Обстановката след бурята се нормализира, над 18 екипа са работили през нощта в София

Било е предотвратено затварянето на околовръстния път
Обновена: 23 май 2024 08:16 | 23 май 2024 08:09, Анисия Иванова
28
Обстановката след бурята се нормализира, над 18 екипа са работили през нощта в София
Снимка: БГНЕС, архив

Над 18 екипа са работили през цялата нощ след снощната буря в София. Обстановката се нормализира, увери пред БНР Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Сред отводнените от аварийните екипи обекти са били две детски градини, дом за възрастни хора, голям търговски обект и транспортен тунел, обясни той.

Още по темата

Общо сигналите са били около 230. На редица места обаче водата се е оттеглила преди пристигането на екипите по подадени сигнали за завирени улици.

Според данни на Националния институт по метеорология и хидрология над София са паднали между 20 и 60 литра дъжд на кв.м – най-много са били над югоизточните райони, в „Младост“ - 58 литра на кв.м, в Южен парк 36 литра на кв.м, във ВЕЦ Симеоново – 22 литра на кв.м. Градушката е била с размерите на лешник.

Имало е покачване с 1,80 м. на някои реки, сега нивата спадат, посочи Димитров. По думите му е било предотвратено затварянето на околовръстния път на София. Няма човешки или материални щети в голям размер, обобщи той.

Кметът на София Васил Терзиев разпореди всички екипи да са мобилизирани, да се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовири. Кметовете на райони също трябва да следят водните обекти и критични места на територията на съответните им райони.

Общо 18 екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община заедно със столичната пожарна са реагирали на сигнали. Над 40 от тях са били по-критични, свързани с отстраняване на последици от обилните валежи. Те са за завирявания на участъци от пътища, на мазета, гаражи, търговски обекти и подлези. Най-голям брой от тях са на територията на районите „Подуяне“, „Младост“, „Витоша“, „Оборище“, „Сердика“, „Искър“. Извършено е отводняване на дворове и мазета в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. “Враждебна“.

В момента аварийните екипи работят по отводняване на частна сграда в район “Триадица”.

Отворен за движение е пътния тунел на бул. “Цариградско шосе“ в района на кв. “Полигона“.

Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от фирмите, ангажирани с чистотата в града. Дейностите по контрол се извършват от екипите на Столичен инспекторат.

Наблюдават се речните корита и общинските язовири. Реките текат в коритата си и няма опасност от разливи, водните количества в язовирите са в норма.

Столичната община изпълнява програма за почистване на речни корита, която включва над 270 участъци. Създадена е организация за почистване на близо 40 броя участъци, включващи реките Перловска, Владайска, Какач. Почистени са и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път.

Градският транспорт към момента се движи и изпълнява обичайните си маршрути. Аварийните екипи извършват и обходи на терен с цел превенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: буряСофияекипи
Още от София
Скъпите жилища в София пречат на трудовия пазар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Крундел преди 3 седмици
даа, ако нормално е да тече река по пътното платно, значи се нормализира...няма проблеми, специално цар борис 3-ти и околовръстното след ремонта на трамвая всичките шахти ги напълниха със строителните отпадъци или просто ги асфалтираха за по-лесно и "гениалното" решение с ниските тротоари и спирки доведоха до водни забавления за всички.като добавим и традиционното излизане от коритото на близката рекичка, заради *** в коритото и картината е напълно нормална, за гумени ботуши, обаче...
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Целта ношт неспах мислех за Софиа и ревах даже
25
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
шахтите в люлин са запушени с листа от миналата година хората от чистотата саоставени без контрол какво вършат как го вършат по колко часа са на терен има ощесчупени клони от снежната буря под дърветата има пружини матраци авт гумибутилки
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То във Варна като завали малко дъжд е същото, става наводнение, но герберастите са доказани строители :)))
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не в цяла София е валяло така.При нас беше лек дъждец,имаше няколко локви и това е.Градушка нямаше.
22
1
 
3
 
! Отговори
Лош БеГе матерял преди 3 седмици
И управленски и граждански и много корупция.Океян от корупция.
21
4
 
2
 
! Отговори
Така е преди 3 седмици
Щом недъгава комунистическа ръка е пипнала е така.Еле па мутренска.В Виена що го немат тоя проблем както и 99.9% от проблемите на България.
20
1
 
14
 
! Отговори
Дам ... преди 3 седмици
Презастрояване, пренатоварена канализация, непочистени шахти...Този проблем не е само за София. Ама докато едни печелят, други изпитват на гърба си последиците!
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Боко требва да храни мисирките си, то не може така да се оплаквате за нищо :)))
18
6
 
3
 
! Отговори
а по Време на БКП преди 3 седмици
какви Дъждове - Падаха - Порой - и нищо - всичко си беше Нормално!
17
2
 
3
 
! Отговори
Изгустирала преди 3 седмици
Държава на корумпирани политици ДСта мафия и ушеви хомосексуалисти
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Боко е строител на "магистрали", строител е на всичко, после пак го изберете :)
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Срам ме е То да е само столицата... :))
14
3
 
4
 
! Отговори
Ел Политико преди 3 седмици
Българите живеят в вътрешна имиграция това е термин който означава че неможеш да емигрираш поради липса на пари но ти вътрешно си емигрирал хвърлил си гражданските си права не ти пука за нищо пиеш друсаш се слушаш чалга и се занимаваш с глупости вместо да живееш като нормален европеец!!!
13
2
 
6
 
! Отговори
Гнус ме е от преди 3 седмици
България
12
3
 
9
 
! Отговори
Срам ме е преди 3 седмици
21- век, малко дъжд и виждате столицата ни. Ако тук вали, както в някои други държави, ще се издавим.
11
2
 
5
 
! Отговори
ДържаватаНаМаймуните преди 3 седмици
Като водата покрие пътищата които са като след руска ракетна атака в Украйна и невиждаш дупките си чупиш колата удряш се и увираш.Хитро са го измислили да се отърват от нас нашите политици и служби.
10
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Милиарди се изсипаха в тая София по време на Боко и фъндъка. Ако от шопите ставаше нещо щяха да пратят Боко и фъндъка да отводняват подлезите с камъни на шията.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Винаги коги валне малко дъжд става катаклизъм...
8
3
 
8
 
! Отговори
ДържаватаНаМаймуните преди 3 седмици
По всички булеварди има стотици шахти потънали на долу и немога да разбера как не поемат поне водата в смисъл защо изобщо ги има тия шахти. По средата.Да си чупят хората колите само.