Кои са най-скъпите квартали в София?

Причините, които движат имотния пазар, са няколко
2 дек 2023 08:27, Нели Христова
101
Кои са най-скъпите квартали в София?
Снимка: БГНЕС

През последните две години пазарът на наеми на недвижими имоти бе доста спокоен

"Голяма част от хората бяха ограничени да пътуват, а повечето студенти се обучаваха онлайн. В момента виждаме, че студентите се завръщат. Все повече чужденци търсят апартаменти под наем. В страната ни се преместват цели фирми. Наемодателите, съответно, вдигат наемите и заради инфлацията", заяви брокерът  Иван Пеев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тристайните апартаменти в София се отдават под наем на цени между 400 и 1000 евро в зависимост от това дали предлагат гараж или паркомясто. Най-високи са наемите в кварталите "Изток", "Лозенец", "Иван Вазов". По-достъпни са кварталите "Надежда", "Люлин" и "Обеля". Все по-рядко се търсят необзаведени жилища.

"Нивата на наемите на двустайните апартаменти в София варират между 270 и 550 евро, а на тристайните се движат между 400 и 1000 евро, като тук значение има и наличието на гараж, като най-високи са наемите в кварталите "Изток", "Лозенец", "Иван Вазов", а по-достъпни са "Надежда", "Люлин" и "Обеля", уточни Пеев.

Факторите, които движат пазара на наеми в София са няколко. На първо място София е столица на страната и хората, които идват не винаги идват с идеята да останат да живеят тук. Идват да учат, да работят за няколко месеца или да използват града като трамплин за кариерата си, за да заминат да работят в чужбина. Ето защо за тях няма резон да закупуват имот, а е много по-удобно да наемат.

"На второ място хората, които нямат възможност на този етап за изтегляне на кредит за покупка, но искат да живеят самостоятелно, наемат имот в столицата", каза Пеев.

Четете повече на bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
4
 
! Отговори
Доктор с имоти преди 4 месеца
Гадняра хахааа ШАЙБИ И МЕТАЛ В СТЕНИТЕ... гледал си онея клипове с архитекта. Само че половината нови сгради крайната им година на експлоатация ще е преди тези на старата тухла в центъра. .... Стени по 50 60 Санта дебелина... А в новия гипсокашон с кухните винербергерки ахаха дет чуваш съседа през три етажа как си е. е жената... На един авер блока на 2 години стената в хола на половина и цепнатина паркинга отдолу тече вода... Нотердам в Париж що не пада.. Затова ще плащаш 5к евра за центъра шиши
91
3
 
3
 
! Отговори
Гадняр преди 4 месеца
Наистина не разбирам купувачите на жилища с центъра на София. Особено купуващите имоти строени преди 1960г. Тези сгради са земетръснонеустойчиви. Нямат вертикални железобетонни колони и противоземетръсни шайби. Крепят се на едните тухли. Отделно се нуждаят от тотален ремонт преди нанасянето. Защо плащат по +2500 евро/кв.м за такива коптори? Ако не ценят парите поне да ценят живота на близките си.
90
1
 
4
 
! Отговори
Парадокс преди 4 месеца
Драмата наречена миграция в София е на път да приключи. Населението се концентрира в няколко големи града и няма вече откъде да идват нови роби.
89
1
 
10
 
! Отговори
Епилог преди 4 месеца
Стига с тези ИТ, които били купували имоти. Нямам нито един клиент ИТ.Всички, които купиха имоти през последните 2 години в скъпите квартали - общо 63 клиента са лекари, зъболекари, адвокати, нотариуси, ЧСИ и само двама с частен бизнес. Няма никакви други.ИТ купуват, но в квартали като Младост и Дружба.
88
1
 
5
 
! Отговори
До 71 преди 4 месеца
Сграда не се строи само с бетон, бе ***? А желязото , а земята, те без пари ли са?
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виждам, че "компетентните" се изказват за презастрояването.Кога най-после ще прочетете малко и ще разберете, че навсякъде в България се строи по одобрен устройствен план и всичко, което е построено и се строи в момента е според него.Кога ще осъзнаете, че земята в България е предимно в частни ръце и се застрояват парцелите частните собственици. Има и немалко общинска и църковна сибственостДържавна земя и панелки върху нея е комунистическо минало!!!
86
2
 
4
 
! Отговори
До 92 преди 4 месеца
Заради местоположението. В Лозенец например има Южен Парк, 3 болници, 14 детски градини, 10 училища, 2 мола, 4 Billa, Lidl, Фантастико, CBA, Мандарин, множество квартални хранителни магазини, био магазини, квартални плод и зеленчук, пазар на Черни връх, заведения и ресторанти на всеки 5 метра, пекарни, сладкарници, зъболекари, дерматологични кабинети, офисни сгради, има метро, стиянки за таксита и т.н.Бърз достъп до центъра и Околовръстното.
85
3
 
4
 
! Отговори
Лили Лу преди 4 месеца
Да дойдат да строят мърльовците, които се изказват тук и да видят, колко струва. Не само материалите се вдигнаха, вдигна се труда в строителството, вдигна се цената на земята, проектирането, разрешението за строеж и т.н същоПри 1700 евро на кв.м в Лозенец, обектът излиза на пълна загуба. Това са реалностите.Тези, които са строили преди 10-20 години със стари материали и в пъти по-ниски цени, с сега препродават, печелят многократно на гърба на купувачите. Които строят сега търпят огромни загуби
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо са толкова скъпи тези квартали???Заради инфраструктурата ли? Заради презастрояването ли? Заради недостига на паркинг места ли? Заради недостига на зелени площи ли? Заради хаотично построените блокове ли? Заради лесния достъп до метрото ли? Защо? Защо? Защо?
83
7
 
1
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 4 месеца
До коментар 85 Никой квартал не е виновен,че не е изградена канализация а,че Драгалевци,Бояна Симеоново са най хубавите и спокойни квартали за живеене близо до планина Витоша е факт!!Гроздето е кисело.....
82
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дреме ми за кварталите на София,да изгорят всичките, ще се напия от кеф..
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма квартали , няма имоти .Спада започна , а до един месец ще е 50 % .Не карам никой да вярва . Вече има оферти с 30 % надолу но купувачи няма .Наемите се крепят по студенти , но и там има промяна
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бедата е там, че презастроиха южната част на София. Не мога да разбера защо в продължение на няколко десетилетия градоначалниците на столицата позволиха това да се случи.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 86 Под няма жилища за младите може би имаш предвид, че не могат да си позволят да си купят жилище в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и някои от другите по-големи градове. Защото има къщи в Северозападна България и не само струват по 5000 лв, но няма много желаещи да ги купят и да живеят там.
78
1
 
10
 
! Отговори
Парадоксално преди 4 месеца
България по площ е колкото Швейцария,Белгия и Холандия взети заедно там живеят към 40 милиона , а на същаъа площ тук живеем 6 милиона и пак няма жилища за младите и те бягат в чужбина...
77
2
 
30
 
! Отговори
Болярин преди 4 месеца
Тия без канализация са най-скъпи ,Драгалевци,Кръстова вада-къщите там са над милион в евро. Аромата на село от септичната шахта явно струва скъпо не може да го намериш ни в Берлин , ни в Мадрид може би само в Делхи има подобен лукс ,но не е сигурно...
76
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 4 месеца
До Алчният Брокер Никой с поне грам мозак не държи в дюшеците си левове. Обърнати са в евро много отдавна. Така че не се надявай.
75
10
 
3
 
! Отговори
ШОП преди 4 месеца
С толкова много шопи няма как територията да се съвземе. Истинските хора живеят извън столицата
74
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ане друго си е на северния склон на Витоша, зимата да ти трябва 4х4 + вериги, а лятото противогаз заради аромата на блато и канал.
73
0
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
79, дори и канализация има