Прокуратурата проверява фирма на Гергов и пловдивската община

След Панаира на мушка е дружеството за Стария град
8 яну 2010 16:41,
22
Прокуратурата проверява фирма на Гергов и пловдивската община
Георги Гергов Снимка: Булфото

Нов скандал набира скорост в Пловдив – прокуратурата привика кмета Славчо Атанасов да даде становище за условията, при които е учредено дружеството „Пълдинтур инвест”.

Дружеството управлява имотите на Стария град, които са общинска собственост. Акционери в него са пловдивският бизнесмен Георги Гергов и общината.

„Аз не съм участвал в тази сделка, която е сключена през 2006 година. До момента в местната хазна не са постъпили никакви средства от това съдружие. Скандалното е, че участието на общината е фиктивно, тъй като договорът е бил оформен така, че решенията да се взимат еднолично, единствено и само от другата страна“, каза пред Dnes.bg  пловдивският кмет Славчо Атанасов.

Бизнесменът Георги Гергов заяви, че няма притеснения от прокурорската проверка.

“Вие виждате, че проверки срещу мен има постоянно, никоя не е доказала нищо”, каза бизнесменът пред Dnes.bg. Той определи като пълна глупост твърденията, че сделката е нерегламентирана и незаконна.

„Нямам притеснения, нормално е магистратите да проверяват валидността на договора“, заяви Гергов. Дружеството все още не било печелившо и затова пари в мастния бюджет не са превеждани.

В „Пълдинтур инвест” общината държи 25 процента, а 75 на сто са собственост на Гергов. При учредяването местната администрация внесе 16 общински имота, а бизнесменът – луксозния комплекс "Пълдин", два етажа от старинната Церетелева къща и част от дружеството „Старият Пловдив”.

Гергов обеща да инвестира в реставрацията на старите къщи 20 милиона лева. Досега обаче напълно ремонтиран и функциониращ е само Ритуалният дом в Стария град.

Договорът за създаване на общото дружество беше подписан по времето на бившия кмет Иван Чомаков, който днес е изпълнителен директор на притежаваната от Гергов телевизия „NBT”.

Проверките на фирми, в които участва Гергов, не спират повече от година. Наскоро завърши прокурорска проверка за приватизацията на „Международен панаир – Пловдив“. При нея не бяха установени нарушения и сделката се оказа напълно законна. Тя е сключена преди три години. Оттогава в касата на общината не е постъпил нито лев от печалбата на панаира.

С идването на власт на новото правителство министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че държавата, която също е акционер в дружеството, ще си търси парите от 2006 година до сега. Неплатените дивиденти за три години били в размер на 11 412 милиона.

В бюджета на общината пък би трябвало да се преведат 2 739 000 лева.

Предизвиканата от депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев проверка приключи с отказ на магистратите да бъде образувано досъдебно производство срещу Гергов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
intelekt преди 14 години
"Договорът за създаване на общото дружество беше подписан по времето на бившия кмет Иван Чомаков, който днес е изпълнителен директор на притежаваната от Гергов телевизия NBT." Какво повече да говорим...
22
0
 
0
 
! Отговори
гадни спомени преди 14 години
сетих се ,като видях този човек ми е познат от преди.беше закупил старите фокуси на накакъв илюзионист и работеше като такъв в различни програми .след като се пенсионира.след като направихме репетиция на номера в неговата къща пред жена му,той каза че за втория номер ще трябва още една репетиция.почна да ми описва как ще си живеем двамата и ще си печем саламчета в хотелската стая,и че бил като 25 годишен в леглото.аз му казах това да го каже на жена си ще я зарадва сугурно.след това го изпъди
21
1
 
1
 
! Отговори
България над всичко преди 14 години
ПОМОГНЕТЕ НА еБЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗВИЕ И ДА ЗАВЛАДЕЕ СВЕТА - БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА ! РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ СЕГА И ИГРАЙТЕ! Регистрирайте се в София, за момента само тя е българска!!http://***.erepublik.com/en/referrer/vilyo
20
0
 
1
 
! Отговори
ПРОКУРОР преди 14 години
И КАТО Е ПРОВЕРИЛА ПРОКАОРАТУРАТА ГЕРГОВ,КАКВО Е ОТКРИЛА??? 5 ДЕНА НА ПАМПОРОВО ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ,ЕЙ ТВА Е ОТКРИЛА....
19
0
 
1
 
! Отговори
ужас преди 14 години
Леле гадна физиономия, обединила лигав с хитър плъх. Как бе допускаме в България, точно такива да се издигнат на върха, да размахват от там пръст и да осмърдяват всичко наоколо?
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ах ,че неприятно прасе!
17
0
 
0
 
! Отговори
бай Йух преди 14 години
Тоя едно време е бил подчинен на майката на един мой много добър приятел. После като стана човек на БСП и мултимилионер и предлагаше да я вземе като някаква шефка, да му ръководи там нещо, ама тя му отказа. Разправяше, че бил голям *** и безгръбначно навремето. Нагаждач.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Че то забогатяването на наглия Георги Гергов трябва да се проследи още от времето,когато е бачкал в свинекомплекса в село Маноле и изтрови цялото село след като купи на безценица Месокомбината в Пловдив,а после и парк-хотел Санкт Перербург. Една много заплетена схема за облагодетелстване , сприятелявайки се с тези,които са на власт,вкл.Първанов.
15
0
 
0
 
! Отговори
rab преди 14 години
Tozi e ot nai golemite kradci i e li4en sponsor na vle4ugoto Barekov
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добрутро!
13
0
 
0
 
! Отговори
Учуден преди 14 години
"11 412 милиона" - някой може ли да ми обясни каква е тая сума :О Не би ли трябвало да се води 11 милиарда ... ????????
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На вокзал и потом в Сибир.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Още един от хората дето въртят кинтите на БСП.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този на снимката е извън първата десятка на олигарсите в България но пак е с предполагаемо състояние от 68 000 000 лв според един специализиран в тази област сайт.Но каквото и да говорим, ясно е че такъв в България просто няма как да влезе на топло ...
9
0
 
0
 
! Отговори
Н.Петров преди 14 години
Е,щом от проатурата са се активизирали и нищо все още не откриват,що не започнат от самото начало - от приватизацията на хотела Санкт-Петербург...ама ще трябва да привикват не днешен Славчо,което ще е крайно нездравословно и за тях.
8
0
 
0
 
! Отговори
Nick преди 14 години
Вкарайте в затвора някой олигарх най-сетне, вместо да се чудите как да следите и контролирате обикновените хора в интернет! В България е пълно с олигарси които да се скъсат няма как и една десета от богатството си да изкарат по честен път!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тиквовия Циркаджилък край нема.....
6
0
 
0
 
! Отговори
Чомаков преди 14 години
Аз съм си добре. Оправих се до девето коляно.
5
0
 
0
 
! Отговори
GF преди 14 години
Ха дано
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сверявайте си информацията по-добре, когато информирате своите читатели! Телевизията не се казва НТВ, а NBT!!!!!!