е вечен заради стремежа ни да живеем по-добре. Голяма част от сградния фонд е морално и технически остарял. Всеки, който има възможност, отива в по-голям и по-хубав апартамент ново строителство", каза още Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
6
 
! Отговори
Един мармот преди 1 година
Има много имигранти , които поради високите цени на имоти в чужбина, няма къде да купят освен в България. Когато кризата удари сериозно на запад, а това ще се случи неминуемо, тогава и цените на имотите в БГ ща тръгнат надолу.
113
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При разгащения капитализъм е така! Пазарите не е задължително да следват строга логика. Точно обратното. Пазарите могат да бъдат напълно нерационални за продължителни периоди от време докато всички фалират. Няма никакъв проблем жилищата да станат по 10 000 евро квадрата и в същото време никой да не ги купува. Нали това е същността на стагфлацията. Хем цените растат хем никой не купува защото хората нямат пари и са безработни. Това е то чудото на капитализма. Нали това искахме 1989г.
112
0
 
3
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Макар че следващият спад може да отнеме повече време, за да се прояви, той вероятно ще приеме непозната форма, вероятно не много по-дълбока, но по-трайна, тъй като по-устойчивата инфлация държи централните банки и правителствените спасителни екипи встрани. Светът не е готов за предстоящата дълга стагнация.
111
1
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Натискът от демографията и деглобализацията ще тласне нагоре новата норма за инфлацията, по-близо до 4, отколкото до 2 процента. Това ще затрудни централните банки да намаляват лихвите, за да противодействат на следващата рецесия. По-високите лихвени проценти означават, че правителствата могат да вземат заеми и да харчат мащабно, за да стимулират вялите икономики, само при риск да бъдат наказани от световните пазари на облигации, които вече са много по-малко толерантни към свободното харчене.Макар че следващият спад може да отнеме повече време, за да се прояви, той вероятно ще приеме непоз
110
3
 
22
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Пичове, не мога да ви разбера честно. Цените на имотите не се определят от форума на ДНЕС. Каквото и да пишете, каквото и да желаете, с тези коментари и статии няма да повлияете на пазара на имоти. Какво ще стане с имотния балон не се решава тук. В допълнение, много от коментарите тук са пристрастни емоционално, а истински задълбочен дебат няма. Гледайте си кефа и си правете сметките.
109
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с празни имоти, строи се на всяка поляна, населението намалява. От началото на годината обаче започна ново шоково поскъпване, евтините жилища ги свалиха от продажба. В този замръзнал пазар явно продавачите чакат чудо.
108
1
 
25
 
! Отговори
баце преди 1 година
Балона се надува, надувайте момчета, да стане на парчета ..... ПУК!
107
10
 
15
 
! Отговори
:) преди 1 година
По-високия стандарт идва с по-високи цени на жилища, по-скъпи услуги и т.н. Нормално е. А и всеки селяндурин, които дойде в София на 3-4-тата година вече е скочил в ипотеката и вдига търсенето. В София цените са доста ниски сравнени с Европа, но и средата е несравнима. Не съм експерт, но не се надявайте да си купите апартамент на идеално място за 100-200 лева на квадрат. Ако това, чакате.. ще си умрете под наем в Обеля.
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Докато народа е готов да плаща по 1600 евро на кв.м за проект" - Народа не купува на такива цени. Купуват шепа богаташи и повечето купувачи са инвеститори (банки, брокери, строители), които се нядяват някога в бъдеще да могат да ги продадат на печалба.
105
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То балона няма да се пукне, ама ще ги вдигне нависоко, във зоната на разреден въздух , и после..
104
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те нашите банки не са започнали да вдигат лихвите, чакай да видиш като станат 5-6% каква паническо разпродаване ще започне.
103
0
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Докато народа е готов да плаща по 1600 евро на кв.м за проект на дупка в Манастирски Ливади, цените ще продължават да растат. Ако масово спрат да купуват за два месеца само, цените бързо ще започнат да се коригират. Цена на ново строителство над 1200 евро е със свръхпечалба и да се купува на подобни завишени цени с цел инвестиция е абсурдно.
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори когато цените падат надолу, тези измамници ще ни напомнят как преди еди колко си години са се увеличавали. Важно е за вбъдеще какво ще стане не какво е станало вече. А бъдещето на имотите е ясно, високи лихви и разпродаване на всичките апартаменти купени от инвеститори, които са си мислели че ще спечелят нещо.
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10000% Процента са нагоре, не лъжи
100
2
 
8
 
! Отговори
София център Ючбунар преди 1 година
ккави 18%? От миналата година досега в нашия район цените са пое с 50% нагоре, дори 100%.
99
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Ню Йорк са по евтини отколкото в София.Но балона ще гръмне.
98
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам колко са фалирали, но някой са забогатели още повече. Поддържам сайт на строител на нови кооперации в София и през последните години, не само че не е на загуба, ами започна да строи много повече сгради и няколко пъти ме караше да му коригирам цените на апартаментите нагоре и всеки месец му отбелязвам кои апартаменти и гаражи вече са продадени, а повечето му сгради още не са започнали да ги строят.
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си *** и купуваш апартаменти на цени по-високи в европа няма после да пищиш, че си се набутал.
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох как ще се насадят "инвеститорите" скоро, ще ги гледаме по новините как реват, че им взимат апартаментите банките
95
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"22 строителни компании са прекратили дейността си" - Кога не са 2222 фалиралите няма страшно. Всеки трети съсед е със собствен строителен бизнес. Строителите са повече и от автомонтьорите в България.