Търговия с гробни места, вадене на кости... Стотици нарушения в "Гробищни паркове" в София

Прокуратурата е сигнализирана за фрапиращите данни
110
Търговия с гробни места, вадене на кости... Стотици нарушения в "Гробищни паркове" в София
Снимка: БГНЕС

Стотици нарушения и десетки злоупотреби е открил в дейността на Общинското предприятие "Гробищни паркове" в София неговият и.д. директор Румен Димитров.

По думите му са налице фрапиращи данни, за които е сигнализирана прокуратурата.

Той посочи, че години наред е допускано да се поругава мястото за вечен покой на близките ни.

Малко над 500 лева е цената на гробно място, продавано от общинското предприятие. Купувачът може да го препродаде за сума между 10 и 20 000 лева, поясни Димитров, цитиран от БНР.

"Установихме търговия с гробни места, опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София, с цел продажба“, каза той.
Румен Димитров споменава и кремирани хора, на които "са им изравяни костите, образно казано, защото такива няма, и са вземани гробни места с цел продажба и препродажба".

"Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетират ги, търговията с камъни, която е голям проблем за обществото – на ден получаваме десетки жалби", описа картината оглавяващият "Гробищни паркове".

Димитров декларира още, че вече е получил заплахи. Според него има организирана престъпна група със съответен ръководител и той очаква от институциите да го установят.

Спрени са всички незаконни и лоши практики, сред които погребения в алеите и санитарните пространства между гробовете, уверява още Димитров. Като своя кауза той вижда връщането на "реда, който обществото заслужава".

35 са освободените служители на столичното предприятие. Някои от работилите в "Гробищни паркове" виждат в тези действия чистка.

"Мародерстват, вземат от хората пари и постоянно покачват цената, и май на някой дават тези пари", твърди пред БНР Траян, който е дисциплинарно уволнен.

"Техническо лице съм на "Гробищни паркове" от Малашевци. Трябваше да напусна принудено. Имам натиск да се отчитам финансово – на Боби, новия съветник на директора. Новия инспектор в Малашевци да го проверят – криминално проявени са абсолютно всички. С какво досие са влезли в "Гробищни паркове", разказва Стефан Георгиев.

"Притискат ни от новата управа да си плащаме такса, за да работим", споделя Георги, аранжор от Гробищния парк. Той смята, че е налице психически тормоз.

Бившият директор на общинското предприятие Яна Паскалева е категорична, че няма търговия с гробни места и не е участвала в престъпни схеми. От 7 февруари тя е освободена от длъжност.

Още преди 3 години НСОРБ предупреди, че е необходим закон за гробищните паркове.

Проблемът е основно пред българските общини, по традиция отговорни за предоставянето на тази услуга. Няма логичен отговор защо толкова време се проявява апатия от институциите към решаването на този проблем, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Благой Станчев от Сдружението на общините.

Той допуска, че за доставчиците на траурни услуги е изгодно да няма регламентация на този процес.
Изготвеният законопроект защитава обществения интерес, смята Станчев.

"Всички виждаме какви са условията в нашите гробища, но общините нямат целеви ресурс за тази дейност. Зле поддържани гробищни паркове, за общините е голям проблем изчерпването на гробищните места", подчертава той.  

При създаване на регистър на доставчиците на погребални услуги ще има осветляване, категоричен е Благой Станчев. Според него законът няма да реши с магическа пръчка всички проблеми, но ще се направят първи стъпки - "в нормални условия да отдаваме почит към близките си, а не да се налага да минаваме през бурени, тръни и храсти, за да стигнем до последния пристан на наш близък".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: прокуратурагробища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
7
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 месец
До Гиб Мелсън Купуваш си жилище в София при бай тошо, като си видиш ушите без огледало! 5000-10000 ДОЛАРА, АКО СИ РАБОТИЛ В ЧУЖБИНА ЗА ЕДНА СМОТАНА ПАНЕЛКА В ОВЧА КУПЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И АКО СИ ОТ СОФИЯ!!! От прованса идваха да се тровят по Кремиковци и ги шибваха в едни гета - викат им жилищни квартали и до днес. НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ, СОЦИАЛИЗЪМ И ПРОЧЕЕ ИЗМАМИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
57
4
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 1 месец
До Анонимен а комунситите с авиновни за всичко как не се сетих ! ЕХ ГЛУПАВ НАРОД БРАТЧЕ !
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
затова може би вече искат да бъдат погребани в провинцията
55
1
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
До Гиб МелсънТИ ПО КОЛКО ЗАПЛАТА ПОЛУЧАВАШЕ ПРИ ТАТО И НА КАКВА ДЛЪЖНОСТ И КЪДЕ ГО НАМЕРИ ТОЗИ АПАРТАМЕНТ ЗА 5000 ЛВ
54
0
 
10
 
! Отговори
в тази преди 1 месец
мега *** дори да си мъртъв, пак няма отърване.
53
1
 
2
 
! Отговори
до МЕЛ преди 1 месец
До Гиб МелсънНАЛИ - това казвам че "народа " не става за нищо в голямата си част - за това съм го сложил в кавички !
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми то затова все повече хора предпочитат кремация. Поне да не се гаврят с костите им, макар и тук не се знае.
51
0
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
До 50. Ти къде го видя тоз народ? Народ отдавна няма. Замина в чужбина. От 9 милиона станахме 6, само старци, деца, тираджии и сервитъорки и една шепа държавни служители на Винету. Къде го видя тоз народ? Всеки втори останал в Бълария българин вече е тираджия. Как очакваш тираджия да ти прави протести, като той шофира някъде из хубавите пътища на ЕС?
50
2
 
6
 
! Отговори
ДО 48 преди 1 месец
ЗАЩОТО " народа " си мълчи и нищо не прави да си оправи държавата !
49
3
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Пълен Ипон за Винету! Винету е победил вече навсякъде! Ми то не може корупция да има само в общините и в министерствата. По време на бай Тошо си купуваш жилище в София за пет хиляди при заплата 150 лева. Три години бачкаш и си купуваш жилище в София с парите от заплатата. Сега за три години бачкане спестяваш пари, колкото да си купиш гробно място в София.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужас, навсякъде в тази страна е мафия. Не те оставят на спокойствие дори и умрял.
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е нещо ново. Преди години комунистите ни откраднаха семейното гробище, в ЦСГробища, и заровиха там един станал шумкар на 08.09.44 г. След 1989 г. естествено не можеше да си го върнем, според *** било безбожно.... Това са комунистите: първо взривяват църкви, после ги затварят и арестуват миряните, но когато им изнася са първи"вярващи"...без да знаят с коя ръка да се прекръстят.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това заслужавате българите - щом си трайкате. И по-лоши неща правят и ще правят с вас ! Нека !
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За гробищните паркове няма ресурс, но за по големи заплати /3 до 4 пъти/ на новото кметче и общинарите има, така ли????? Дано всичките скоро, начело с детето от ДС, се пренесат в гробищните паркове, и лично да установят какво и как е трябвало да се направи за подобряване реда и инфраструктората им.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само това ли е проблема? По алеите целодневно се разхождат Шведи които предлагат "подлъжка"! Трошат вазичките и масите по гробовете! Кой ги пуска вътре, като уж гробищата са "охраняеми"?! Много ли е сложно да има видео-наблюдение и два-три патрула на СОТ? Така е вече над 20 години по гробищата.
43
1
 
3
 
! Отговори
Продължение - преди 1 месец
................ На такъв адвокат му били необходими три седмици, за да издири живите наследници на лицето или лицата, погребани в този гроб и да вземе писмено уверение от тях, че са съгласни гробното място да бъде продадено. Едва тогава има смисъл да плащаш и да уредиш по официален път купуването на това място, включително и документ от Гробищната администрация, че мястото е откупено за вечни времена. Имайте предвид тези неща, ако ще правите такава покупка. Не знам какви са цените сега.
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В соца имаше класи и всеки си знаеше мястото. Сега е слободия това е проблем и НПОтата тоже.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди няколко години тук коментирахме тези проблеми и тогава споделих, че през 2006 г. в района около църквата на Централните софийски гробища едно гробно място се търгуваше за по около 5-6000 лева. От служител в траурна агенция разбрах, че много мошеници "продават" такива места, без да имат никаква роднинска връзка с погребаните там и после изчезват с парите. Тогава научих от този служител, че ако ти предлагат такова място трябва да наемеш добър адвокат. На такъв му били необходими ..........
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много западни магазини толерират кражбите за да върви бизнеса. Охраната тормози не който краде често това е персонала , ами който не и харесва...
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще кажа на децата да ме кремират и някъде да ме разпръснат. Да не ги тормозят такива изчадия мръсни долни.