Само един балкански град в топ 10 на най-добрите европейски градове

Столицата ни заема 95-то място
18 апр 2024 15:32, Инна Ангелова
87
Само един балкански град в топ 10 на най-добрите европейски градове
Снимка: Mabel Amber, who will one day от Pixabay

Столицата София се нарежда на 95-та позиция в класацията на "Резънънс кансълтънси" (Resonance Consultancy), консултантска компания в областта на туризма. Единственият град от Балканите, който влиза в челната десятка е турският мегаполис Истанбул, който заема 9-то място в класацията.

На първо място е поставен Лондон, второто е запазено за Париж, а третата позиция държи Берлин. Столиците на Италия и Испания са поставени на четвърто и пето място в списъка, следват Прага, Барселона, Амстердам, Истанбул и Милано.  

Други градове от Балканите, които попадат в класацията, са Атина (50-то място), Букурещ (74-то) и Анкара (75-то).
След нашата столица в класирано са Монпелие, Малага и Бремен.

В резюмето си за София, "Резънънс" казва: "Често пренебрегвана и рядко възхвалявана, столицата на България е готова да се наложи като достъпен, богат на таланти мегаполис, който жадува да седне на европейската маса със самочувствие, произтичащо от това, че хилядолетия наред е била кръстопът на търговията. Споменават се също седемхилядната история на града и забележителностите му, "обхващащи всички епохи". Това е и най-достъпната европейска столица в класацията, изтъкват още от компанията.

"Резънънс" анализира повече от 180 европейски града, за да състави списък на водещите сто от тях, подредени на базата на критерии като благосъстояние, привлекателност и качество на живот. За целта фирмата използва комбинация от основни статистически данни и качествени оценки и препоръки от местни жители и посетители в цифрови канали като Tripadvisor, Google, Facebook и Instagram.

В световната класация на “Резънънс” за 2024 година Лондон отново е на челна позиция, следван от Париж и Ню Йорк. Петицата допълват Токио и Сингапур.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Софиякласациятоп 10
Още от София
Георгиев след оставката на зам-кмет: Има ли София кмет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никак, ама хич не мога да приема, че Лондон и Париж са по-добри места от Виена. Летяла съм до Дъблин с престой в Париж. Еми, определено предпочитам Дъблин - чист, чаровен, със силен дух и зареден с изненади.Истанбул е пребогат на забележителности, предлага вкусна кухня и любезно, че чак угодливо обслужване, но това е нечовешки огромно урбанистично чудовище, не бих го сложила в първите редици. Изобщо, цялата тая класация е твърде пристрастна и субективна.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вижте реставрираната кехлибарена стая в един от царските руски дворци, която кехлибарена стая, нацистите са откраднали през ВСВ, копие на стаята е изградено, възобновена и реставрирана по стари снимки и рисунки: Возрожднная Янтарная комната через 20 лет , https://youtube/watch?v=MY5Wvva-02g
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Извинявайте, нямаше ли един град на име Виена? Гледам, че го няма в никакви класации. Явно много се е съсипал от миналата година, когато за последно бях там...
72
1
 
21
 
! Отговори
Не е ясно заглавието преди 1 седмица
Става въпрос като туристическа дестинация, а не като място за живеене. Не само Истанбул, а и Лондон и Париж са кочини.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименАман от вашата злостна пропаганда, ами не ходи в градовете и по курортите в Русия, а отивай да живееш "еко" в отдалечените райони и изоставени села, щом те са ти направили впечатление!
70
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Русия живеят еко. Гледат домати и краставици в градината на колибата и акат във външни клозети да не замърсяват реките с канализация. Еко са! Браво тавариши!
69
6
 
4
 
! Отговори
Руски трол преди 1 седмица
До Нидерландия vs Русия - да бе, ти си избрал най-голямото гето в Амстердам и срещу него вадиш Руски устроени градове. Какви са тия номера. Я сравнявай както трябва!
68
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Почти всички градове в Западна Европа са по-добри за живеене от Истанбул а за останалите Балкани и дума да не става. Балканите са клоаката *** Европа!! А София е дъното.Толкова хубав град преди 1990та един селянин от Банкя упълномощени от селяни като него разсипа София ЗАВИНАГИ.Това няма оправия.
67
7
 
5
 
! Отговори
Нидерландия vs Русия преди 1 седмица
Ами хайде сега да видим къде е по-хубаво. Да изкараме един квартал от Амстердам, например Bijlmermeer и да го сравним с произволен руски град, например Качканар или Гранитний... за какво говорим само.
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От тия изброените първи градове, само Мадрид и Прага са като хората. Останалите мръсни, пренаселени и опасни. Милано е скучен, Истанбул трябва да се види и до там...София е на средно ниво, но има един огромен плюс и това са множеството паркове и зеленина! До оня с липсата на обществени тоалетни, в повечето от изброените градове, обществените тоалетни са само в метрата! Аз си взимам нещо от заведение и ползвам тоалетната му! Работи на 100%
65
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен, Петроград е събрал всичко в себе си, реки, канали подобни на тези в Амстердам и Венеция, но по-красиви и по-чисти, с подвижни, отварящи се мостове, каналите минават както по повърхността, така и под сградите , уникални стари и нови сгради, дворци на царе и боляри, красиви и поддържани паркове, различни по архитектура и уникални църкви, много култура, музеи и галерии, Ермитажа, уникални фонтани и т.н., не знам как може да го сравняваш с Букурещ!?
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напротив, 65! Точно фонтаните на Букурещ имам предвид, те са очарователни, особено този големия (каскадата) на централния им булевард, който отгоре много напомня на Шан-з-Елизе, но е много по-красив!.
63
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен, "Приказен град", може да наречеш Петроград с неговите фонтани , галерии и Ермитажа, с уникалните сгради и дворци, но не и Букурещ!
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама моля ви се, вижте къде се намира Анкара, дълбоко в Азия, а не в Европа!
61
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересува ме мястото на Букурещ в тази класация! Приказен, модерен и древен ЕВРОПЕЙСКИ град, препоръчвам с две ръце! А София е едно бедняшко гето.
60
1
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 1 седмица
Абсолютно съм съгласна с вас. Със слизането още от самолета се вижда. Точно сте го написали!
59
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Некви НеРазбрал-и копейки пак не знаят нищо за света извън мада си раша. Пелтечат си глупостите на поразия без дори да осъзнават, че най-безопасните така да се каже места в България са по-опасни от най-опасните места в Лондон, Берлин или Амстердам, примерно. И са по-чисти най-нечистите западни квартали от най-тузарските български. Който е живял в чужбина знае, че България е гето от до и само при слизането от самолета на българско летище почват да ти се изправят косите.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Анкара не е на Балканите,м исирко,даже не е в Европа. Ама ти откъде да знаеш......
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименНе, първо видяхме грозните улици с дупки и неравности и нагънатите, изпочупени тротоари в София! Само мръднете встрани от центъра и навсякъде ще ги видите, не са подменяни и асфалтирани от времето на соца! Няма и достатъчно паркинги, а напоследък и се презастроява.
56
1
 
3
 
! Отговори
57 преди 1 седмица
Софето е по-добро, разираш ли