Протест в София срещу "трансфобското решение на ВКС"

На мирният протест присъства и Емили Тротинетката
Обновена: 22 фев 2023 22:02 | 22 фев 2023 21:30, Йоана Цонева
135
Протест в София срещу "трансфобското решение на ВКС"
Снимка: БГНЕС

Около 200 човека, сред които и трансмомичето Емили Йорданова, по-известна като Емили Тротинетката, се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Те протестират срещу решението на Върховния касационен съд за забрана на смяната на пола. Забраната на съда се отнася за юридическата смяна на пола, а не за физическата.  

Протестът пред Съдебната палата към този момент протича мирно. Хората издигаха лозунги против решението на ВКС.

"Това не е психично заболяване, ние сме хора. Искаме като всички останали да можем да живеем спокойно", заяви един от протестиращите.  

"Трансфобията убива, властта прикрива", това скандираха още присъстващите на мирния протест.

Още по темата
“При излизането на решението аз и партньорът ми обикаляхме града плачейки”, добави друг протестиращ.

Някои от хората определиха решението на ВКС като вид правен абсурд, предаде "24 часа".   

"Това е дъно, което аз като юрист, не приемам. Трябва да се мобилизараме още повече, няма да оставим нещата така и ще продължим да се борим", заяви юристът Зорница Любенова.  

На 20 февруари Общото събрание на Гражданска колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) реши: „Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.“ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До: Фактите /48/ Значи в скоро време да очакваме протест и на онези, които искат да си сменят цвета на очите. Не е редно те да бъдат дискриминирани.
60
1
 
6
 
! Отговори
64 преди 1 година
Писал си глупости на тръкалета. Смяната на гените на развит организъм все още не е възможна и няма да е възможна още векове, ако въобще някога. Манипулации на генно ниво се правят в родителските гамети преди зачеването.
59
4
 
25
 
! Отговори
Лудия Шапкар преди 1 година
Такива, едно време ги вкарваха в Здраве 1 и ги заключваха.
58
2
 
12
 
! Отговори
До: Фактите /48/ преди 1 година
Не е вярно, наскоро излезна от затвора китайски учен който беше сменил гените на 2 бебета.Беше ги направил синеоки и още някакви неща.Може да прочетеш новината е от преди 2-3 седмици.По темата.Ако медиите не търсят сензация никой нямаше да знае за тези и малкия им протест.Защо медиите не търсят отговори, защо се бави болницата за деца и все трябва да се пращат по чужбина на непосилни операции а не се научим да ги извършваме тук и тн
57
1
 
22
 
! Отговори
Трътлинетката преди 1 година
в затвора. То е опасен за здравето и живота на водачите и пешеходците пътен престъпник?
56
1
 
31
 
! Отговори
Неудобен въпрос преди 1 година
Значи тази Емили от един нарушител на Закона за движение по пътищата се оказа медийна звезда, а сега оглавява и протести... Това случайно ли е? Аз ако започна така грубо да газя законите, дали и при мен ще се наредят медии и камери на опашка, или просто ще ми друснат една здрава глоба, която ако не платя, ще отиде в НАП?
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищожният брой от 200 ли, ще определя дневният ред на обществото?
54
1
 
6
 
! Отговори
Уродите преди 1 година
Ах, чупя китка, железници не са, а белезници:)
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ще да са...не е хубаво да ни го натрапват,защото самата мисъл какво правят под завивките те кара да отидеш да повърнеш.
52
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емили Тротинетката не е обратен.При Цанов като беше се хвалеше как всеки ден спял с различни жени.Това е просто грим да му дават пари,да се прави на интересен и да лъже мацките да го "спасяват" хаха.Азис по тази схема три деца направи...
51
3
 
19
 
! Отговори
До Фактите /48/ преди 1 година
Точно така е. Ако се отстъпи пред каприза им, тогава и синеоките ще скочат и ще кажат "Ако си сложа тъмнокафяви контактни лещи, искам да ми бъде издадена нова лична карта, в която да пише, че съм тъмноок!" Но ако после му скимне да си сложи зелени лещи, пак ще иска нов документ за самоличност, в който да пише, че е зеленоок. Биологично зададеният от гените цвят на очите не е успял да промени дори и д-р Менгеле, колкото и да се е старал.
50
2
 
21
 
! Отговори
До Стамат преди 1 година
В Укроленд травеститите не се спасиха от мобилизация, така че тва не работи.
49
1
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Транс-жените рЕзко ще се увеличат, ако се обяви мобилизация. Или като наближи пенсия. Само това ще кажа.
48
1
 
1
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Който иска да ме гледа между другото аз съм и ги казвам нешата такива каквито са https://youtu.be/txd0_igQy4M
47
1
 
23
 
! Отговори
Доказателства преди 1 година
Самоопределянето е право до там, че можеш да се мислиш за какъвто искаш. Но ФАКТИТЕ си остават, каквито са - не се променят според мислите и желанията на КОГОТО И ДА БИЛО! Живей в каквато искаш илюзия, на фактите не им дреме. Опитите за налагане само ще доведат до ответна реакция. Не напъвайте да ви приемаме илюзиите и нямате проблеми с нас. Според вас кактус с гирлянди "коледно дръвче" ли е, ако реша да му викам така? Същото е с брака и пола. Има си дефиниции. До там ли стигнахте? Другото е ок?
46
2
 
26
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Абе приберете ги в лудницата бе какво става ?????ИМа ли държава ??Какво да очакваме бе протест на педофили и зоофили и некрофили ,че не искат да ги озаконят ли бе !Това са ненормални психично болни хора бе !
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юристът Зорница Любенова да се загрижи за бедите и неудобствата, които на всяка крачка срещат нормалните хора и градивните граждани. На техните плещи се крепи България.
44
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом на запад се приема това право, и у нас трябва да се легализира. Това е. Забраните и хомофобията са характерни за комунизма, за режима на Путин. Щом искаме да бъдем признати за демокрация, трябва да се разграничаваме от диктаторските забрани.
43
2
 
14
 
! Отговори
ОТТЯХпечели бигфарма преди 1 година
Родените херма фродити нямат избор , но другите с полова дисфория могат да се лекуват и да не се осакатяват и тровят тялото за да излъжат биологията на тялото си да съответства на пола който си ЖЕЛАЯТ да бъдат.Тези медикаменти се взимат до живот иначе тялото връща биологичния пол дори със странични необратими ефекти от лекарствата!Познайте кой плаща в САЩ прокупката и прозводството на лекарствата за смяна и подръжка на новия пол - данъкоплатците . За тра нса е безплатно!
42
2
 
23
 
! Отговори
Фактите преди 1 година
Фактите са: 1. Човек може да се роди в един от два възможни пола - мъж или жена, определени БИОЛОГИЧНО. 2. Има само една дефиниция на пол-биологична по рождение. Другото е промяна на белези. 3. Каквато и операция/терапия да си напрви, ДНК остава същото, т.е. човек с операция не сменя пол, а просто премахва/добавя части от тялото си-остава си същия пол, изглеждащ различно. 3. Бракът е официализиран/узаконен съюз между МЪЖ и ЖЕНА. Всяко друго съжителство/съюз може да се нарича всякак, но не е брак