Хегемонията на Лукойл Академик в баскетболното първенство приключи. След 11 поредни титли Студентите бяха детронирани от Левски, който спечели решителния пети мач от серията с 81:69 в Самоков и така триумфира с 3-2 победи. 

Титлата е първа за Сините от 2001 година, както и трета за сезона, след като преди това тимът на Тити Папазов триумфира в надпреварата за купата на страната и в Балканската лига. 

Лукойл вкара първите 5 точки в мача и все още бе напред при 11:5. Постепенно обаче Сините заиграха по-добре, а и стрелбата на Брандън Хийт, Джумейн Джоунс и Лайънъл Чалмърс потръгна. 

Серия от 14 поредни точки за Левски ги изведе напред с 19:11, а в края на първата четвърт резултат бе 24:15 за гостите. Играта на Лукойл изобщо не вървеше в тези минути, липсваше организация и пропуските в стрелбата следваха един след друг.

Във втората част ситуацията не се промени и Левски набързо дръпна с 35:17. 8 поредни точки за Лукойл свалиха разликата до 10, но веднага след взетото прекъсване Джоунс реализира тройка, за да успокои Сините, които отвориха аванс от 20 точки малко преди почивката, като преди второто полувреме резултатът бе 49:30. 

В първите 20 минути стрелбата от игра на Левски бе 53%, докато тази на Лукойл едва 28%, което обяснява и получилата се голяма разлика.  

В третата част Академик заигра по-добре и успя да свали разликата до 46:57 в средата на периода, но с ключови кошове Левски запази добър аванс и преди решителната четвърт резултатът бе 67:52 за гостите. 

В нея ключовия момент бе, когато Лукойл се приближи до 62:69 в средата на периода. Майк Уилкинсън обаче реализира тройка за Левски, за да успокои отбора си, който завърши спокойно мача и стигна до златните медали. 

Лайънъл Чалмърс вкара 20 точки за победителите, 18 добави Брандън Хийт, а Джумейн Джоунс се отчете с 11 и 11 борби. Юре Лалич вкара 17 за Лукойл, който обаче реализира само 36% от стрелбите си от игра и при това положение не можеше да се надява на успех.