Кърджалийското "Водно огледало" гълта още 11 млн. лв.

Така стойността на съоръжението набъбна на 88 млн. лв.
6 ное 2009 07:30,
42
Кърджалийското "Водно огледало" гълта още 11 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

С 11 млн. лв. по-скъпо ще се окаже водното огледало в Кърджали, след като полицейска проверка е установила, че парите за обезщетение на собствениците на земи около обекта не са изплатени.

Така стойността на водното съоръжение набъбва на 88 млн. лв. През 2004 г. проектът се изчисляваше на едва 9 млн. лева.

В материалите от проверката, които са в окръжната прокуратура от септември, има констатирани още редица нарушения.

Например завишени цени на строителните материали, дублиране на обществените поръчки за почистване коритото на река Арда, подписването на няколко анекса за доставка и монтиране на язово съоръжение, съобщи шефът на ОД на МВР в Кърджали Тодор Терзиев.

Още по темата

Според него вече е изтекъл едномесечният срок, в който обвинителите е трябвало да се произнесат по случая.

Той обаче допусна, че парите няма да бъдат изплатени.

"Това е проектът, който направи впечатление с особено високата си цена, трябва да се установи дали това финансиране е било целесъобразно за момента", уточни полицейският директор.

Именно заради бездействието по отношение на мегапроекта „Водно огледало” предишният шеф на Областната дирекция на МВР комисар Стефан Ангелов бе свален от поста му на 4 септември т.г.

"Водното огледало" беше открито с тържества и речи дни преди парламентарния вот, на 27 юни т.г. и беше един от гвоздеите в предизборния маратон на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
3
 
! Отговори
кърджалиец преди 14 години
водното огледало е много хубаво, но е само за красота, аз на това му казвам "на гол *** пищови"
39
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
само не разбирам какво общо има шефа на МВР вече бивш с водното огледало, къде е кмета, къде са теза коита са броили паричките и къде са изпълнителите на обекта, кой направи сметката 80 че и повече милиона
38
1
 
2
 
! Отговори
? преди 14 години
Любознателен съм и питам пишещите, дали някой има идея колко струва строителството на язовир "Цънков камък" и ВЕЦ-а?И ако да, то нека направи ценови паралел между двете начинания! Ще се получи много интересно и надявам се поучително онагледяване за някой наши вече национални традиции
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това моста навъздишките ли е
36
1
 
2
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 14 години
Кърджалийско откак е ДПС-вилает наистина много "гълта".Апропо, "огледалото" наистина е много важен проект.Въобще ефективното и съвременно управление на водния ресурс е много важен и болезнен за Б-я въпрос. От средното за ЕС сме много по-зле даже и в сравнение с прословутата енергийна ефективност.Затова безобразията, далаверите и кражбите там трябва да се пресекат из корен. И едновременно да не се държи водният проблем в България на сянка и от управляващи, и от медиите както досега.
35
2
 
3
 
! Отговори
Снежанка преди 14 години
Огледало, огледало повтори, че на света, никъде не си видяло друго с твоята цена ! - "Снежанка"
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не се чудете че са нараснали разходите за водното огледало там е работила фирма Станилов-ЕООД
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това , показаното на снимката е само част от целия обект.Дали си струва парите и дали е необходим - да преценят специалистите , но на никого ли не прави впечатление това огромно обезщетение за отчуждена земя ?Кой е оценил това парче земя на 11млн.лв?Само ще спомена ,че земята е собственост на една фирма,приватизирана навремето от група другари.Тази цена реална ли е?Май ще биеме рекордите при отчуждаването за строителството на метрото !
32
1
 
2
 
! Отговори
Atleto преди 14 години
Kvo sya,lovim si riba,da ne e lo6o?
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
онооо, дуде, ти на захранка, къде си? това ще е едно огромно блато, развъдник на змии и жаби, комари и вируси,и никога няма да бъде водно огледало, за каквото е било замисляно.да не говорим, че блоковете на брега много скоро ще се прегръщат с рибите.
30
2
 
3
 
! Отговори
до Гошо Тъпото преди 14 години
Браво, Гоше. Те от тоя учителски само за това стават :)
29
2
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Бил съм в Кърджали,бях две години войник в артилерийският полк.Малкоостана,да не стана тамошен зет.Още тогава усещах,че градът се "задушава",както аз се задушавах в казармата и затова прескачах често оградата и ходехпри една студентка от учителският....Ех,спомени спомени,млади бяхме....
28
1
 
4
 
! Отговори
dude преди 14 години
Водното огледало е най-модерното хидротехническо съоръжение в България.. За изграждането му МРРБ осигури над 77 милиона лева. То защитава Кърджали от наводнения и превръща Арда в плавателна река в рамките на града. Водното огледало придава уникален облик на Кърджали и е отлична база за развитие на водните спортове и туризма в Източните Родопи.
27
1
 
2
 
! Отговори
Тюркоглу преди 14 години
"Той обаче допусна, че парите няма да бъдат изплатени." Кой тоя бабаитин дето нямал да изплаща обезщетение за земите ? Пък кой изобщо е тоз от мВР че да плямпа?
26
1
 
4
 
! Отговори
Ali преди 14 години
Obache stana krasiwo, chestito na kardjaliici :)
25
2
 
2
 
! Отговори
187 преди 14 години
някой може ли да ми обясни какъв е смисъла на това чудо?ток ли правят, за транспорт ли го използват, ако е само за хубост, станишев да връща парите!
24
1
 
2
 
! Отговори
Недочул преди 14 години
Аз пак не разбрах за какаво служи-язавир ли е увеселителен парк --дали е това на снимката а това че се е крало че се е взимало ---това ясно
23
1
 
2
 
! Отговори
Крумовградчанин преди 14 години
Напълно подрепям идеята за околвръстно. Светофара на Веселячни е просто ужасен и много тесен. Водното огледало не беве толкова нужно като, че ли, но какво да се прави.
22
2
 
2
 
! Отговори
калата преди 14 години
А можеше да се направи околовръстен път.Градът ни се задушава.Транспорта на всички общни от областа,заедно с Неделино и Златоград се изнизва през центъра на града.
21
3
 
2
 
! Отговори
Кърджалиец преди 14 години
Това е абсурдно, всеки който е виждал въпросното огледало знае, че е едно голямо нищо. Не ми се мисли колко хора се оядоха покрай този проект. Задължително трябва да се направи проверка, да се намерят винонвиците за това нищо, и да бъдат съдени. Просто не може едно изчистване на реката и поствянето на осветление около нея да струват милиони.