Протест в София срещу "трансфобското решение на ВКС"

На мирният протест присъства и Емили Тротинетката
Обновена: 22 фев 2023 22:02 | 22 фев 2023 21:30, Йоана Цонева
135
Протест в София срещу "трансфобското решение на ВКС"
Снимка: БГНЕС

Около 200 човека, сред които и трансмомичето Емили Йорданова, по-известна като Емили Тротинетката, се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Те протестират срещу решението на Върховния касационен съд за забрана на смяната на пола. Забраната на съда се отнася за юридическата смяна на пола, а не за физическата.  

Протестът пред Съдебната палата към този момент протича мирно. Хората издигаха лозунги против решението на ВКС.

"Това не е психично заболяване, ние сме хора. Искаме като всички останали да можем да живеем спокойно", заяви един от протестиращите.  

"Трансфобията убива, властта прикрива", това скандираха още присъстващите на мирния протест.

Още по темата
“При излизането на решението аз и партньорът ми обикаляхме града плачейки”, добави друг протестиращ.

Някои от хората определиха решението на ВКС като вид правен абсурд, предаде "24 часа".   

"Това е дъно, което аз като юрист, не приемам. Трябва да се мобилизараме още повече, няма да оставим нещата така и ще продължим да се борим", заяви юристът Зорница Любенова.  

На 20 февруари Общото събрание на Гражданска колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) реши: „Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.“ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
20
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Бря няаа ли полиция дъ им тегли един мариз ....?
80
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си роден с ХХ или ХY хромозома, каквито хормони да пиеш, колкото и операции да си правиш ти си оставаш това, което си роден и никой не може да промени тези дадености.
79
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това същество на снимката е известно като Емили с тротинетката. Той е престъпник и е доказано психически нестабилнен и опасен за околните, ето какво казва самият Емил (по лична карта) от Плевен: Майка ми винаги ме е заплашвала,че ако стана жена няма да ме погледне и да ме пусне вкъщи. Дядо ми ме обиждаше с думите гей и ***. И АЗ СЪМ БИЛА РОДИТЕЛИТЕ СИ - БЛЪСКАМ ГИ, РИТАМ ГИ, ТЕ ПАДАТ, блъскам, троша у дома. Не съм издържала. Аз съм много агресивна. Ядосана ли съм, мога да надвия мъж.
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност може да се каже че българите са на едно ниво със запада ако се съди по еднаквостта на коментарите под статии с подобно съдаржание. И там всички са възмутени от т.нар "WОКЕ" култура в медиите.
77
2
 
6
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
Демек искат да ги жулят
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емило емооо ...
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо неее .. Цели 200 човека не ....
74
1
 
17
 
! Отговори
Territory преди 1 година
Щом онова нещо с тротинетката е на протест,значи законът е добър.
73
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2018 г или 2019 Борис Джонсън официално отмени " медицинската терапия" която се е прилагала за транс- хората в UK. С това си спечели победата на изборите. У нас, обратно- който признае правата на тази общност и престане да ги счита за болни, ще изхвърчи от парламента...всичко наобратно.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трогнах се и си смених убежденията...
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жена не е равно на мъж на естроген нито на мъж с отрязани ген.италии. В какъв смисъл може един мъж да е жена и обратното? От реалността на биологията и това, което ни е заложено, не може да се избяга.
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето са протестирали, гледали ли са какво става на запад? Значи, да подкрепим химическата и хирургична кастрация на деца, в това число такива с аутизъм и гейове? Да заличим женския спорт като допуснем мъже да се състезават срещу жени и момичета? Да бъдем неволни участници във фетиша на аутогинефили, които се възбуждат от това, да се обличат като жени и да навлизат в дамски сегрегирани пространства- съблекални, затвори и т. н. Край с воайорството и ексхибиционизма като престъпления, защото всеки перверзник ще има право да гледа как жени се събличат, щото и той "бил жена"?? Какво те прави же
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ли от тези "активисти" са на хранилка от "Козяк"?
68
2
 
36
 
! Отговори
figil преди 1 година
До Анонимен Защото сме консервативни и така ни харесва ! Мнозинството от хората не искат трансджендърска, джендарска и каквато друга ненормална тенденция се сетиш. Всякаква показност на обратни също да не съществува, тъй като води до привличане на хора които не са се родили с отклонения от нормалното.
67
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами и аз искам да впишат Бил Гейтс като мой баща в акта ми за раждане, ама не ми дават. Защо? Да ходя да протестирам?! Аз нямам ли право да си избера кой да ми е баща? Ми чувствам се като негов син.... ай сиктир
66
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом и дон Емилио е там е ясна работата.
65
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами вече всеки може да си смени цвета на очите с контактни лещи! :) Аз имам една позната в Полша, очите й бяха кафяви и тя си сложи сини лещи и си боядиса косата в тъмно розово. Това не е ли промяна?! Плюс, човек трябва да има право да си смени името, ако не му харесва или не го изразява като личност. Ама в България сме още със средновековно мислене
64
2
 
23
 
! Отговори
Изринете ги преди 1 година
гнусни ***....дали!! Ей как ми се ще Путин да прати една ракета, право в това пед.........раско сборище!!!! Това ще бъде огромна услуга за човечеството!!!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Менгеле не може, в Китай може :D Тези трябва да идат да протестират там
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64 - В такъв случай, значи тези бебета са се родили със сини очи. Значи остава в сила предположението, че който си сложи контактни лещи, ще може да протестира както онези момчета, които са си направили изкуствени гърди, сложили са си перуки и рокли и искат да бъдат признати за жени.