Не на петролопровода, отсякоха поморийци

Референдумът показва, че всяка важна тема за България може да бъде представена по погрешен начин, заяви по този повод Станишев
17 май 2009 10:10,
65
Не на петролопровода, отсякоха поморийци
Снимка: БГНЕС

 
98,97% от общо гласувалите 14 900 избиратели в община Поморие гласуваха с "не" на референдума за петролопровода Бургас-Александруполис.

Това сочат данните от преброените 100% протоколи от всички 47 избирателни секции.

С "да" са гласували едва 1,03%.

Избирателната активност бе 60,12%.

Резултатите ще бъдат изпратени на областния управител на Бургас и на проектната компания на съоръжението.

Dnes.bg припомня, че гражданите на община Поморие гласуваха вчера в местен референдум по повод изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис".

Близо 23 000 са жителите с право на глас в общината, които трябваше да отговорят на въпроса „Одобрявате ли строителството на петролопровода Бургас-Александруполис с трасе, тръби и инсталации, разположени на територията на община Поморие?”.

Решението за местно допитване бе взето на извънредно заседание на Общинския съвет в Поморие на 10 април тази година след публичното представяне на проекта.

Близо 70 процента от жителите на Поморие излязоха да дадат своя глас.

"Референдумът в Поморие показва, че всяка важна тема за България може да бъде представена по погрешен начин", каза по време на визитата си в Горна Оряховица лидерът на БСП и министър-председател на страната Сергей Станишев.

Поморийският референдум относно строителството на петролопровода е първият сред проведените до момента три по темата, който е легитимен. Очаквайте подробности. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
Министър-председателят допълни, че България ще изчака официалната оценка за въздействието на петролопровода върху околната среда.-откога на Борисов му пука за околната среда ? Тия срещи с важните клечки от US разузнаването не бяха случайни....а междувременно Турция ще стане енергиен център на Балканите ...Браво, Бойко,отново ни прецака,каква ли ще е следващата стъпка към ликвидирането на българските интереси от твоя страна ?-по добре никога да не разбираме !
64
0
 
0
 
! Отговори
Онбашията преди 14 години
ако всичко се подлагаше на гласуване като тоя петролопровод, само за година ще се върнем по дърветата. единствено бичът е правилния аргумент за паплачта, друг език не разбира.
63
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Потресен съм от завидната простотия на всички,които са за ,без да са прочели малко факти,а сляпо слушат какво им наливат в главата медиите!Турция го били приели-да,ама Турция има 2 пъти по-дълъг сезон от нашия и то на далеч по-топло море от нашето-боли ги к**а тях ,за малко търба,Турция е 7 пъти по-голяма(!) от Бг-сравнения с нея ,моля,изобщо не ми правете.Освен това,няма нищо лошо в това да има петролопровод,но защо трябва да е пак зависим от Русия?Защо да не диверсифицираме с Набуко и да сме по този начин независими откъм прищевките им?Колко години ни продават газ и петрол на доста по-високи цени ,отколкото на останалия свят...защотото сме богати ли?!Защото сме г*облизци.И да не забравяме най-важното -петролните разливи ,които могат да се избегнат с по-скъпи технологии,но уви,няма да имаме късмета.Годишно в света се случват между 10 и 15 големи (над 2000 тона) разлива от танкери. Инцидентите по трасетата на тръбопроводите също са неизбежни. През последните 5 години 77 % от случаите и 73 % от разливите на петрол са станали при преливането и транспортирането на суров нефт по тръбопроводи. А знаете ли какво значи един разлив по нашето черноморие-убийство на туризма изцяло! Не само в Бс регион,а цялото южно черноморие..Тук няма да засягам темата колко хора ще останат без работа за сметка на работните места открити покрай заветната тръба...И колко смешни са парите,които ни обещават да получаваме годишно за таксата и,на фона на данъците,които Бс регион вкарва в хазната...
62
0
 
0
 
! Отговори
a,rb преди 14 години
Референдумът е предизборна игра на демокрация- видите ли има пряка демокрация в България.Тръбата ще мине въпреки резултатете от референдума
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Три пъти пиша коментар срещу просташките стихчета на номер 54 и три пъти *** ги трие. Не мога да разбера, искате да всявате междуетническа омраза ли, какво?
60
0
 
0
 
! Отговори
sartar преди 14 години
"Kолко дребнаво".Биха казали неразбиращите каква екологична бомба е този петролопровод и най-вече начинът по който ще бъде разтоварван петролът. Сумите за ,които някой се надява евентуално да му паднат няма да му стигнат да закърпи след това здравето на себе си и децата си.
59
0
 
0
 
! Отговори
Goner преди 14 години
Да вие сте точно като Борисов, всичко хубаво за държавата не ви изнася на вас !
58
0
 
0
 
! Отговори
Dop преди 14 години
Sega shte se poqwi super Boyko s gerber4etata si i shte postroqt petroloprowoda za edna we4er.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Човек да ги обвинява ли,да ги съжалява или обижда всички онези,които неразбират смисъла на поморийският вот?Те сами се принизяват на нивото на безумно алчните ни политици. Когато говорим за пари трябва да се знае,че действително туризмът носи много повече приходи на страната ни в сравнение с опасният петролопровод.А когато се твърди,че тези от Черноморието правят сечено на останалите и искат само те да се облажат от курорта трябва да се има в предвид,че и дърводелеца в Русе печели от производството на мебели за хотелите и шивачките в Ямбол и строителите от Мадан и дизайнерите в София и т.н.т. Руските олигарси си спестяват милиарди от един петролопровод по суша.Пренасянето през Босфора коства 35$ на тон докато през България 15$.А тук голяма роля играе и зоната на влияние която цели Русия Важно е да се проумее,че това не е частна а българска кауза и да не се оставяме да бъдем разединени и отново противопоставяни.Нашите наследствени политици добре знаят как функционира българският мозък.Подценяваме всеки и всичко,състезаваме се нечестно с тези,с които прекарваме по-голяма част от живота си съседи,колеги,роднини.А политиците само псуваме и разказваме,че са ни поставили пред сваршен факт и от нас нищо не зависи,понеже ни е страх да им се противопоставим. В Поморие се прави опит да се спре един опит за унищожение на Черно море.А една екологична катастофа се предава като зараза.И всеки един от нас ще бъде засегнат.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
червените поми-ярчета дето си дерат зад-ни-ците за ***-кин да отиват в милата си русия.Поморийци се представиха достойно.Дано такива да са и изборните резултати пак срещу комунистите и турците.98.97 % срещу червените.Заслужиха си уважението на българия.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Стига глупости,Дмитриевич защо не вземеш да обясниш на хората ,че Поморие не е против петролопровода,а против технологията на изпълнение.Цялата работа е ,че транспортирането от танкерите до брега 6те става с т.н. монобуй т.е. стационарен буй в морето към ,който от танкера се включва специялен дълъг *** и по,който тече петрола с доста голям дебит.При една 4овешка или техническа грешка /например скъсване на ***/,в морето ще изтекат огромни количества петрол който за 1-2 дни ще съсипят целия регион.Мога да ви кажа само,че такъв тип петролопренасяне съшествува само в бушменските страни.Навсякъде в Европа разтоварването става в стационарни пристанища,където степента на сигурност е 100 пъти по-голяма.Ето затова протестира ,Поморие.
54
0
 
1
 
! Отговори
Красимир преди 14 години
Господа и дами от Поморие, китното куротно градче на Черно море, това решение за петролопровода го взеха софиянци без да ви питат. Помнете вие сте свободни Българи и никой няма право да потъпква волята Ви.Един малък стих за БългарияОт: КрасимирБългарийо, помни Левски и Ботев за теб умряха,а софийски *** мамата ти разкатаха.България по своя път много страда,защото шопите и сложиха преграда.Българино, стани и се осъзнайна софийското робство сложи край.Нека шопите в миша дупка да наврем,българи свободни да се назовем. Автор - един родолюбецот ДимитровградЕдин малък стих за БългарияОт: КрасимирБългарийо, помни Левски и Ботев за теб умряха,а софийски *** мамата ти разкатаха.България по своя път много страда,защото шопите и сложиха преграда.Българино, стани и се осъзнайна софийското робство сложи край.Нека шопите в миша дупка да наврем,българи свободни да се назовем. Автор - един родолюбецот Димитровград
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ходете си в турция или се върнете 200 години назад.. Поморие според мен е страхотен курорт. Не е толкова пренаселено като в Несебър, има достатъчно дълга плажна ивица. Лечебна кал няма навсякъде. В сравнение със Созопол, където на мен лично не ми харесва повече, е и по-евтино, защото не се радва на такава популярност.. нека си остане така!
52
0
 
0
 
! Отговори
Кали Юга преди 14 години
Една тръба няма да може да направи поморие по-мръсно отколкото е в момента. Построиха олигарсите един хотел за украински и вече голямата работа! Черно море и без това е пред екологична катастрофа, така че съветът ми към поморийци е да се преориентират навреме... Когато трябваше жителите му само си го местеха от едина в другия и Поморие тънеше в *** и мизерия (става въпрос за преди 5-6 години, когато за пръв и последен път ходих там)И другото е, че при процентно съотношение 99 / 1... обикновено 1-ния процент са мислешите хора е вярната позиция, а 99-те е зомбираната рая. Това важи изключително за България.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
И тръба ще приемете и джамии, и всичко.Много сте ситни.Не всеки живее на морето.Като Поморие ще се затрие, ще ходим на Созопол и другаде - Анталия, Гърция.Вие сте най-важните, капиталистчета, хехе.
50
0
 
0
 
! Отговори
ленко преди 14 години
айде стига сме се грижили за световните интереси/под свет. интереси разбирай руски интереси/,а да си гледаме нашия интерес,а той е че от турезъм имаме много повече печалба,отколкото от тая тръба.Пък после ще му дойде времето да попитаме кой с какви пари е правил хотел,и законни ли са му сделките и заменките.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
По какви енергийни проекти си се разхълцал?Този "енергиен проект" НЕ Е БЪЛГАРСКИ. САМО МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ!От него България няма да получава и една капчица петрол. Само транзитни такси. На смешната стойност на оборота на една зеленчукова борса например. Или на четири-пет дискотеки на морето.Браво на поморийци, че ясно и твърдо изказаха позицията си.Доколкото Б-А обаче трябва да разтовари Босфора от танкерите без да отреже износа на петрол от Русия и Азербайджан извън Черно море дълг на България е да бъде коректен партньор и да не пречи инатчийски.Но не и да си дават българите *** на кирия за без пари даже.
48
0
 
0
 
! Отговори
Пантелей преди 14 години
Поморие живее от туризъм, а светът с газ, нефт, ток и т.н.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Направих референдум със себе си и искам тръбата да мине точно през нивите на дяда ми, белки някои даде по-висока цена.Те келнерчетата дето станаха бизнесмени, все хора на ДС бяха, а сега са готови да се отделят и от България.Тука ми посочват милиарди и обясняват, че кафенетата им били от по - голямо световно значение от енергийните проекти.
46
0
 
0
 
! Отговори
Къри преди 14 години
Поморие живее от туризъм.Приходите от петролопровода се изчисляват на 25млн $ на година.С тези пари може да се построи един приличен хотел.Приходите на няколко хотела от Поморие са повече от 25млн $.Преди година в Испания имаше разлив на нефт.Почистването струваше на страната 1млд $.В договора който сме подписали с руснаците чистенето е за наша сметка.