Над 4000 полицаи протестираха, пушейки пред МВР*

Михаил Миков обяви протеста за незаконен
13 дек 2008 08:52,
327
Над 4000 полицаи протестираха, пушейки пред МВР*
Снимка: БГНЕС

Над 4 хиляди полицаи протестираха символично, пушейки в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици” в София.

В протеста се включиха служители на почти всички районни управления в София: Столичната дирекция на полицията, ГДБОП, Специализирания отряд за борба с тероризма, както и техни колеги от Ботевград и Ихтиман.

Те успяха да изпълнят пространството пред МВР, цялата градинка и околните улички.

Причината за протеста са: лошите условия на работа, ниските заплати, липсата на сигурност и диалог в системата на Министерството на вътрешните работи.

Голямото пушене беше организирано спонтанно почти без намесата на синдикатите – това призна дори и шефът на полицейския синдикат Емил Рашев:

„Още веднъж подчертаем, че не синдикалните организации организират този митинг, а това е израз на натрупано недоволство”, добави още Рашев.

Част от присъстващите на протеста полицаи освиркаха Рашев, който си тръгна видимо разочарован, съобщи  Дарик радио.

Единственият представител от ръководството на МВР, който слезе при протестиращите служители, беше генералният комисар Павлин Димитров. Той беше посрещнат от полицаите с овации.

"Става дума за социални проблеми, те са известни на обществото. Аз съм тук – при колегите, за да демонстрирам уважението си към техния труд, към тяхната всеотдайност. Трябва да се кажат проблемите.

Това са решими неща, трябва да има комуникация, трябва да се говори, защото няма да го крия в тайна, в МВР, в полицията, все още има служители, които не заслужават да бъдат служители на това министерство”, заяви генералният комисар Павлин Димитров и се обърна към протестиращите с думите:

"Повярвайте ми, вие не сте загърбени. Ние познаваме проблемите ви и заедно с вас ще ги решим. Единственото, което бих искал и ви моля, е да работим по-добре. Винаги съм смятал, че професията полицай, пожарникар е призвание. Уважавайте тази професия, обичайте я и институцията ще бъде зад вас”, добави още Димитров.

Във вторник започват преговори между синдикатите в МВР и ръководството на министерството.

Миналата година служителите на МВР са получили средно по около 700 лв. коледни премии.

15 са исканията на служителите на вътрешното министерство, обобщени в свободния полицейски форум, от който тръгна идеята за протеста.

Сред тях е създаването на нов истински синдикат, подобрение на условията на работа в районните управления и на полицаите, които работят на улицата, защита от страна на държавата, увеличение на заплатите, коледни добавки, по-голям лимит на полицейските коли, както и промяна в Наказателния кодекс за бързо и безкомпромисно наказание за всички, които нападат полицаи.

Тъй като нямат право да протестират ефективно, полицаите са взели решение да пушат в знак на несъгласие с действията на държавата. В момента брутната заплата на един разследващ полицай е в размер на 960 лева.

Преди дни стана ясно и, че ако няма резултат от действията на протестиращите, Националният полицейски синдикат предвижда национални протестни действия след Нова година.

 

*Информацията е актуална към 16,38 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
НИЕ СМЕ С ВАС
325
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kak moje takova otno6enie kam balgraskata policiq.A nqkoi ot tezi hora znaqt li kolko policai i pojarnikari sa zaginali pri izpalnenie na slujeben dalg.Za6to ne pitate decata im dotoina li e policiqta.
324
0
 
0
 
! Отговори
osata преди 15 години
Не пишете бе хора, никой не разбира от проблемите ни, както и не можем да вникнем в проблема на акушерките примерно ,така и другите хора не ни разбират. Ами така е, лоша работа...
323
0
 
0
 
! Отговори
Robocop преди 15 години
В поредицата дадени мнения се вижда, че някои хора хал - хабер си нямат за какво иде реч ..... някак иде като словестно разстройство!
322
0
 
0
 
! Отговори
naroda преди 15 години
Kato ste mnogo otvoreni hodete da pushite v Atina ve grajdani milicioneri!
321
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
ВСИЧКО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ СЛЕД ДВЕ КОНСТИТУЦИОННИ ПРОМЕНИ: 1. ИЗКАРВАНЕ НА СЛУЖБА ПОЛИЦИЯ ОТ СТРУКТОРИТЕ НА МВР И ПРЕМИНАВАНЕ ПРОД ПРЯК КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ КЪМ МЕСТНИТЕ ОТГАНИ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ -- ОБЩИНИТЕ.ДЕВОЕНИЗИРАНЕ, ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНЕ И РЕСТРУКТОРИРАНЕ.ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ НА РЪКОВОДНИЯ СЪСТАВ И ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ГЕСТАПОВЦИ НА кдс И кгб. 2. РЕАЛНО УЗАКОНЯВАНЕ НА ПРАВОТО НА ВСЕКИ /без мед. случаи, рецидивисти и категория осъждани/ ДА ПРИТЕЖАВА ОРЪЖИЕ - ЗА ЗАЩИТА НА ИЗКОННИТЕ СИ ЧОВЕШКИ ПРАВА И СОБСТВЕНОСТ. Чак след това може да се каже, че проблема със сигурността, защитата, законността и собствеността на гражданите е решен. Това СА най-важните въпроси касаещи т.нар. - ПОЛИЦИЯ - всичко останало е следствие.
320
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Като сте толкова мъдри и интелигентни, появете се някъде по медиите или в обществото и дайте акъл как да се променят нещата. Много е лесно така да се обиждат полицаите, но явно Вие не сте запознати с проблемите и живота им и за това Ви е простено. Да сте живи и здрави!
319
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
Да ви имам наукообразните милиционерски съждения!
318
0
 
1
 
! Отговори
cz75bdpolice преди 15 години
предложение за текст от НК1.КОЙТО НЕ СЕ ПОДЧИНИ НА ОРГАН НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН ОСУЕТИ ИЛИ НАПРАВИ ОПИТ ДА ОСУЕТИ ОТВЕЖДАНЕТО СИ В СЪОТВЕТНОТО СЛУЖЕБНО ПОМЕЩЕНИЕ,ЗА ИЗВЪРШЕНО ОТ НЕГО АДМИНИСТРАТИВНО НАРУШЕНИЕ ИЛИ ДРУГО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР ИЛИ ПО ПОДОЗРЕНИЕ,ЧЕ Е ИЗВЪРШИЛ ТАКОВА СЕ НАКАЗВА ЗА СЪПРОТИВА ПРИ АРЕСТ С ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОКА ОТ 6 ДО 12 МЕСЕЦА.2.КОГАТО СЪПРОТИВАТА Е ВЪОРЪЖЕНА ИЛИ Е ПОСТРАДАЛ СЛУЖИТЕЛ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ НАКАЗАНИЕТО Е ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 1 ДО 2 ГОДИНИ.3.НАКАЗАНИЕТО ПО ПРЕДХОДНИТЕ ТОЧКИ Е ЕФЕКТИВНО,НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАМАЛЯВАНО ПРИ ПРИЗНАВАНЕ НА ВИНАТА ОТ ВИНОВНИЯ, ИСЕ ДОБАВЯ И ИЗТЪРПЯВА НЕЗАВИСИМО ОТ НАЛОЖЕНОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ИЗВЪРШЕНОТО ПРЕДИ ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР ИЛИ АДМИНИСТРАТИВНО НАРУШЕНИЕ.Това е ако сте съгласни с мен ме подкрепете и да предложим тази добавка.
317
0
 
0
 
! Отговори
kapandura преди 15 години
Много от тук пишещите, както и такива от други различни форуми се опитват да ни провокират. Също така има лица, които искат да ни покажат в различна светлина пред обществото, по-скоро негативна. Най доброто, което можете да направите е просто да ги игнорирате, като не отговаряте на написаното от тях.
316
0
 
0
 
! Отговори
kapandura преди 15 години
Не КАДЕ, а къде се пише 314. Явно и Вие сте образован...Не смятам да Ви отговарям, а и темата не изисква присъствието Ви.
315
0
 
0
 
! Отговори
kapandura преди 15 години
1.Нека не забравяме, че исканията на БГ полицаите не бяха свързани само с парично възнаграждение.2.Небива да влизаме в конфронтация със служители от другите гилдии.3.Нека изчакаме 16.12.2008г., за да видим ще имали конкретни отговори или отново ще се "пуши".
314
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
*** полицай разгащена държава,ама отвсякаде личи че протеста е подкладен от бойкоборисовската клика.Немога да се съглася един полицай който опазва общиственият ред,да протестира срещу общественият ред,и то не как да е, а като пуши - това е СРАМ,товае ПРОСТАЩИНА.В развитите бели страни полицаите не пушат,те са високоинтилигентни хора с невероятно чуство за отговорност и висок морал,каде в България такива хора.Те незнаят да говорят на правилен български език ,те говорят на диалект,а камоли да говорим за респект.Те нестават за овчари и говедари ,а искат високи заплати ЛУДАЛИ Е ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ГИ ДАДЕ ???????
313
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
така е - защото правосъдните хора ще си харчат премийките европейски - ще пускат бандитите, ще пият с тях...... ПРАВИЛНО:Защо се говори само против полицеиските заплати? Напишете нещо и за заплатите на прокурорите и съдиите! Те основно пускат престъпниците на свобода. Съдия от Софихски градски съд взима месечна заплата от 3200 лева, а прокурорите от СРП щели да получат накуп 12 и 13 заплата плюс коледни надбавки в размер на 11400лева! Това вече е престъпно отношение спрямо полицаите и исканията им за достоен начин на живот и работа!евала за мнението
312
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Защо се говори само против полицеиските заплати? Напишете нещо и за заплатите на прокурорите и съдиите! Те основно пускат престъпниците на свобода. Съдия от Софихски градски съд взима месечна заплата от 3200 лева, а прокурорите от СРП щели да получат накуп 12 и 13 заплата плюс коледни надбавки в размер на 11400лева! Това вече е престъпно отношение спрямо полицаите и исканията им за достоен начин на живот и работа!
311
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Много хора говорят срещу полицаите, но когато имат някакъв проблем първи тичат да се оплакват на тях и изискват непосилното само и само да им помогнат, дори да имат и налудничави оплаквания не от компетенцията на МВР. Никой от тях не осъзнава, че когато човек е ангажиран с оцеляването си и това на семейството си поради мизерията, със закупуване на материалите за държавната си работа от собствения си джоб, едва ли ще разгледа пълноценно проблемите им. Да се замислят над това, а после да казват, че са им големи заплатите и са корумпирани.
310
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
305. - 17:38 - До анонимния генийОт: АнонименПърво, интелигентността си не можеш да се я мериш с мен, както и размера на .а. Много си назаде. Първо - от 10 години до 6,5 години разликата е точно 65% неточност - коеот значи, че ако си роден на 01.01 - празнуваш рожден ден на 10.07 - тоест - толкова си ***, че даже и хумора ми няма да разбереш Стой си в *** емигрантска държава - и щом не плащаш данъци тук, си говори с майката и си мълчи.*** емигранти - като плащате данъци в тая държава, тогава ще имате право да искате, изисквате и говорите. Тъй че- fuc.k you ass.hole, go home and kiss your dogХа-ха oлигoфpeн, който ти е казал, че си интелигентен си е направил много лоша шега с теб; първо пиша около 10 години ( над 5 се закръгля на 10), второ ако ми изчисляваш девиациата с килийното си образование:d = ( X1 - X2) / X1 = ( 10 - 6.5 ) / 10 = 35%Кух си като гъдулка, момче; това, че си научил няколко английски фрази може да те прави умен само сред тъпите ти колеги!
309
0
 
0
 
! Отговори
полицай преди 15 години
Напълно прав си.......но реално това е политиката на "правителството".....нещата да се "размият"...."да не се дават "грешни пари".....сега ще раздадат /кламери/ в полицията и ще РЕВНАТ С ПЪЛНО ГЪРЛО ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ПРОБЛЕМИ.........но все пак моето дете вече знае....."при това управление - няма "Дядо Коледа".....за съжаление детето е писало писмо за подарък.....а аз не съм изкарал и "лев" "външен"......... за изборите ще се постарая да се "оправя".....нямам "сърце" да взимам от "бандити"........."обществото което ни плюе да му мисли".........и да чака "мотивация" от полицията.........
308
0
 
0
 
! Отговори
оса преди 15 години
Вчера на протеста имаше имного пожарникари от страната ,но лошото е че ръководството ни се държи ,като че не сме в МВР и нямаме същите проблеми. Малодушие ,страх напълни се и при нас с дребни души и ***.
307
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** народ - слаба държава!