Терзиев: В завода за боклук се депонират 90%, само 10% се преработват

Сепариращи линии не работят, машините са в лошо състояние
6 дек 2023 21:25, Анисия Иванова
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество проблеми в цялата верига, което води до голямо натоварване. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като провери работата на предприятието.

Терзиев посочи, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. Според него това е поради множеството дефекти в системата.

По думите на Терзиев в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободен директорът Фридрих Катцер и е назначен Николай Савов за временно изпълняващ длъжността. Възложихме му няколко задачи, каза Терзиев и обясни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му.  

Кметът на София обясни, че е възложен одит на предприятието, за да може да се види в дълбочина истинското му състояние и максимално бързо да започне да се работи по отстраняването на проблемите. Терзиев посочи, че ще има публичен доклад с информация за състоянието на предприятието и предложенията за решение на проблемите.

Установихме няколко проблема, посочи Николай Савов, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото ѝ качество, обясни Савов. Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани.

По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано. Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините, допълни той.

Миналата година през декември е пусната клетка номер три на площадка "Садината", а тя вече е запълнена с толкова много количество боклук, че ще се наложи използването на клетка четири, посочи Савов. Според него решенията са няколко, като едно от основните е подобряването на качеството на РДФ (твърдо гориво от отпадъци), а това ще стане с възстановяване на всяка една от сепариращите линии. Друг проблем, който посочи изпълняващият длъжността директор на СПТО, е, че в завода има видеонаблюдение, но то работи само в определени моменти и ситуации, но в други не функционира. (БТА, Н. Василева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами преработвай, бре! Не мързелувай! Нали искаше да си кмет?!?!?
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ОТНОВО КРАЖБИ НА ГЕРБ
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То ако ще събирам разделно ми намалете данъка, то направо и ще трябва да ми плащате от вторични суровини честно казано, в момента всяка година 500 лв. за ***, ай сиктир!
19
2
 
5
 
! Отговори
Observer преди 5 месеца
Е България всичко е Трябва и Ще...и дотам. И когато някой се разрови в ла.й.ната трупани с години оле,мале чий го дири тоя там. Ами нали е кмет, това му е работата. Сега се почва с наши хора,далавери и т.н. София е заприличала на едно огромно сме.тище и явно на никой не му пука. Кореняк софиянец съм, живея в чужбина много отдавна но този град вече няма нищо общо с града където израснах. В редките ми прибирания винаги се разочаровам. Винаги. Съсипаха всичко!!!
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно на цялата държава все нещо й пречи. Спрете се с подкупите и далаверите! Не ми казвайте, че и от гумите които всеки изхвърля където му падне, няма какво да се прави! Ами вдигнете общата такса за несепариран ***, а другия фирмите ползватели да поемат разходите. В ОК например, повечето спирки от градския транспорт са направени с рециклирани материали. Твърдите полимери могат и в предпазни мантинели или покривни неща. А гумите дори и за предпазване дръвчета хората ги използват на много места
17
3
 
9
 
! Отговори
поредния Лаладжия преди 5 месеца
Гледах как събират в Япония и дори така достигат до 80% преработени отпадъци. За нашенската култура 10% е доволно
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тъй де, знаят колко може да се печели от *** и искат да дадат завода на свои хора. Разбрахме вече.
15
2
 
11
 
! Отговори
Ноно преди 5 месеца
всичко в БГ е така
14
3
 
6
 
! Отговори
Човек преди 5 месеца
Така ще е като не се ползва нашата наука. Взима се ноу-хау от запада, ама не работи. Ами, нашият *** е друг бе балами.
13
8
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
ДС МИЛИОНЕРЧЕТО ЗАЕДНО С БОНЕВ С 16 % ГЛАСУВАЛИ ЗА ТЯХ
12
14
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 5 месеца
Гордея се, че гласувах за Васил Терзиев. София заслужава да има опитен и кадърен кмет.
11
16
 
9
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 месеца
Васил Терзиев е най-добрия кмет който София е имала някога! Софиянци случиха на читав кмет!
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Голям IT Специалист, а се занимава с бок=лука на софиянци!!
9
4
 
4
 
! Отговори
@9 преди 5 месеца
По-скоро взривяване, все едно е мавзолея на някой комунистически лидер.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продажба или отдаване на концесия ще накарат завода да заработи.
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наистина външна, частна фирма ако го вземе на концесия ще е по добре от колкото Общината да го стопанисва. Желаещите ще са много, при условие, че общината ще си плаша милиони на месец за преработката на отпадаците.
6
14
 
4
 
! Отговори
Спаси София преди 5 месеца
Този завод трябва да се приватизира час по-скоро. Видя се че общината неможе да оперира с него. Частен собственик ще се справя далеч по-добре от държавата.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сепарирате при източника. И всеки квартал да има служител да контролира какво и как се изхвърля, а защо не и изкупвателен пункт. Това е държавна и общинска работа. Частните фирми да си събират частно, но масово трябва държавата да го прави. Няма кой друг.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Почнахме с оправданията
3
6
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
ОСТАВКА И НОВИ ИЗБОРИ С 16 % ВИЖТЕ КАКВИ МРЪСОТИЯ Е НАВЪН ДС МИЛИОНЕРЧЕ ВЗЕМАЙ ДА ЧИСТИШ ЗАЕДНО СЪС СПАСИТЕЛИТЕ НАЛИ УЖ МИСЛИХТЕ ЗАСОФИЯ