Витоша, Студентски град, Лозенец - столичните квартали с най-много проблеми?

Подготвя се "Визия за София" - стратегия с хоризонт 2050 г.
9 май 2023 21:39, Анисия Иванова
29
Витоша, Студентски град, Лозенец - столичните квартали с най-много проблеми?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

45% от анкетираните казват, че кварталът им се променя в негативна насока, а другите две четвърти по 25% казват, че е или в застой или се подобрява, каза Калоян Карамитов, "Екипът на София", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Гостът коментира резултатите от анкета, направена през март във Facebook, на която отговор са дали около 2500 души. Обект на изследването са промените през последните 5 години в средата, в която живеят хората и дали в естеството си те са пложителни или отрицателни. Карамитов определи анкетата като "непредставителна", тъй като не е структурирана по дял за възрастни, студенти и др. "Екипът на София" е използвал своите канали, за да я популяризира и кани партньорите си, организации и квартални групи, които са се отзовали и са я споделили.

С тази анкета "Екипът на София" иска да създаде платформа за диалог с гражданите от различни квартали и населени места на Столична община. Екипът смята, че всеки един квартал и населено място си имат собствени проблеми, идентичности и възможни решения.

"Започнахме един процес, в който правим срещи във всеки един район на София. До момента сме направили няколко такива и предстои в близките месеци да направим срещи с всички райони, като ключовото тук е, че ние не организираме сами тези срещи, а се свързваме с граждански организации, квартални групи и Facebook групи и заедно с тях работим и измисляме въпросния процес - как можем да се срещаме с гражданите и да говорим за техните проблеми и съответните решения.''

Трите района, в които се изразява най-голямо чувство за негативно развитие, са Витоша, Студентски град и Лозенец. Това са квартали, в които последните години има изключително засилено строителство. В Центъра, Оборище и Средец един от основните проблеми е паркирането. В Кремиковци - големите интервали на градския транспорт, което прави обитателите зависими от лични автомобили.

Според Карамитов ни е необходима стратегия, която да подобри състоянието на столичните райони. Той говори за една такава - "Визия за София" - дългострочната стратегия с хоризонт 2050г., разработена от него и няколко други души от "Екипът на София" за Столична община.

Що се отнася до оптималните хоризонти, с които трябва да се работи на територията на столицата, Карамитов смята, че първо трябва да се изведат дългосрочните цели и спрямо тях да се създаде 4-5-7-годишна времева рамка, в която да има достатъчно време да се разработят някои прокети и да се свършат наистина най-належащите мерки. Една от тях е и подобряването на качеството на въздуха.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шит кварталчета, Шит град, Шит държавица бухаха
14
0
 
1
 
! Отговори
До Каква е разликата преди 11 месеца
Кварталът също попада в района, но там строителството е предимно от 60-те до 90-те и няма място за ново, освен ако някой не си продаде къщата на инвеститор. Изключения правят 2-3 улици в горната част, но дори и там е облагородено и приятно. Ужасът е от Вапцаров до Околовръстното. Тези квартали там нямат нищо общо с кв. Лозенец, но се водят в района.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пропуснали сте да споменете и ливадите там също е гадно
12
2
 
4
 
! Отговори
Истина преди 11 месеца
Така е,Живи да ги ожалиш. Да отидат на северозапад-Модерно Предградие, Орландовци Там всичко е точно.Пореден Екип.
11
4
 
5
 
! Отговори
МилиционерскаДържава преди 11 месеца
Така е в гнусните милиционерски държави Ченгетата събличат 400 човека голи в дискотека мъже жени гаврят се с тях и накрая навират 1 грам трева *** жалкарите това в цивилизования свят щяха да ги осъдят да платят обещетение на тези хора от собствените си заплати.
10
1
 
4
 
! Отговори
ГетотоНаЕвропа преди 11 месеца
Абе отиде човек на запад в някой най обикновен малък град не нещо особено нали и какво да види тротоарите нямат разбити плочки криви не е обраснало с бурйени тротоарите са перфектни улиците са гладки и асвалтирани дори цветът та асвалтът е по друг по истински лампите светят с лед светлини чисто подредено няма скапани мутри или поне престъпниците не са така видими като в Бг.Храната е по качественна и евтина заплатите са по високи десет пъти поне. То е рай там а в България е ад.Комунистически.
9
1
 
3
 
! Отговори
Бегето е преди 11 месеца
Абсолютен Пакистан
8
2
 
7
 
! Отговори
Alex преди 11 месеца
Лозенец един читав не познавам. Пияни нестетници.
7
0
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
Срещи щел да прави тоя ... няма нужда някой да ти разказва бе дръвник , очи нямаш ли , че сме заприличали на цигансскка махала.
6
0
 
9
 
! Отговори
. преди 11 месеца
Като кажат проблеми , значи говорим тотал щета , а иначе навсякъде е пълно с дупки , спупени плочки , шахти , кабели , тротоари високи като стени , непригодени за детски колички и инвалиди , вдлъбнати канслни шахти , лошо осветление , кал , прах , мръсотия , неокосени тревни площи , опасни дървета и тн и тн , абсолютен ПАКИСТАН гарантирано от Фандъкова и ГРОБ.
5
1
 
4
 
! Отговори
Каква е разликата... преди 11 месеца
...между район и квартал Лозенец? И как ще се разреши проблема с презастрояването, като вече сградите са вдигнати? Пак ще мислим за решения на проблеми, в които сами сме се вкарали.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кенефите на София останалата част от София е тоалетна пълна със селски ренжери от цяла България.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига сте бъркали район Лозенец с квартал Лозенец. Тази част на района, за която говорите няма нищо общо с квартала, за щастие.
2
3
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 11 месеца
Мечтата на Чик чока...ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
1
7
 
20
 
! Отговори
Не преди 11 месеца
Ми пука. Купувайте за един милион лева в някакви гета. Вие го искате, вие го правите. Живейте в мизерия.