Нов скандал в шаха, Накамура обяви Крамник за "безмозъчен"

Пак обвинения за измами в онлайн игрите
23 ное 2023 09:03, Петър Бойчев
16
Нов скандал в шаха, Накамура обяви Крамник за "безмозъчен"
СНИМКА БГНЕС

В света на шахмата избухна нов скандал, след като бившият световен шампион Владимир Крамник представи статистика в своя chess.com профил, която според него разкрива измама от играч в блиц игри, съобщава indianexpress.

Крамник, който напоследък се зае да „разобличи измамата“ в онлайн игрите на шах, често публикува това, което той нарича доказателства за измама. Въпреки че той не назова никого в твърденията си (които след това бяха споделени от Ян Непомняшчи в социалната медийна платформа X), това накара американския гросмайстро Хикару Накамура да отвърне на бившия световен шампион и Непо, в дълъг пост в Twitch във вторник, където той стреля по бившия световен шампион за това, че „няма мозък“, предава ekspresso.bg.

Последната вражда около предполагаема онлайн измама започна, когато Крамник, в публикация късно в понеделник, каза: „Някаква малка нова статистика, наскоро забелязана, играч е вкарал 45,5 от 46 ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ 3 минути блиц игри срещу приблизително 2950 средно рейтингова опозиция (няколко различни играчи), което е еквивалентно на 3600+ представяне в тези 46 последователни игри. Вярвам, че всеки би намерил това за интересно (SIC).“

Часове след туита Накамура влезе в своя акаунт в Twitch, за да излъчи на живо своеобразно опровержение на твърденията. Той също така каза, че Крамник и Непо са направили пренебрежителни коментари за него и извън интернет.

„Не знам какво мисли Крамник. В края на деня е много разочароващо да го видя да прави това. Сигурен съм, че ще се върне и ще каже, че просто е дал статистика и че това не означава нищо. Знам, че зад кулисите те (Крамник и Непомняшчи) са говорили неща за мен. Трудно е да се приеме това добросъвестно. Надявам се, да го оставят на истинските експерти… хората, които са математици и статистици, които наистина знаят какво правят“, каза Накамура в своя пост.

Въпреки че Крамник не го назова, Накамура обясни как е разбрал, че става дума за него. „Крамник е наистина глупав… Ако искаше да го направи така, че да е анонимен, никога нямаше да постави средната оценка и представянето. Защото има около трима играчи, които могат да го направят: Магнус Карлсен, Даниел Народицки (американски гросмайстор) и аз. Магнус не е играл толкова много онлайн. Ако Крамник наистина имаше мозък, той щеше да намери начин да го направи, без да изброява конкретно по този начин. Но той няма мозък. Той го загуби,” каза американският гросмайстор.

След това публикацията на Крамник беше споделена в X от двукратния претендент за световнта титла Ян Непомняшчи, който сподели екранна снимка от нея.

Накамура се обиди от твърденията и нарече статистиката „боклук“. Само миналата седмица Накамура счупи рекорда за най-висок блиц рейтинг на chess.com с резултати от 3336.

В отговор на туита на Непо, Накамура каза: „Изглежда, че Владимир се позовава на моето досие… той наистина ли ме обвинява в измама??? … Подхващате ли и това обвинение, като туитвате този боклук?”

В отговор на коментар от фен, който го моли да предизвика Крамник на блиц игра, Накамура каза: „Какъв е смисълът? Крамник вече не прави нищо добросъвестно. Не мисля, че някой трябва да играе с Крамник блиц, защото всичко, което той прави, е да използва тези игри, за да събира фалшиви статистики и да се опитва да твърди, че онлайн шахът е пълен провал. Никога не бих играл Крамник.“

Въпреки че остава да видим как Непо и Крамник ще отговорят на опровергаващото видео и туита, това със сигурност ще като „подправка“ в предстоящата им битка на турнира на кандидатите на ФИДЕ през април следващата година, където Непо и Накамура ще бъдат двама от най-добрите играчи, борещи се за шанса да предизвикат световния шампион Дин Лижен за короната през следващата година.

Само преди два месеца Крамник беше заявил, че повече няма да играе игри на chess.com поради „твърде много очевидни измамници“ в платформата. Дори тогава той се въздържа да назове имена на играчи. Но това дойде на фона на скандалите около американския гросмайстор Ханс Нийман, който едва наскоро се съгласи на прекратяване на огъня с бившия световен шампион Магнус Карлсен. Световният номер 1 Карлсен твърдеше, че Нийман е мамил в игрите срещу него, което доведе до съдебно дело, в което участва и Накамура, тъй като той разшири обвиненията на Карлсен срещу Нийман. В крайна сметка делото беше решено извън съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.