Въздухът в София пак е мръсен

Прахът е основен атмосферен замърсител
23 яну 2024 18:25, Нели Христова
47
Въздухът в София пак е мръсен
Снимка: БГНЕС

За повишение на стойностите на фини прахови частици сочат данните в Системата за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух към Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС).

Информацията от станциите "Младост", "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" показва, че към 14:00 ч. днес средноденонощните стойности на ФПЧ10 са над 130 мкгр/м3., показа проверка на БТА. Средноденонощната норма е 50 µg/m3. Данните от измерванията от автоматичните станции постъпват в Националната база данни на изпълнителна агенция по околна среда и води (ИАОС) към Министерството на околната среда и води (МОСВ). След проверка за достоверност и верифицирането им, окончателните данни се публикуват от ИАОС.

Прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на  праховите частици, както и от участъка на респираторната система, в която те се отлагат, посочват от ИАОС. Основни източници на прах са промишлеността, транспортът и енергетиката.

Причината за превишенията на средноденонощната норма на ФПЧ10 обикновено е използването на твърдо гориво за битови нужди и емисии от автомобилния транспорт в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия, припомнят от агенцията и напомнят, че замърсяването с ФПЧ има сезонен характер и през отоплителния сезон могат да се наблюдават по-чести превишения.

По този повод от Столичната община призовават днес гражданите да ограничат използването на лични автомобили, особено с оглед на предстоящия засилен трафик в края на работния ден. По възможност пътуванията да се извършват с обществен транспорт, споделени форми на пътуване, придвижване с велосипед или пеша.

Общината напомня на използващите твърдо гориво за битово отопление да преминат, при възможност към алтернативно отопление, както и да се избягва днес ползването на открита горивна камина, в случай че е втори топлоизточник.

Както винаги при превишения на замърсяването с фини прахови частици, и днес Столичният инспекторат предприема извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване и при необходимост привлича за проверките представители и на други институции и ведомства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
комплексите са строени от архитекти защо трябва да се застрояват площитеоколо блоковете така се спира течението проветряването новото строителство еужасно няма разстояние между новите блокове сянка слънце не влиза 200 000 евроза да ти свети лампата по цял ден трябва съд за кметове архитекти които издаваразрешенията са строеж съсипаха ни живота
29
1
 
8
 
! Отговори
емил преди 3 месеца
Въздухът в София никога няма да бъде чистдаже и Господ да дойде тъй като от автомобилите замърсяването е околко 9 % - по официални данни -- останалото особено зимата от дърва, въглища и други горивни източници.
28
1
 
6
 
! Отговори
емил преди 3 месеца
Трябва да посетите гроба на Виетнамскиет убиец Д. Маккейн приятел на България койт каза ,че Руският природен газ застрашава Националната безопасност на България. И нашите лицемери за да му угодят и на Американският посол се отказахме от това да станем газов хаб като печалбата ни от транспортните приходи -- по проектната себестойност - бяха 1.75 долара на 1000м3 на 1 един км около 400 Милиона далара на година и естествено евтин природен газ като част от приходите можехме да стимулираме повече семейства да ползват газта.. Въздухът в София никога няма да бъде чистдаже и Господ да дойде тъй кат
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо днес не беше мръсен въздуха, тази новина е съмнителна, второ повечето коли в София са нови, разбирай Евро 6 нагоре, електрички, хибриди и прочее, трето като се дразните на селяните в София, ами заемете техните места, благодаря!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е като искате целия прованс да се насели в София, а вие да си строите ли строите блокчета под път и над път, няма как да е по друг начин. По един главен булевард преди два дена имаше цели камари с кал и камъни от строежите. Сега ще дишате мръсния въздух. И като гледам как се обезлюдава страната, в София ще става още по-зле...
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 27 Име Топлофикация е на газ младежо от много лета... На дърва са камините в Драгалевци и Бояна. В гетата почти всяка съборетина е с климатик и сателит. Търси драмата другаде...
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В офиса 8 "софянеца" и 3-*** "провинциалисти". 3-мата карат по-нови коли от лозенските баровци ... Не е проблема в колите и кой ги кара, а в други директории. Корупцията е голяма и от там идват всички проблеми в България. Ако се намали корупцията до едни 20% ще сме рай, но в момента тя е повсеместна.
23
7
 
10
 
! Отговори
до кога преди 3 месеца
цвлата *** със скапаните си комплекси от прованса,ще се тъпчат в софия,и после ще са се с претенцийте,мръсно било,нямало място за паркиране,в детските градини,училищата,малки заплати давали,ми стойте си в родните места бе,стига сте миекали и дрискали с голямо самочуствие в големия град.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига с тия коли !!! Никой не се осмелява да пита главния архитект , защо се позволи такова безразборно застрояване на високи сгради, които спряха въздушните потоци докарващи свеж въздух през лятото и разгонващи мръснотията при мъгла зимата?
21
4
 
6
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
Каква изненада! Явно не е от старите автомобили които не влизат в центъра! Трябва да се спре използването на твърдо гориво за отопление. Спиране на топлофикация и финансиране на домакинставата за газифициране! Това е решението!
20
6
 
6
 
! Отговори
Фози преди 3 месеца
Ххахах класика... забрана на СФ колите извън караулките на Сфето... стойте си там, хич не не ни трябвате, Дойде петък и се влачите с километри за село .Там си стойте в кошера.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бягайте от града, докато е време! В селцата наоколо няма шведи и хитрите програмисти направихме хъбове от високоплатени интелигентни спецове. Мислете! Бъдещето е на село. Изкупихме хиляди декари земи на безценица. СОбствениците им замениха по 1000 декара за панелка в Обеля. Ама то провинциалистите си ги дърпа към София. Искат да са НА София. НА центъра. НА мола и така нататък. Именно те направиха и града мръсен, както долу е написал един хитър програмист.
18
1
 
5
 
! Отговори
eee преди 3 месеца
колите, а не чадежите по маалите са виновни, нееееееее
17
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко е много просто. Забранявате на наглите провинциалисти да си карат бракмите в София, забранявате твърдото гориво и ето ви кристален въздух. Кола без Евро 6 да не стъпва в София. Просто е.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално. Затова хитрите програмисти отдавна се изнесохме от града в полите на планините наоколо. Живеем в огромни луксозни къщи и децата ни растат в спокойна среда, заобиколени от каймака на обществото, като нас- лекари, архитекти и подобни светила. Разбира се, даваме по средно 10 апартамента под наем на Wannabe софиянци или прохождащи провинциалисти в ИТ сектора (бачкер наш апартамент не може да си позволи да наеме). Мерси.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слагам цепениците в камината и въобще не ми дреме за призива на дс кметчето. Двадесет и шест градуса е в цялата къща.
14
4
 
17
 
! Отговори
Амед преди 3 месеца
Нема как цялата провинция да се засели в София и въздуха да е чист.
13
1
 
23
 
! Отговори
Не е възможно преди 3 месеца
Не думайте. След като ми забранихте голфа, въздуха стана по-кристален от на Хималаите. Чак кислородни маски трябва да се носят.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А коя е кметица сега?
11
5
 
18
 
! Отговори
Миро преди 3 месеца
Кюмбета, гнусни пушещи и смърдящи дизеляци, нормално.