Терзиев опитва да спаси три къщи в центъра на София

Иска чадър над тях от Министерството на културата
9 мар 2024 15:52, Петър Бойчев
15
Терзиев опитва да спаси три къщи в центъра на София
Снимка БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев е поискал от Министерство на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да преразгледат становищата за три сгради в центъра в града. Той се надява трите сгради да бъдат възстановени в автентичния си вид, а не "напълно да изчезнат поради инвестиционни намерения, предвиждащи тяхното надстрояване, пристрояване или напълно събаряне."

Сградите са на ул. "Любен Каравелов" 34, ул."Мизия" 9 и ул."Стара планина" 9.

"Преди две седмици обявихме началото на процеса по реставрация на емблематичната сграда на хотел „Париж“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“. Тогава поех ангажимент да опитаме да се погрижим и за още от тези 250 сгради, паметници на културата в София, които са в лошо състояние", съобщава кметът във "Фейсбук".

Той описва и по-подробно трите сгради:

Първата сграда е на ул. „Любен Каравелов“ 34, построена е през 1941 г. и е един от характерните образци на архитектурата в стил „рационализъм“, запазени в София. Тя е била собственост на видния български юрист, общественик, историк и публицист проф. д-р Константин Кацаров. Заявените инвестиционни намерения променят параметрите на сградата, стила и културно-историческата й стойност.
 

Втората сграда се намира на ул. „Мизия“ 9. В нея е живял известният художник и преподавател проф. Симеон Велков. Отрицателни становища вече са дадени и от кмета на район “Средец” и Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

Третата сграда е на ул. „Стара планина“ 9 и е част от определената в Закона за културното наследство охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Учебна сграда, бивша Първа мъжка гимназия“.

Терзиев заключава, че вярва, "че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния си вид и да се използват. София няма как да има бъдеще, ако не се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Софиякъщиспаситерзиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
Има ли някой на който да му пука за този град? Със сигурност този някой не е господин Терзиев
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Икономическите и обществени настроения, промени и тенденции се променят и няма как да живеем в колиби или юрти само и само за да ги запазим в автентичен вид за наслада на окото. Или пък в наколони жилища.В случая, сградите са от близкото ни минало и съвременните нужди и възможности на обществото ни показват тяхната функция и значение - разпад.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" София няма как да има бъдеще, ако не се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство" - е що бутнахте паметника тогава? Или имаш други интереси към тези 250 имота?
11
2
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Не виждам как едното изключва другото. По-леко, ще превъртиш в най-хубавите си години.
10
1
 
7
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
Вземи и се погрижиза за диваците които ни ги карат всеки ден със самолети от Европа . Ще пламне от престъпници . Сред тези има убиици талибани радикали от ислямска република.Нали си кмет разпореди се за да ни гарантираш спокоиствие . Не ни заблуждаваи с глупости . Бързо трябва да действаш защото София ще пламне от тези диваци .
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много лош кмет
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терзиев е абсолютно най-СЛАБИЯ кмет, който София някога е виждала.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой ще спаси София от Терзиев? А?
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6 Що бе, така съвсем приличаме на другите европейски столици. И те са декорирани с араби навсякъде, кво искаш. Чувствай се като европеец.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с този център, ако ще го чистите разкарайте от там всички араби, дали са мигранти дали са местни преди малко гледах чужденци посетили София и викат араби навсякъде!
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, браво! Една инициатива на кметчето, която да ми хареса! Повече такива неща да прави и може да си променя мнението за него.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много добър кмет
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да ги закупи, да си ги отремонтира, пък да им се радва..... Защо наследниците да не изкарат лев от това което си е тяхно?!? Архитектурни паметници кой знае какви не са. А и да са. Както думата е важна в контекст, така и сградата е ценност в съответен ред и композиция. Около тях средата е изменена до неузнаваемост. Какво да им пазят?
1
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терзиев е абсолютно най-добрия кмет, който София някога е виждала.