Софийските боклукчийски надежди пламнаха и задушиха Пловдив

Гори сметището в Цалапица, няма опасност от обгазяване, твърдят експерти
9 сеп 2008 16:31,
55
Софийските боклукчийски надежди пламнаха и задушиха Пловдив
Снимка: Булфото

Гъст, задушлив дим се е разстлал над Пловдив и околните села, след като късно снощи пламна сметището в село Цалапица.

Три противопожарни автомобила от службата в Стамболийски гасят пламъците, на помощ на място са пристигнали и огнеборци от Пловдив.

Гасят се четири огнища, от които е тръгнал огънят.

Говорителят на пожарната в Пловдив Георги Кунев заяви за Dnes.bg, че в момента към сметището са тръгнали камиони с пясък, след чиято намеса се надява огънят да бъде овладян.

Той добави, че горят около 7-8 декара площ.

Засега не са изяснени причините за пожара, няма данни как и от колко места е тръгнал огънят, явно е трудно да се установи, коментира Кунев, като добави, че не е чувал за версия за умишлен палеж.

Управителят на сметището Петър Тодоров обаче е категоричен, че пожарът е умишлен и го свърза с отказа на Цалапица да приеме нови количества софийски бали.

Пред Дарик управителят на сметището заяви, че пламъците са тръгнали едновременно на доста голяма площ, което според него е невъзможно, ако боклукът се е самозапалил.

Според началника на пожарната в Стамболийски главен инспектор Петко Смиленов огънят е обхванал една четвърт от сметището, или близо 150 декара, предаде радио Пловдив.

През нощта вятърът е носел облака към Стамболийски, в момента духа към Пловдив.

„Тук не се диша. Пушек и отвратителна смрад“, казаха за Dnes.bg жители на града. Много от хората се оплакват от главоболие и замаяност, а нямат информация дали въздухът е отровен.

„По радиото казаха, че не е много отровно, но ако имат възможност, пловдивчани да напускат града. Или поне да затворят прозорците“, коментира пловдивчанка.

Няма превишаване на следените от РИОСВ в Пловдив замърсители на въздуха, установиха след измервания експерти от екоинспекцията и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Слабо е завишена концентрацията на фини прахови частици, съобщават от мобилната станция на лабораторията, разположена край село Оризаре, в чиято посока вятърът навява дима от пожара.

До момента не са отчетени превишения на пределно допустимите концентрации на замърсители, с изключение на слабо завишаване на стойностите на неметанови въглеводороди.

„Видях посоката, от която идва димът, но не разбрах какво се е запалило. Аз от вас разбирам, че гори сметището в Цалапица. Те наоколо всеки ден палят стърнища и има дим, но разликата е, че от този ти сълзят очите“, каза пред Dnes. bg жител на село Оризаре.

При проверка екоинспекторите се установили, че пожарът е възникнал около 20 часа снощи на площадката, на която се разтоварва сметта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Хамлет преди 15 години
И какво от това, че са от някое забутано селце? Селянин не е нищо лошо, селяндурщината е лоша. И България си е много готина страна, ако я обичахме повече. Не я ругайте, ругаете себе си!
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Eми още едно доказателство че сте *** шопи смотани,добре че идват умни хора от провинцията ,че иначе не държавата ,ами града не може да си оправите...трябва да ви прогонят от София да има място за умните и способните..че за нищо не ставате...
32
0
 
0
 
! Отговори
Rogue преди 15 години
Много важно, че сте се родили в столицата, ако си проучите родословното дърво, всички до един ще разберете от кое малко селце идват прадедите ви. България си е селска държава и това не може да се промени, селянията се е вкоренила в характера на българина и глуповото самочувствие, което имат повечето българи, че живеят еди-къде си и притежават еди-какво си. Слезе на земята и спрете да мислите само за себе си, защото сме изчезваща нация, прости егоисти.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Акто сме *** шопи, дано умрат *** и баща ти. Няма да ни липсват!
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами на някой им харесва да живеят в такава среда и отиват към София,на който не му харесва да изчезва от там,въпрос на вкус е,никой не може да ограничи миграцията на хората..Истамбул е 17 милиона ,но продължават да напират натам,а преди две години беше 15 милиона..ама и там не могат да ги ограничат,така че ограничените вън от сайта ..*** шопи такива,вие пък каква рабора имате в София..
29
0
 
0
 
! Отговори
se taq преди 15 години
българи сами са изтребем ейййййй *** народ
28
0
 
0
 
! Отговори
halvata преди 15 години
mai nai-goliamija *** sme horata samo se jadem za onova tova,koi e sf.koi seljanin
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Махни глаголите и си готов Гео Милев.
26
0
 
0
 
! Отговори
Хамлет преди 15 години
Не съм се пръкнал, а съм се родил в София, и аз, и моите родители и техните родители. Обичаме си града и го пазим чист и искаме да го запазим. Не сме по-интелигентни от провинциалистите, никой не е казвал такова нещо, просто имаме отношение към града си. И го пазехме чист. Защо се обиждате на провинциализъм, това не е географско понятие, това е въпрос на възпитание и манталитет. И не ни връщайте в годините преди Освобождението, моля!
25
0
 
0
 
! Отговори
Няма лошо да си селя преди 15 години
Селяните оставите СелотоСеляните отидоха в СофияСеляните обуха СабоСеляните се остригаха СасонСеляните облякоха сафариСеляните останаха СеляниСеляните *** СофияСпасете ни от СелянитеСпасете останалите Софиянци
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кой си ти, че да казваш "МОЯТА ДУМА Е ЗАКОН", а?Ей, въшкоооооо. Плюя ти на думите бе .
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не ми казвай, че си по-интелигентен от мен, щото си се пръкнал в София. Може и да си, но не е заради това. Ти да не би да си изяждаш *** и не изхвърляш нищо. Явно проблема ви е в пренаселението. Направете си подписка - "Не искаме София да е столица, не искаме голям град" и готово. Я какво хубаво си е било преди Освобождението - 30 000 души и кални сокачета.
22
0
 
0
 
! Отговори
Ристаки преди 15 години
Искам да се изкажа против всички, които мислят ограничено, независимо от къде произхождат и къде живеят.Не са виновни "селяните" които идват в "големия град", урбанизацията е характерна за почти всички съвремени държави. София се разраства и в това няма нищо лошо, проблемът е в това, че не се осигурява инфраструктурата, необходима за нормалния живот на хората в нея. Всички си плащат данъците, както софиянци, така и "селяни", но никой не получава адекватна обратна реакция от държавата която издържа. Проблемът не е че има много хора, това е ресурс, проблемът е че няма координация, организираност и толерантност, а за това сме виновни всички. А вие продължавайте да плювате и да се делите на селяни и софиянци, кучетата си лаят, корабът си потъва.Положението е нетърпимо защото човек към човка, вълк е станал. Събудете се, хора сме, а не вълци.
21
0
 
0
 
! Отговори
Хамлет преди 15 години
София си беше хубав град преди да го населят провинциалистите. Сега те си хвърлят *** там, замърсяват града и говорят против него. Моля, столичани провициални, идете си и оставете София на софиянци, прекрасно се чувстваме без вас. Вземете с вас и кмета Борисов.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да ама аз като видя в София или Пловдив високите сгради и забравям всичко. А и по планини не ходя. Обичам равнините и полетата. Но видя ли висока сграда от 10 и повече етажа ми харесва. Седят някак си величествено.
19
0
 
0
 
! Отговори
Kaleko ATAKISTA преди 15 години
Проблема е, че София не може да побере такъв огромен обем хора и автомобили. Пример: живея на 20 мин. от работното си място. Всеки ден трябва да тръгна един час по-рано за да стигна на време. Друг въпрос е, че всяка година идват по 8-10 хиляди студенти. Друг въпрос е, че столицата не прилича на нищо. Мръсотия и мизерия на всякъде. Чалга звучи от всеки втори прозорец или автомобил. След още десетина години не знам на какво ще прилича този град...
18
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
пред стреса, мръсния въздух, трафика и *** в града, и що годе чистия въздух, липсата на болкуци, лекия трафик и спокойствието на "провинс"-а кое ще предпочетеш ;)
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ВСИЧКО ИЗВЪН ПЛОВДИВ И СОФИЯ Е ПРОВАНС.БЛЪГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО.КОМЕНТАРИ НЕ СЕ ПРИЕМАТ, МОЯТА ДУМА Е ЗАКОН.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
София е пълна с ***. Този форум също.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо не си стоиш в Пловдив? Днес видях поне 20 коли с врачанска, пловдивска, пазарджишка и ...........регистреции, а да не говорим колко *** си накупиха коли от София и ги регистрираха тук. Проблемът с *** и задръстванията в Столицата е много сериозен и само *** *** могат да се радват на него. Щом искате да живеете и работите в Столицата вашите родители и родини на село ще се наложи да ви приемат ***.