Помаците искат да бъдат признати като етнос

Българите, изповядващи исляма, желаят и засилено политическо представителство в парламента
25 окт 2008 19:26,
209
Помаците искат да бъдат признати като етнос
Снимка: БГНЕС

Федерация “Справедливост” организира днес в Гоце Делчев първата национална конференция у нас “Помаците и българският преход”.

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента.

На националната конференция, с участие на сродни организации от чужбина, помаците у нас мотивираха исканията си с факта, че във времето на преход, а и днес, за тях в медиите не се говори, а ако присъстват, твърдят, че нещата се представят в негативна светлина.

Категорични са, че ще подготвят свои кадри за журналисти и ще работят за откриването на собствена медия.

От федерация “Справедливост” са категорични, че няма да участват пряко в политическия живот като партия, но са отворени за партньорство с десните партии. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
68-мия българин, явно познанията ти за този край се изчерпват със телевизия Скат. Казва ти го истински българин от Якоруда.
70
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Долу в линка изтрийте празното (space) между "R" и "obstvo"
69
1
 
2
 
! Отговори
Радо преди 15 години
До номер 52-Софич. Аз не желая създаването на такава партия,но е радващо,че хората се осъзнават от този регион ,че са били използвани от ДПС.А всички етноси в България почти имат свои партии или фондации.Ето *** имат "Рома" и "ЕВророма",турците-"ДПС" и "НДПС".И мога да кажа в кой райони на страната има помаци,а това са Благоевградски,Смолянски,Пловдивски,разградски и д.р.Аз съм на мнение,че ние сме българи и сме добре интегрирани в българското общество и не сме капсулирана група и без никакъв проблем създаваме бракове с етнически българи и д.р и сме хора с необходимото образование.
68
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Днес в 16:22 е имало земетресение с епицентър точно Якоруда. Защо ли? Явно Господ е решил сам да се намеси в земните дела, след като България вече 19 години избира национално безотговорни властници и правителства. След престъпното нехаене за системното асимилиране на българските мохамедани към турския етнос (!?) тези хора вече сами не знаят какви са. Някои от тях смятат, че е нормално да учат турски, и че едва ли не те от време оно са си били потомци на турците а просто в последните години били забравили "майчиния" си език (!?). До такива абсурдни заблуди и неистини са стигнали тези хора там... Ако някой не е гледал филма "Новото робство" - да хвърли едно око. Но нека първо седне на меко, защото е много вероятно все още да си е с розовите очила.http://store2.data.bg/valiotonev/NovotoR obstvo/
67
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
За съжаление има лоши, разрушителни сили в обществото и това са партиите, популистите, политическите крадци, те ги организират тия коференции, не хората.
66
4
 
3
 
! Отговори
sladkata преди 15 години
А ПОМАЦИТЕ НЕ ИСКАТ ЛИ ДА ИМ ГО ЗАВРАТ БЪЛГАРИТЕ ОТЗАД?!!!И ДА МЛЪКНАТ НА БЪРЗО!!!
65
2
 
3
 
! Отговори
Знаещият преди 15 години
От 3-4 години вървят тези приказки за по-особения произход на помаците, а може би и по-отдавна. Подгледнете в e-vestnik.bg от миналата година колко дълги дискусии се развиха - от по стотина поста... В Триград е един от идеолозите на помаците - Здравко Лоховски, негова е фирма "Глухарче" - за мурсалски чай (уж). Абсолютен подляр. От него за първи път чух за тази хипотеза, преди 5-6 години. Когато се опънах на тези тъпотии, гаднярът ми намекна за Тъмраш и Батак. Толкова бях шашнат, че едвам ме удържаха тогава. Та тези теории са от доста време, ама вие сте неграмотни. Като помаците сте.
64
1
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 15 години
са си българи и названието им произлиза от професията, който са упражнявали - овчари, по старогръцки poimenos, в новогръцки е изопъчено като pomakiou...
63
1
 
2
 
! Отговори
Авитохол Дуло преди 15 години
Абе как може такива лъжливи новини да пускате! Само да дразните хората! Помаците много добре знаят, че са чисти българи! Нищо че чужди *** непрекъснато се опитват да им внушат обратното! Българският дух е жив все още!
62
1
 
2
 
! Отговори
Радо преди 15 години
До номер 38.Никога не съм гласувал за ДПС,а дори за теб ще кажа,нещо повече,дори в рамките на една година бях член на АТАКА,но се отказах,защото просто в тази партия липсва кадрови потенциал и интелект да се превърне в една широко национална партия,която да обедини всички българи,независимо от техния етнос.И мога да ти кажа,че това е една партия от роднини от горе до долу.Виж само,кой е евродепутат,това е доведения син на Волен Сидеров-Димитър Стоянов.И бях кандидат за общински съветник от социалдемократическа партия,каквито възгледи имам за социалната държава.
61
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
В какъв смисъл да бъдат признати като етнос, след като те са българи-мюсюлмани. Това е все едно каракачаните или шопите също да поискат такова нещо. Иначе ако става дума за етническа подгрупа част от българския етнос - и те имат права хората. Не трябва да се забравя обаче че в мътните години около освобождението те са си спретнали помашка република някъде над Смолян която дори е изкарала една две години преди полковник Серафимов да мине оттам, така че права-мрава няма проблеми но винаги едно наум. И освен това след като са българи-мюсюлмани, на какъв език ще са им медиите, предполагам на български.
60
1
 
2
 
! Отговори
една българка преди 15 години
Живея в Англия от 8 години.тук има много националности,пакистанци,бангладешци и много други които на жремето са били колонии на Англия,НО.... никои от тях не предивил претенции да има собствена телевизия на техния си език,националната тв е на АНГЛИИСКИ И САМО НА АНГЛИЙСКИ,така че немога да разбера нашите помациу какжо искат,нека се огледат дали в някоя друга държава имка като тях с претенции,а стига жече глупости,БЪЛГАРИЯ СИ Е ЗА БЪЛГАРИ И НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЕ ГОЖОРИ А ДРУГИТЕ НЕКА СИ ЖИВЕЯТ СПОКОИНО НО БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ...
59
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Нека се провеждат конференции, помаците нямат нищо общо с тези конференции, тъкмо службите ще видят кой наистина стои зад такива конференции, защото със сигурност не са обикновените хора.
58
1
 
3
 
! Отговори
СОХО преди 15 години
Всеки ***, който не се чувства българин, да си стегне багажа и да замине за тази държава, към чийто народ смята, че принадлежи. Убеден съм, че ако изобщо има помаци, удобряващи идеята за отделен етнос, то определено не всички го искат. Затова не се поддавайте така лекомислено на политическите провокации на мафиотските партии, губещи влияние и каквото и да е доверие. Имам предвид ДПС и БСП. Радвам се, четейки постовете назад, че има хора от Гоце-Делчевско, които са го разбрали. Надявам се да сте си взели поука, да сте осъзнали как са ви използвали Доган и свитата му престъпници и повече няма да гласувате под строй, а ще мислите. Закакво са ви главите иначе!?
57
1
 
2
 
! Отговори
ВИДИН преди 15 години
ВИДИН ИСКА НЕЗАВИСИМОСТ!
56
3
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Наистина е отвратително да се набъркват помаците в това. Всеки които ги познава знае, че по-кротки и честни хора от тях няма. Те винаги са били най-пренебрегнатите, най-окрадените, жалко е да ги забъркват в това.
55
1
 
3
 
! Отговори
Радо преди 15 години
Правата и задълженията са уредени законодателно в Българската Конституция,а ние сме преди всичко български граждани.Много добре знам,какво означава думата"етнос",защото съм учил поне един семестър дисциплината"Етнография ".Етнос-хора от една общност или нация от гръцки език.Етноса съдържа три характеристики:1.Обичайната даденост,2.Нагласата,3.Социалните взаимоотношения.В съвременното общество етническити граници не съществуват.
54
1
 
2
 
! Отговори
не помак преди 15 години
Защо се изплашиха слугите на *** Доган. Защото той май започна да ги самуубива .Страшничко е нали .Той не се шегува. Най-верните му кучета първи падат. Скъпият хотел в Рибарица нали уж е собственост на брат и сестра-помаци. Ами сега ?Да не ги сполети някое самоубййство. Я бързо близачите на дпс да спасяват кожите. Уж цялото дпс беше един милион. Сега пък се пръкнаха само помаците един милион рче вие не оставихте за турците и *** лТе нула ли са.
53
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Това е измислено от някой хайдук, хайдуците нямат друга религия освен мръсотията и парите. Всеки който ги познава знае, че помаците нямат нищо общо с това. И няма да имат.
52
1
 
2
 
! Отговори
Софич преди 15 години
Искате партия,а? Ами....Къде сте,РОМИ?И Вие нямате партия.Хайде да ви създадем! На всеки по 1 партийка.. няма да е никак зле.... давайте напред... интересно ми е докъде ще ви донесе наглостта ви...