Паметникът на Съветската армия спешно трябва да се демонтира

Възможни са сериозни инциденти
7 дек 2023 09:53, Нели Христова
611
Паметникът на Съветската армия спешно трябва да се демонтира
Снимка: БГНЕС

Установена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от заключението на областната управа в столицата, която изследва състоянието на монумента.

Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид).

При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


611
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
26
 
! Отговори
Ром"с преди 5 месеца
аБЕ то и НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ има пукнатини и то голями,корозия,паричен продажен вирус се шири вътре ,не е ли време и НС спешно да е демонтира барбар с ътрешноти в работни време !? Ако вземат независима експертиза ,а не под диктовката на Трайчо Трайков който е шеф на общината в тоз район(Триадица май се казваше),то ще стане ясно на всички що за точна експертиза е това !?
7
34
 
21
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
Фалическия символ на руската окупация трябва да бъде отрязан в най-скоро време. Вече не сме руска колония!
6
5
 
38
 
! Отговори
Колко пъти? преди 5 месеца
Една болница за деца няма, един нормален стадион. Македония, Албания домакинстваха на турнирите от Европа на финали. Тук за един ръждив паметник не може да вземете решение и свършите работа години наред. Докога?
5
11
 
37
 
! Отговори
Баба Радка преди 5 месеца
На прасето Сорос да бъде издигнат.
4
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДС Терзийката да ходи да го лъсне. И без това за нищо друго не става.
3
8
 
61
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
70 години ли не е поддържан или само последните 30-35?
2
15
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не правим .... само премахваме готовото! Защо ли ??
1
15
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
това "експертите" от Центъра за изследване на демокрацията ли го установиха?