Търговия с гробни места, вадене на кости... Стотици нарушения в "Гробищни паркове" в София

Прокуратурата е сигнализирана за фрапиращите данни
110
Търговия с гробни места, вадене на кости... Стотици нарушения в "Гробищни паркове" в София
Снимка: БГНЕС

Стотици нарушения и десетки злоупотреби е открил в дейността на Общинското предприятие "Гробищни паркове" в София неговият и.д. директор Румен Димитров.

По думите му са налице фрапиращи данни, за които е сигнализирана прокуратурата.

Той посочи, че години наред е допускано да се поругава мястото за вечен покой на близките ни.

Малко над 500 лева е цената на гробно място, продавано от общинското предприятие. Купувачът може да го препродаде за сума между 10 и 20 000 лева, поясни Димитров, цитиран от БНР.

"Установихме търговия с гробни места, опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София, с цел продажба“, каза той.
Румен Димитров споменава и кремирани хора, на които "са им изравяни костите, образно казано, защото такива няма, и са вземани гробни места с цел продажба и препродажба".

"Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетират ги, търговията с камъни, която е голям проблем за обществото – на ден получаваме десетки жалби", описа картината оглавяващият "Гробищни паркове".

Димитров декларира още, че вече е получил заплахи. Според него има организирана престъпна група със съответен ръководител и той очаква от институциите да го установят.

Спрени са всички незаконни и лоши практики, сред които погребения в алеите и санитарните пространства между гробовете, уверява още Димитров. Като своя кауза той вижда връщането на "реда, който обществото заслужава".

35 са освободените служители на столичното предприятие. Някои от работилите в "Гробищни паркове" виждат в тези действия чистка.

"Мародерстват, вземат от хората пари и постоянно покачват цената, и май на някой дават тези пари", твърди пред БНР Траян, който е дисциплинарно уволнен.

"Техническо лице съм на "Гробищни паркове" от Малашевци. Трябваше да напусна принудено. Имам натиск да се отчитам финансово – на Боби, новия съветник на директора. Новия инспектор в Малашевци да го проверят – криминално проявени са абсолютно всички. С какво досие са влезли в "Гробищни паркове", разказва Стефан Георгиев.

"Притискат ни от новата управа да си плащаме такса, за да работим", споделя Георги, аранжор от Гробищния парк. Той смята, че е налице психически тормоз.

Бившият директор на общинското предприятие Яна Паскалева е категорична, че няма търговия с гробни места и не е участвала в престъпни схеми. От 7 февруари тя е освободена от длъжност.

Още преди 3 години НСОРБ предупреди, че е необходим закон за гробищните паркове.

Проблемът е основно пред българските общини, по традиция отговорни за предоставянето на тази услуга. Няма логичен отговор защо толкова време се проявява апатия от институциите към решаването на този проблем, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Благой Станчев от Сдружението на общините.

Той допуска, че за доставчиците на траурни услуги е изгодно да няма регламентация на този процес.
Изготвеният законопроект защитава обществения интерес, смята Станчев.

"Всички виждаме какви са условията в нашите гробища, но общините нямат целеви ресурс за тази дейност. Зле поддържани гробищни паркове, за общините е голям проблем изчерпването на гробищните места", подчертава той.  

При създаване на регистър на доставчиците на погребални услуги ще има осветляване, категоричен е Благой Станчев. Според него законът няма да реши с магическа пръчка всички проблеми, но ще се направят първи стъпки - "в нормални условия да отдаваме почит към близките си, а не да се налага да минаваме през бурени, тръни и храсти, за да стигнем до последния пристан на наш близък".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: прокуратурагробища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете къде в България няма такава схема, навсякъде само далавери.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кремиране и разпръсване на праха за да не те рекетират разни полусъщества.
96
0
 
2
 
! Отговори
ааааааа преди 1 месец
мн глупав народец !
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И пак няма виновни или в затвора. Извода, всеки си прави кой каквото иска.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ха,във Варна старите гробища и там е същото ,стар гроб ти го продават за 5000лв,може в него да извършваш 1,2,3,4 ,5 погребение.ама много скъпо бе.
93
0
 
6
 
! Отговори
До 58 (Бай Тошо) преди 1 месец
Не знам в кой период е можело в Овча купел да се купи панелка за 5000 долара. Моите родители в средата на 80-те години са искали да купят тристаен чрез Кореком. Показали им в широкия център тристаен под 80 кв.м. (ако можеш да си представиш това). Само едната стая била горе-долу нормална.Останалите две били с площ по 10 кв.м. Една кухня без балкон (!) и една баня-тоалетна. Малка тераска на едната спалня. Нито таван, нито мазе, нито гараж. И за това нещо им искали 27000 долара! Нашите се отказали
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74 Това не го правят българи, а роми, организирани в групировки. Българинът е виновен затова, че търпи тези безобразия, а не се вдигне да помете тази паразитираща на гърба ни nacмuнa, която Тошо Правешки постави на позициите на малцинство, живеещо с предствата, че всички са му длъжни, включително и да го абонират някъде за заплата, но само да се прави, че работи, произвеждайки като с две леви ръце. Няма ли такова назначение, въобразяват си, че могат да безчинстват всячески.
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жилища преди 1989 в крайна сметка всички получаваха, даже и в град София, където жилищната криза беше най-голяма и от приблизително 1930 година. С лихвоточки малко хора взеха жилище, а повечето получаваха ведомствено жилище. Аз взех ведомствено жилище през 1988 година, при средна брутна заплата от 252 лева и ми струваше 13400 лева за двустайна панелка от 64 квадрата. Кредитът от банката беше с 2% лихва без други такси. Миналата година я продадох за 160 хиляди евро.
90
0
 
5
 
! Отговори
До Питам /№71/ преди 1 месец
Не, коминът на крематориума е много по-малък. Когато кремират някого, еднократно изригва облак от гъст черен дим, а после изпуска още веднъж много по-разреден дим и това е всичко. Не пожелавам никому да седи отвън на пейката и да вижда с очите си как близкият му покойник "отлита" в небесата под формата на дим.
89
1
 
3
 
! Отговори
До Тъ.панар /№63/ преди 1 месец
Може би коментатор 42 е имал предвид понятието социални групи, но е писал класи. Разбира се, че имаше различни социални групи, като някои от тях имаха привилегии. Това дразнеше останалите, защото официално се внушаваше, че в социалистическото общество съществуват напълно формално само няколко класи, които обаче били с равни права. Равни, ама на думи. Имаше хора с привилегии, получавани по наследство, имаше и социални слоеве, на които се даваха разни предимства и то на по-примитивните.
88
1
 
3
 
! Отговори
Забравил си преди 1 месец
До Гиб Мелсън 49 _ Когато заплатите станаха 150 лв, тогава двустайните панелки в периферията на София вече струваха по 16-17000 лв. и се налагаше човек да чака доста, докато му дойде реда да получи такава панелка, а през това време парите му са затворени в определен вид влог, за да трупат лихвочисла. Хич не беше лесно и тогава.Дойде ти редът за жилище, но деца ти са вече тийнейджъри, едното е момче, а другото е момиче. Нужни са им отделни стаи, но в панелката има всичко на всичко две стайчета.
87
1
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 1 месец
Ами евтино е било - само 71-72 средни брутни месечни заплати. Сега са по 250 средни брутни месечни заплати
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уточнение . В соца имаше класи работническа класа , служащи , селячество и интелигенция. Беше по добре. Обратно на логиката сега няма класи и всички се имат за равни НО има бедни и богати...
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен76 - банане, тези практики са от Соца, затова подобни прояви няма да видиш никога в САЩ и др. западни държави. Знаеш къде можеш да си завреш бананите, нали?
84
0
 
1
 
! Отговори
Корекция на 41 преди 1 месец
Не лева, а евро. Преди 20-ина години наследници на гробни места в Централните софийски гробища продаваха в левове гробни места, ако са в някой от по-отдалечените парцели. Но тези, които са близо до църквата тогава се търгуваха по 5-6000 евро. Сега не знам каква е цената, но сигурно е скочила двойно.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гарантирано от 15 години фъндък
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25 Душата е нетленна. Затова няма значение дали ги кремират или не.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-мощния рекет е със смъртта. Няма къде да ходиш и снасяш пари на разни дето уж чистят, пазят паметниците, гробари, погребални агенци, правячи на паметници. Нищо лично-просто бизнес. Ако не си платиш-кой ти виновен.
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74 --"нито в НРБ.." Само ще спомена, че в НРБ тотално ликвидираха изцяло много старинни гробища из провинцията . В Шумен на местото на гробището от 17-18в има увеселителен парк, и път, в Кърджали - стадион и ресторанти, в Айтос, също и много други. Край Карнобат еврейското , много турски просто изчезнаха, по селата пък просто обраснаха, и много др. Идеята беше да няма връзка ссъс стария свят - всичко да е ново...-ТАКА БЕШЕ В НРБ
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се учудвам, че години наред по гробищата в София е вилняла организирана мафия, ако е вярно това, че предишната кметица на София е спечелила местните избори с помощта на ромски тартори и после за благодарност е предоставила цялата дейност по поддръжката на гробищните паркове на ром собственик на агенция за траурни услуги. Така поне се говореше в София. Сега новият директор е решил да сложи край на рекета и нищо чудно да го заплашват и да се опитват да го дискредитират.