Контрера: Транспортът в София е в криза, а ПП-ДБ орязаха парите

Той прогнозира ескалация на напрежението сред работещите
13 дек 2023 12:58, Анисия Иванова
26
Контрера: Транспортът в София е в криза, а ПП-ДБ орязаха парите
Снимка: ВМРО

"Да видим ПП-ДБ, които орязаха парите, как ще се оправят сега?", написа в своя позиция в страницата си във Фейсбук общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Поводът е стачката на шофьорите от градския транспорт, която засега е символична, но скоро може да доведе до пълен блокаж на столицата.

"Темата с транспорта не е за подценяване. От пролетта на 2023 г. предупреждавам, че се върви към сериозна криза. Практически общественият транспорт остава недофинансиран, а състоянието на техниката се влошава. Направените от мен и ВМРО предложения бяха бламирани от тогавашното ситуационно мнозинство ГЕРБ-ДБ-Борис Бонев. Кризата с водачите се задълбочава. Когато преди половин година алармирах, не бях чут. Дори от „Демократична България“ искаха да намаляват парите за транспорт през икономическата рамка. Сега вече управляват те, да видим какво ще предложат", припомня Контрера.

Той обръща внимание на споровете, които е водил с настоящите управляващи през изминалия мандат, когато именно те са отказали да се погрижат за работещите в сектора.

"Сред работещите в градския транспорт назрява сериозно напрежение по темата с възнагражденията. Личното ми мнение е, че още есента трябваше еднозначно да се поеме ангажимент възнагражденията да се повишат с 15% от 01.01.2024 г. и ясно да се каже как и кога ще се подобрят условията на труд. За мен от политическа и правна гледна точка е хубаво да се постигне и едно тригодишно споразумение между синдикати-транспортни оператори-Столична община за ежегодна индексация на заплатите в обществения транспорт. Там може да бъде предвидено и увеличаване на щатното възнаграждение за определение категории служители – например тези в сервизите, които получават доста ниски възнаграждения", дава примери общинарят от ВМРО.

Той прогнозира ескалация на напрежението сред работещите в столичния градски транспорт и предлага как може да се спаси поне временно ситуацията.

"Тези дни и седмици със сигурност ще има поне протести пред Столична община, а неумението на ПП-ДБ да се справят с кризи може да доведе и до стачка и блокирането на обществения транспорт. Като ги гледам, въобще не си дават сметка за сериозността на ситуацията. А тя е, че общинските транспортни оператори са натрупали със сигурност вече над 50 млн. лв. задължения към доставчици и практически вече се плащат само заплати, гориво, електроенергия и по малко части и консумативи. Има няколко решения на СОС още от декември 2022 г., а и след това, които не са изпълнени, а биха могли да подобрят нещата. Нужна е обаче политическа воля и управленски подход. Времето изтича неумолимо бързо, а транспортната криза вече е на прага на „Московска“ 33", описва  сутиацията.

Карлос Контрера призовава кметът Васил Терзиев и екипът му да започнат спешна работа по разрешаване на казуса, за да не се стигне до тежка криза с транспорта в София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Елена преди 4 месеца
С глупостите си америкаснките слуги ще съсипят и София
20
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 4 месеца
ПП и ДБ само за техните далавери мислят
19
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 4 месеца
Явно ДС вече започнаха да източват столицата, както се очакваше че ще стане
18
0
 
0
 
! Отговори
Кристияна преди 4 месеца
Новото ръководство е на дъното....
17
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 4 месеца
кво очалваш от пп-дб
16
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Важното е,че парите за бандеровците са осигурени.
15
3
 
3
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
контра как се избиват пет милиона за избори -трябва се съкратът автобуси и линии ,а пък и Русия скоро ще приключи с Украйна и пак хората трябва да се приберът в къщи заради ковид 24 така че дреме ми
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е този индианец?
13
1
 
8
 
! Отговори
Латинска америка преди 4 месеца
Този като се накърми с матрал бие 80 годишни бабичи с ритници по софийските подлези...Беше даже по новините с тази патриотична постъпка. беше и кандидат кмет от ВМРО -герой ,партиотин син на Никарагуански мигрант , ако го беше направил там щяха да го шамарят, там уважават възрасните.
12
2
 
4
 
! Отговори
КУРМУ ПОДКОЛЕНО преди 4 месеца
АБЕ МАХАТ ЕДНИ ТАРИКАТИ - НА ЧЕРВЕНО , ЗАКЪСНЯВАТ , КРАДАТ НАФТА , ДЗЯКАТ, А ИМА СОТ РЕЙСА . В ЧЕХИЯ И ЕГИПЕТ Е МНООГО ПО СПОКОЙНО . ТУК ПЪТНИЦИТЕ СА ЗАЕДНО С БОЛНИ , ПСИХИЧЕСКИ НЕЗДРАВИ И АФЕКТИРАНО ОБИДЕНИ . КОНТРОЛЬОРИТЕ И ТОЛ ПОЛИСМАНИТЕ ОТСТЪПКИ ПРАВЯТ . ЗА МАЛЦИНСТВАТА Е ЯСНО . НЕ ГИ ПРОВЕРЯВАТ ЩОТО НЕ РАБОТЯТ ИЛИ НА МАЛКИ ЗАПЛАТИ СА .
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Автобусните шофьори си заслужават съдбата. Даже преди и след всеки курс трябва да им се удрят по 20 тояги на голо. Всеки път като някой от тях ме засече, или просто се забавлява като ми кара бавно отпред, на място, където не мога да изпреваря си казвам "какво пък, аз ще остана в колата десетина минути повече. А той ще остане в автобуса ЦЯЛ ЖИВОТ!". Инвестирам в стартъпи за автономен транспорт. Един ден инвестициите ми ще ги пратят където им е мястото - на борсата за безработни.
10
6
 
7
 
! Отговори
rado преди 4 месеца
Е той контрерата е на хранилка от много години при една от частните фирми за транспорт. Сега са го отрязали от клона и затова е тоя рев!
9
3
 
16
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 4 месеца
За месец ноември - на 4 новопостъпили има 21 напуснали в гараж Дружба. В Искър Тролейно дневно остават открити между 2 и 4 коли поради липса на водачи, в Искър Трамвайно скоро се налагаше подмяна на трамвай по линия 22, нямаше кой да закара резервата до крайна спирка и да прибере повредената мотриса... Направо да обявяват промоция - който си купи годишна карта - да получава правото да управлява автобуса :)
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези пари за демонтирането на паметника, можеха да бъдат дадени за нещо много по-необходимо. Така си мисля аз.
7
2
 
4
 
! Отговори
човека със небг имет преди 4 месеца
о е умен , арменски пумак е с кубински роднини . ПП не може да раздават на техните близки фирми до безкрай . разчу се . сега спестяват . фирмите в бг дето държат шофьори на заплата не ги образоват , а по лошо пишат доноси и им се карат за актове и фишове . згазили 1-2 *** ги реабилитират след 4 години , пак са на пътя .
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой,да ми напише,от кои българи е този индивид,такова име няма,нито сред ромския,турския,влашкия етнос.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Другарят Контрера, да се отправя към острова на Свободата !
4
16
 
2
 
! Отговори
много видове е преди 4 месеца
Съкращавай бе . шофьори няма щото за 8 години премазоха 2 000 човека на пешеходни пътеки . как да има . слагаш го да върти геврека , а после извънредни часове и малки заплати . плащай на превозен пътник . по цял ден празните влакове, рейсове, транваи, тротонетки на фирми към общината да не вземат . Замърсяват бе . Днес пак има смог заради въглищарите и рейсовете дето от 10 часа, 6 са празни .
3
8
 
3
 
! Отговори
ДО ВЪЗРАЖДАНЕ преди 4 месеца
Абе тоз ко филосостфа нема ли да излазате от общините до бабетата на пазара за по буркан листа за сърми 10 кинта чиста работа...
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мараба, Карлос Наркос Контрерас!