Юли е посветен на големия композитор Рихард Вагнер

Софийската опера и балет ще зарадва с мащабен летен фестивал
26 юни 2023 11:40, Анисия Иванова
13

Месец юли е посветен на големия композитор Рихард Вагнер. Затова от 8 до 30 юли Софийската опера и балет ще зарадва всички почитатели с мащабен летен фестивал. Отново ще можем да чуем събрани произведения от короната на немския производител. Изненадите не спират до тук. Маестро Пламен Карталов ще представи нов прочит на тетралогията "Пръстенът на нибелунга".

"Вагнеровата музика изисква подготовка от всеки един. Тя не е изкуство, което може да се показва по площадите. Това е елитарна музика. Новият прочит на "Пръстенът на нибелунга" е много амбициозна задача, но имаше нужда от това. През 2009 г. имахме ментор, който ни даде знание, което идва от големите композитори, диригенти. Имахме щастието да обучи всички певци, които софийската публика ще чуе. Ние имаме вагнерови певци в България", каза сопраното Цветана Бандаловска в "България сутрин".

Новият прочит на "Пръстенът на нибелунга" ще покаже зрялост, която от 2009 г. се трупа, отбеляза Бандаловска.

"Пръстенът на нибелунга" е операта на бъдещето. Всеки път, когато подготвям някоя от вагнеровите свои роли - първо намирам нови неща. Новата постановка ни струва много усилия, това са седем опери, тежки заглавия. Акад. Карталов е визионер и нашата българска култура трябва да се гордее, че има такъв човек. Вагнер е композиторът от световната съкровищница, която акад. Карталов направи възможно българската публика да го чуе", коментира сопраното пред Bulgaria ON AIR.

Тетралогията е в много изчистени форми и дава медитативно състояние на зрителя, разкри Бандаловска. "Всичко е сюрреалистично. Нямаме нищо излишно. Имаме нещо, което е много истинско, то винаги въздейства и променя", добави гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Simo преди 9 месеца
Пуснах си тая опера по ютуб амиии, то тежко тромаво и дразнещо, първо го чуйте и си решавайте дали е за слушане, виж джаза е друго нещо, тоа Вагнер е малко като метъл музиката... за изтрескани е тва,Операта не е сложна за слушане, а просто не е за нервите на всеки щото тва е музика от друго време
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Диригентът, както избегА, така и ще се поЯви!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Heмa нaчин, gиpиreнтът избяra и ниk'kъв ro нeмa...
8
0
 
3
 
! Отговори
Ценител: преди 9 месеца
Всеки месец ли ще е тематичен? Юни месец на прайд и33вратеняците,юли месец на ЕнтЕлЕктОалците,август месец на Урсулю и Давос-глобалягите,септември месец на изборните далавери...
7
0
 
1
 
! Отговори
А Моцарт и Бах преди 9 месеца
кога се честват?
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вагнер е ще се разформирова, а главания композитор се дири да му сервират чай.
5
1
 
3
 
! Отговори
Путин преди 9 месеца
До Шеф Пирожкин- Аз пък платих най-скъпия билет за концерта, а дори не присъствах, спешно трябваше да летя за другаде!
4
5
 
11
 
! Отговори
Вагнер преди 9 месеца
Ще изнасят концерт в Киев.
3
1
 
4
 
! Отговори
Шеф Пирожкин преди 9 месеца
Ние го почетохме още през юни!
2
1
 
10
 
! Отговори
Дони преди 9 месеца
Хахаха, каква ирония само... :)
1
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
Пригожин свири първа цигулка.