Софийските боклукчийски надежди пламнаха и задушиха Пловдив

Гори сметището в Цалапица, няма опасност от обгазяване, твърдят експерти
9 сеп 2008 16:31,
55
Софийските боклукчийски надежди пламнаха и задушиха Пловдив
Снимка: Булфото

Гъст, задушлив дим се е разстлал над Пловдив и околните села, след като късно снощи пламна сметището в село Цалапица.

Три противопожарни автомобила от службата в Стамболийски гасят пламъците, на помощ на място са пристигнали и огнеборци от Пловдив.

Гасят се четири огнища, от които е тръгнал огънят.

Говорителят на пожарната в Пловдив Георги Кунев заяви за Dnes.bg, че в момента към сметището са тръгнали камиони с пясък, след чиято намеса се надява огънят да бъде овладян.

Той добави, че горят около 7-8 декара площ.

Засега не са изяснени причините за пожара, няма данни как и от колко места е тръгнал огънят, явно е трудно да се установи, коментира Кунев, като добави, че не е чувал за версия за умишлен палеж.

Управителят на сметището Петър Тодоров обаче е категоричен, че пожарът е умишлен и го свърза с отказа на Цалапица да приеме нови количества софийски бали.

Пред Дарик управителят на сметището заяви, че пламъците са тръгнали едновременно на доста голяма площ, което според него е невъзможно, ако боклукът се е самозапалил.

Според началника на пожарната в Стамболийски главен инспектор Петко Смиленов огънят е обхванал една четвърт от сметището, или близо 150 декара, предаде радио Пловдив.

През нощта вятърът е носел облака към Стамболийски, в момента духа към Пловдив.

„Тук не се диша. Пушек и отвратителна смрад“, казаха за Dnes.bg жители на града. Много от хората се оплакват от главоболие и замаяност, а нямат информация дали въздухът е отровен.

„По радиото казаха, че не е много отровно, но ако имат възможност, пловдивчани да напускат града. Или поне да затворят прозорците“, коментира пловдивчанка.

Няма превишаване на следените от РИОСВ в Пловдив замърсители на въздуха, установиха след измервания експерти от екоинспекцията и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Слабо е завишена концентрацията на фини прахови частици, съобщават от мобилната станция на лабораторията, разположена край село Оризаре, в чиято посока вятърът навява дима от пожара.

До момента не са отчетени превишения на пределно допустимите концентрации на замърсители, с изключение на слабо завишаване на стойностите на неметанови въглеводороди.

„Видях посоката, от която идва димът, но не разбрах какво се е запалило. Аз от вас разбирам, че гори сметището в Цалапица. Те наоколо всеки ден палят стърнища и има дим, но разликата е, че от този ти сълзят очите“, каза пред Dnes. bg жител на село Оризаре.

При проверка екоинспекторите се установили, че пожарът е възникнал около 20 часа снощи на площадката, на която се разтоварва сметта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
ch преди 15 години
Искаш ли София да е столица, или не?То е ясно, че в момента няма капацитет. Не си мисли, че не искам положението да е по-добро. Знаеш ли как се осигурява капацитет? Не се правят 100 мола, а завод за ***, не се уплътнява територията с жилищно строителство, а се правят паркове и паркинги. Слага се такса вход за МПС за центъра... и най важното - да няма лява ръка десен джоб.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Каква манипулация? Стига глупости! Огледай се! София прелива! Няма капацитет за всичко това! Всички така говорите, защото идвате, цапате, но не ви пука, защото у дома в малкото градче е чисто и спретнато! ЕГОИСТИ! Само за това се ядосвам! Идвайте, работете, но не си донасяйте простотията и навиците! Все пак тук е столица!
12
0
 
0
 
! Отговори
Арбитрото преди 15 години
Колкото до софиянците N7 е прав. Така са свикнали всичко да им е уредено, че ги мързи да идат до магазина, а *** си го изхвърлят през терасата. За работа и дума неможе да става да си потърсят. Затова си живеят в панелките и са доволни ... живеят в софийски панелки. За хората които идват в София нещата стоят по друг начин. Те не са свикнали на софийските глезотии, силно мотивирани са и не ги мързи. Новите жилищни кооперации се купуват главно от тях. След като се сдобият с имот те стават софиянци и какъвто и закон да се приеме за гражданство, никой не може да ги мръдне от домовете им. Да мислят само как ще възпитават децата си, за да не станат и те софиянци, такива за каквито писах по-горе!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
жителството няма да се върне,ами май е по добре да си върнем Софиянски,нещата като че ли по добре вървяха при него ..
10
0
 
0
 
! Отговори
ch преди 15 години
Не знам за какво ме съжаляваш???Рим, Лондон, Флоренция, Париж...Замисли се. Там освен селяни ходят жълтури/повече от тия на Илиянци/, разнообразни номади/араби, ***, ала-бала/, гастарбайтери и ... МНОГО ЛОШИ ГРАДОВЕ. Мисли бе, човек, аман от манипулация.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Шопски магазини, салати и т.н. Ако я нямаше цялата тая селска инвазия София щеше да си е все така красива, както до преди 10-на години! А и за каква администрация говорим... мани мани... седнал каруцар на престола и взел властта... Горко на България!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
ch преди 15 години
Бай *** Борисов хубаво ти е промил мозъка. Ти май не искаш да живееш в столица, а в малко градче. Ако е така, бегай на село. "Селяните", които прииждат освен, че генерират *** и правят задръствания, си оставят заплатите по шопските магазини. А да не говорим за всички благинки, произтичащи от концентрацията на държавна администрация, бизнес. Всичко това ви вдига стандарта и ако имате кадърни и некорумпирани управници, София щеше да е цвете. Да ама вие предпочитате да се ровите в клоаката си и да обвинявате, който ви каже бат' ви Бойко. Нормално е всеки град да се спрявя с *** си, без значение колко е голям ама ... уви... Някой предпочитат да се злобят и да правят наказателни атентати.П.С. Пловдив е 100 пъти по-хубав град за живеене. Казвам ви го като човек живеещ и на двете места.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако се изнесат всички провинциалисти, ВИЕ софиянчета няма да се оправите сами и ще измрете от глад.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде да не се обиждаме "майна"... ако имаш поне малко мозък в главата си...може да си забелязал, че всичко това се прави с цел да се трупа напрежение... Който владее хаоса владее и положениерто! Не се поддавайте ХОРА!!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами да го върнат... все едно някой е приритал да живее в тая мизерия :D
4
0
 
0
 
! Отговори
Plovdiv преди 15 години
Звучиш ми като софийски ***, а.
3
0
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 15 години
Ти ли ще го върнеш жителството, ***?
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
te narochno gi zapaliha da se ottarvat ot problema , prekaleno jasno , sega veche njama problem i njama sankcii ot evropa . kakvi umnici
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Взимайте си ***!!! Цялата пасмина на България се е струпала да прави *** в София!!! Взимайте си *** и не знайте много, че скоро май ще се върне закона за Софийското жителство!!!