Когато лошо начало бележи старта на славна епоха

Подобно на Ван Гал в Манчестър Юн, Пеп Гуардиола в Барса и Дел Боске с Испания също тръгнаха зле
25 авг 2014 12:56, Георги Пешев
0
Когато лошо начало бележи старта на славна епоха
Снимка: Ройтерс

Лятната пауза е времето на големите футболни надежди. Нормално е треньорската смяна и стремежът към обновяване да накарат феновете да мечтаят. Представете си обаче, когато насред големите очаквания, любмият отбор вземе да се препъва на старта на сезона.

Това се случи с Манчестър Юнайтед. Луис ван Гал бе чакан като месия на "Олд Трафорд", но спечели само една точка в първите си два мача начело на Червените дяволи.

Можем само да напомним, че съвършената Барселона на Гуардиола, Интер на Моуриньо, който мачкаше наред в Италия и в Европа, както и Испания на Дел Боске, също потеглиха с фалстарт.

2008/2009: От провала в Сория до шестте купи

Пеп Гуардиола спечели всички възможни отличия още в първия си сезон начело на Барса. Каталунците сломиха съпротивата на Реал на Пелегрини и почти не допуснаха погрешни стъпки в първенството; надвиха впечатляващия Атлетик (Билбао) на финала за Купата и биха страховития Манчестър Юнайтед в Шампионската лига.

Но начинът, по който започна този славен поход, се губи някъде в сенките, засенчен от блясъка на отличията.

Барса на Гуардиола изигра първия си мач в Сория. Тамошният Нумансия, който обикновено се подвизава във втори дивизия, накара всички да се съмняват в способностите на Пеп, който идваше от Б-отбора на Барса. Виктор Валдес, Дани Алвес, Пуйол, Рафаел Маркес, Абидал, Яя Туре, Шави, Иниеста, Меси, Анри и Ето'о останаха с празни ръце, след като единственото попадение в мача бе отбелязано от Марио Мартинес, понастоящем футболист на ФК Баку в Азербайджан.

Същият този отбор, само с три промени в състава, девет месеца по-късно стана европейски клубен шампион.

2008/09: Тъмни облаци над Моуриньо

Интер на Моуриньо не стартира по най-впечатляващия начин. Португалецът в крайна сметка върна нерадзурите на европейския връх след 45-годишно прекъсване, но тифозите трябваше да почакат. При дебюта си в Серия А Моуриньо трябваше да се задоволи с разочароващо равенство срещу Сампдория.

В края на сезона черно-сините триумфираха със скудетото, но в Европа нещата не се развиха толкова добре. На следващия сезон обаче – 2009/2010 – Интер направи требъл, след като на полуфинала в Шампионската лига отстрани Барса на Гуардиола, а на финала на "Бернабеу" в Мадрид срази Байерн (воден, между другото, от Ван Гал).

2010: Швейцарски шок за Испания

Испания бе смятана за един от фаворитите на световното първенство в ЮАР, след като две години по-рано бе станала европейски шампион. Луис Арагонес обаче бе отстъпил мястото си като селекционер на Висенте дел Боске, който започна зле участието си на голямо първенство.

Швейцария укроти и надви Испания с едно-единствено попадение на Фернандес в 52-ата мин. Впоследствие Червените фурии се съвзеха и макар че не показаха блестящ футбол, стигнаха до световната титла. Две години по-късно пък Испания спечели втора поредна европейска титла в Украйна и Полша.

Емилио Санчес, "Евроспорт"

Още футболни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Луис ван Гаал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари