Още ден включваме късите задължително, после - ако щем

Шофирането с включени къси светлини е задължително от 1 ноември до 1 март включително
1 мар 2009 08:24,
93
Още ден включваме късите задължително, после - ако щем
Снимка: Булфото

1 март е последният ден, в който задължително всички шофьори трябва да карат автомобилите си с включени къси светлини през светлата част на денонощието.

Според Закона за движение по пътищата управлението на автомобилите с включени къси светлини през светлата част на денонощието е задължително от 1 ноември до 1 март включително.

От Пътната полиция обаче съветват шофирането с включени светлини да продължи и в периода 2 март – 31 октомври, защото така се подобрява пътната безопасност и се намалява броят на катастрофите.

В 13-те държави, където шофирането с включени къси светлини е целогодишно, катастрофите са намалели с 25%.

От началото на годината у нас са станали 842 катастрофи, с 1009 ранени и 96 загинали.

След като ЕП прие закон, движението с включени къси светлини и през светлата част на денонощието ще стане задължително целогодишно за всички страни от ЕС от 7 февруари 2011 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От години карам целогдишно на къси и смятам да продължавам така. Видимостта е много по-голяма, особено за автомобили в тъмната гама цветове!
11
0
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 15 години
Много си зле... ти си от тези които само знаят да нареждат безпочвено.Това което говориш е много тъпо.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Който казва че няма ефект от светлините за мен не е шофьор.И да си кривим душите ефекти има и то голям.Аз лично в града карам на светлини когато закона го изисква а извънградско ВИНАГИ.Та тези които кават че нямало ефект нека да обърнат внимание колата с включените фарове колко по -рано се забелязва доста по-отдалече..докато тази без фарове ти трябва повече време да я различиш особенно ако цвете и се слива с околната среда.От карането с фарове определено има полза.А който си е безрасъден и улични лампи да му вържеш той пак си е будала..
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ама всичко го правят за пари бе да не мислите че за хората мислят те сигурно са изчислили колко пари ще спечелят от глоби,акумулатори и др.
8
0
 
0
 
! Отговори
Възмотен преди 15 години
Добре съгласни сме да караме със включени светлини макар че никой не ни пита ама друго е противоречието Дали са намалели Катастрофите според тази статистика да ама според тази да увеличим Застраховката Гражданска отговорност не са намалели даже са се увеличили?Е къде е истината щом има по малко птп по нисък процент на изплащане и застрахователите отчитат милиони печалби значи Фаровете само ни пречат или иначе казано е направено за да те глобяват,както еи камерите за видео наблюудение има но те не са за трафика там пари не могат да си изкарат
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако ви се свидят пари за крушки и акумулатор-не си вземайте кола. Впрочем изправен автомобил си зарежда акумулатора и няма проблем, а крушка не ми е изгаряла от повече от година.Файдата е, че при мрачно време с периферното зрение се забелязва по- добре автобомил със светлини. Новите коли си включват светлините авоматично при запалване на двигателя.Естествено изборът е ваш, аз моят съм го направил-не ми е проблем на всеки 6 додини да дам 130 лева за акумулатор и 6 лева на крушка-наистина толкова съм похарчил за тия неща и винаги си карам с включени светлини.Не знам дали е заради светлините, но досега съм карал (чукам на дърво) безаварийно.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да си производителна акумулатори или търговец на крушки от ноември до март в тая държава....
5
0
 
0
 
! Отговори
Гаврош преди 15 години
Никакъв ефект нямаше от това въведение - пак всяка година жертвите по пътищата са над 1000 на година , а целта на нововъведението - включени фарове , колан и прочее не дадоха ефект . Единствения ефект беше че се подобри благосъстоянието на органите на КАТ и отчасти на полицията , по специално тези които бръмчат по кат . Айде със здраве !
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Боли *** швепса аз и без това не карам на къси,после кой ще ми плаща акумулатора и крушките.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Карането на фарове не може да компенсира неразумното шофиране!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Винаги карайте на фарове, на закона-са важе добро е!
1
0
 
0
 
! Отговори
k.bryce преди 15 години
хахах, снимката е в Шумен, на изхода към кв. Дивдядово.