"Възраждане" иска да падне забраната за стари коли в центъра на София

Мярката разделя столичани според доходите им
29 ное 2023 12:31, Александър Попов
59
"Възраждане" иска да падне забраната за стари коли в центъра на София
Снимка: БГНЕС

От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на стари автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши в края на миналата година Столичният общински съвет с приемането на доклада за промени в Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община. Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, а ПП-ДБ-СС са притеснени единствено, че нямало информационна кампания, но иначе подкрепят мярката.

От „Възраждане“ сме категорични, че тази мярка е дискриминационна и нелепа. Няма да доведе до реално подобряване на качеството на въздуха в София, а е вероятно и да го влоши, когато на старите автомобили се налага да изминават повече километри, за да обиколят центъра и така ще замърсяват повече, заяви Деян Николов.
 
Трябва да се отбележи също, че това е първа крачка, която засяга около 20% от автомобилите или 50 000 коли, но ще последват и втори и трети етап, които ще обхванат приблизително от 40% до  60% от автомобилите, като най-старите ще имат забрана за влизане в район с размерите на Зелената зона. Създаването на подобни кръгове със забрани за повече от половината автомобили в София е сегрегация на столичани според доходите и съответно възможностите им да използват по-нов и скъп автомобил.
 
Позицията на „Възраждане“ е категорично против подобни бутафорни мерки и ще внесем в Столичния общински съвет предложение за пълното отпадане на забраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Дизел бегачка няма преди 6 месеца
Значи аз с моя нафтов дръгел 2016г , който пуши като локомотив, защото съм му махнал всички филтри, мога да си влизам спокойно в зоната за автомобили с ниски емисии? Направете пунктовете за годишни прегледи да определят замърсяването на дадения автомобил според техническото му състояние , а не според годината, палячовци!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На първо време, забраната ще се заобикаля с пропуск за живеене в центъра или за собственици на гараж. Също така инвалиди ще могат да влизат с пропуск, както и наши хора. Но това ще е до време. Искат ви здрави (от ходене пеш и чист въздух). А, като ви праснат с 2,5 тонната си електричка, няма да имате нужда от помощ, а направо отивате в рая.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много добро решение, това дискриминира по бедните хора, на които им се налага да минат през центъра.
46
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
На тези явно са им изтрещели мозъците. Трябна да има само градски транспорт. Никакви коли. Стари, нови, никакви. Хората рак-а ги вече трепе. Масово се разболяват от мръсниат въздух.
45
8
 
3
 
! Отговори
БГ преди 6 месеца
Старите коли трябва да изчезнат от планетата!....
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пропуска се най-важното - кой, с какво, колко и кога замърсява в София. Единственото наднормено замърсяване в София е с фини прахови частици (ФПЧ) и то само през зимата. Замърсяването с ФПЧ може да достигне до 6 пъти над нормите. При замърсяване с ФПЧ от 2 пъти над нормите, дела на автомобилите е половин процент, дела на неизмитите улици и тротоари е 12%, а почти всичко останало идва от отоплението с твърдо гориво. Нищо не печелим даже ако спрем всички автомобили.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако падне забраната за стари коли то тогава да спрем да лепим стикери с еко категория по предното стъкло... Безпредметно е!
42
0
 
2
 
! Отговори
12345 преди 6 месеца
До Зозоне живееш в софия нали??? каруци има без проблем всеки ден се виждат по бяла черква на южен парк и не заради възраждане а заради беззаконието на тези които защитаваш
41
2
 
6
 
! Отговори
12345 преди 6 месеца
До Анонимен изключително неуместен коментар.аз живея на ндк , мерки трябват но и възраждане са прави 'стара кола ще обиколи центъра и замърси мн повече 'това предложение от кметчето не е решение на проблемите ни
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Да се помогне финансово на хората да си адаптират колите и жилищата да не замърсяват.А индустрията ,която замърсява да се спре от дейност. " - Ти си юного по-зленот ония "икономист", дето преди малкомказваше, че средната класа не работели и казваше, да се четат книги, но не можеше дампосочи заглавия и автори. Да затворим товя,нкоето плаша и да давама луди пари, за тея деъо няма да имат работа? Ахахаххаха
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 38 - За съжаление ...
38
0
 
1
 
! Отговори
Аргумент против преди 6 месеца
аргумента... То и кола да имаш не е задължително! Поне като идваш в столицата не е задължително да си с новата S класа! Може и пеш!
37
4
 
7
 
! Отговори
бре преди 6 месеца
да забранят всички коли в центъра!!! Всеки провинциалист дошъл с трошката, под нивото му да си хване трамвай за 3 спирки. Живота им мина в задръстванията, деацата поараснаха без тях аман...
36
3
 
1
 
! Отговори
Аргумент против преди 6 месеца
С тази разлика, че никой не е разпоредил като идваш в столицата да си задължен да ползваш 5-звездния хотел, иначе ще ти откаже достъпа. А в центъра има не само 5-звездни хотели.
35
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да има забрана за цялата държава на такива коли не само в София или по-точно центъра. И не само коли ,забрана за всичко което замърсява. Трябва да се направи не само забрана, а изобщо да се промени всичко да не замърсява. Стига сме дишали раков въздух. Да се помогне финансово на хората да си адаптират колите и жилищата да не замърсяват.А индустрията ,която замърсява да се спре от дейност. Стига с компромиси. А тези от "възраждане" ди си ходят при Путин.
34
7
 
8
 
! Отговори
Нищо нема да отпада преди 6 месеца
Няма нужда от стари коли и *** в цяла София, не само в центъра.Тъкмо направим една крачка напред и пак ни дръпнат в казана.
33
0
 
6
 
! Отговори
Азлк преди 6 месеца
Единствените богаташи, дете ще яхнат градския или колелото, са такива, които трябва да изглеждат добре за пред хората, защото са замесени с политика. Има и едно малцинство на крайни десни "стойци", които гонправят, проато за да покажат, че могат, доказвайки на себе си нещо ... Замисли се - защо богатия ще чака на дъжда, вместо да каже на шофьора, дс го закара с новото Бентли някъде?!
32
0
 
6
 
! Отговори
Азлк преди 6 месеца
"Развита, културна и богата е тази държава в ,която богатите ползват обществен транспорт , а не тази в която и социално слабите карат коли " - Демек САЩ отпада. Англия отпада. Отпадат също така Германия, Австрия и Испания. Остава ... Скандинавците? Там е манталитет, обаче. Да се покажеш, че нямал, да не си на всяка раздумка рвзнасян. Ама виж богат скандинавец в чужбина. Ох на батя - то не са вили, то ен са партита, то не са по 5 литра двигатели и мотори ... Бивееш в илюзия, приятелче.
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да палим трицарките и да горим стари боядисани дограми и обувки и гуми. Това ли предлагат от възраждането?
30
5
 
8
 
! Отговори
Мдааа, преди 6 месеца
зеления умнокреслив планктон пак се възпали и дори не разбира какво му се казва на чист български език...И наскачаха като зайци из храсталаци да бранят евроатлантическите ценности на Урсулю и брюкСелските зелени екошизита.Всеки разумен довод моментално бива отхвърлен и почват едни неолиберастки опорки за Путин,русофили и тем подобни.Нали уж сте "демократи", уважаеми?Защо пищите за забрана на партии?Инструкции от Посолството си са най важни?С какво се различавате от болшевиките?