Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

Така попречил на инспектори по труда да направят проверка
22 юли 2010 13:31,
148
Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич
Снимка: Булфото

Собственик на петричка шивашка фирма е затворил преди дни 10 работници в товарен асансьор, за да ги скрие от проверка на Инспекцията по труда.

На 20 юли две инспекторки от ГИТ отишли на проверка във фирма “Блажеви” ООД по постъпил сигнал от работници.

В него те се оплаквали, че работните им помещения се заключват и входовете се наблюдават с видеокамери, затова изрично настоявали проверката да се извърши в обедната почивка между 12,00 и 12,30 часа, когато работниците излизат навън.

В сигнала до инспекцията посочили още, че всички работници са без трудови договори.

Инспекторите отишли във фирмата в посочения час по обед. Легитимирали се и влезли в сградата, за да започнат проверката на работни места.

В същото време шофьорът на двете дами от ГИТ забелязал голяма група работници, които излизали тичешком от друг вход и извикал двете инспекторки.

Един от бягащите казал тихо: “Браво, че дойдохте”, но в същото време отказал да се спре и да се върне в работното помещение.

На въпросите на инспекторите кои са и какво правят тук, работниците отговаряли, че са дошли да пазаруват или да питат за наемане на работа.

В работното помещение на фирмата били останали едва 16 шивачки, които се нахвърлили срещу инспекторките.

"Защо сте дошли, ще ни вземете хляба, защо ни тормозите?!", като първоначално отказали да попълнят раздадените им декларации, за да се удостовери в какви трудови правоотношения са.

В крайна сметка шивачките попълнили декларациите и инспекторите отишли да разговарят с работодателя.

Връчили му призовка да се яви в Дирекция “Инспекция по труда” в Благоевград, където да представи необходимите за завършване на проверката документи.

Съмнението на инспекторите, че вероятно има работници без трудови договори, потвърдил и фактът, че пред сградата стояли 10–12 жени със сини (от дънковия плат) ръце. Те се разбягали, твърдейки, че не работят в шивашката фирма.

На 21 юли инспекторите потърсили съдействие от МВР и с още трима инспектори към 12,45 часа отново отишли на проверка и отново се натъкнали на работници, отричащи да са на работа.

Инспекторите поискали да се отвори товарният асансьор, но работодателят заявил, че той е блокирал.

След много разправии асансьорът бил отворен, а в него – 10 едва дишащи работници, престояли там близо 2 часа.

Заради изключително грубото възпрепятстване на контролните органи ГИТ ще търси строга наказателна отговорност от работодателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
8
 
! Отговори
Spas преди 13 години
Хаити също е капитализъм, ама и там умират от глад. Етиопия, Нигерия, Заир също е капитализъм и не са цъфнали та вързали. От 220 държави, 5 са отлични, 20 са добри, във всяка друга държава се живее като овце. Само на яслата да ядат и това е. Същата пропорция е и в живота. 5 % са богати, 20 % средна класа, а останалите 75 % едвам оцеляват физически.
114
3
 
9
 
! Отговори
за 101 преди 13 години
Ние сме фенове на мутро- комунизЪма............. с привкус на руска газова нагайка
113
1
 
4
 
! Отговори
Zoro преди 13 години
Провидението е заето, но безработните могат да си търсят правата......... пък и 200 грама тротил за опресняване на паметта му все ще се намери
112
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
като чета мненията тук и гледам отношението на хората към случая,не се учудвам че това не се е оправило до сега и едва ли щте се прави скоро,то не бяха просташки мнения че видите ли тия работнички били виновни и те трябвало да бъдат наказаните,от потарпевши ги изкарват виновни и дайе те били престапниците а не работодателите
111
1
 
29
 
! Отговори
Инспекция по труда В преди 13 години
Много спешно и бързо Инспекцията по труда във Варна трябва да провери затворения жилищен комплекс на бизнесмена ДОРЕЛОВ!Не само че охраната на комплекса е БЕЗ трудови договори, но реди следната игра:Наема човек и казва, че ще му плати, ако се задържи един месец. Когато мине месеца, започва да УСУКВА.че няма пари.И хората напускат! Този Дорелов направо СЕ ГАВРИ с безработните!Знае, че НЯМАТ пари да заведат дело!Дано провидението да го накаже!!
110
1
 
0
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 13 години
EVALA,MNOGO SI PRAV !!!
109
1
 
10
 
! Отговори
осичката преди 13 години
Хубаво е, че има хора, които са се осмелили да подадат сигнал в ГИТ. Работниците в този цех пазят хляба си с цената на всичко, иначе биха оказали съдействие на служителите. Жалко е, че не винаги се стига до реални резултати и наказания за работодателя. Когато аз извиках ГИТ заради нарушения на бившия ми работодател - агенция за недв.имоти,- хората идваха два пъти, през това време нас ни криеха на горния етаж или ни пращаха в градинката... Продължиха с номерата си, никакви наказания не ги ловят..
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като чета заглавието изказано по абсолютно брутален начин ме принуди да запитам и аз съответно. Дали шефът им ги натъпка или ИМ ГО НАТЪПКА в асансьора нещо не може да се разбере.
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ало, италианския гастарбайтер, безкУмпромисен ли е законът, а? *** неграмотен....
106
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
работех в италия ,там никои нама да си позволи това да наеме работник без договор закона е безкумпромисен,идете питаите ако не вярваите ,тука трчбва да стане така да се затварят фирми ако трябва
105
2
 
8
 
! Отговори
До "Блажеви&quo преди 13 години
Със сигурност от 50 % Блажеви ще понесат тежки глоби.Да намерят добри адвокати. Веднага да затворят фирмата. Да разпродават имуществото и да си купят нови джипове. И повече никога с шивачки. Да изпратят работниците на работа в ГИТ, там да работят по правилата.
104
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ако се бяха задушили в този асансьор тези жени?Хората ги е страх да разкажат за проблемите си ако им даде 100 лв накрая на месеца пак няма да се оплачат,защото и без тези 100 лв ще останат,а всеки иска да има с какво да си плати тока!Това е голата истина в БЪЛГАРИЯ.Живеем ден за ден,тази поговорка преди години си казвах че важи за един друг етнос но сега те са по добре изплащат им се помощите редовно,а ние се трепем и пак нямаме!
103
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ами бунак работодател да бутне някои лев на хорицата проверяващти както прави Веселин Драгов от Ст.загора,
102
9
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 13 години
Бугарска ви работа . Ще се усерете м.а.м.к.а. му.Не ви стегнаха пари . И пак *** са виновни . Евала на бат Бойко . Той ще оправи държавата никой друг.
101
2
 
0
 
! Отговори
do 100 преди 13 години
nie govorim za kapitalizma koito J.L. opisva, ne koi otkade e, zagriavash li?
100
1
 
9
 
! Отговори
leni преди 13 години
до 19 Лесно е да се говори особено човек, когато има възможност. За жалост не всички имат равен старт и за това, че си изкарват честно парите грижейки се за близките си, никой няма право да се държи по този начин!!!! Кой заслужава ???
99
5
 
6
 
! Отговори
96 преди 13 години
Говориш наизуст-крайна бедност и мизерия има,лишения също,но не и масов глад от ранга на 10ки милиони в изключително плодородна страна като Индия.Гладът е в полупустините на юг от Сахара и Сахел.А мога да ти кажа,че след около 10-15 години само ще мечтаем да живеем в Индия,тъй като тя върви нагоре,а ние - необратимо надолу.И не е демокрацията виновна.
98
7
 
3
 
! Отговори
Spas преди 13 години
А ти знаеш ли че в Индия има десетки милиони хора, които умират от глад. България е върхът на сладоледа сравнение с Индия.
97
0
 
4
 
! Отговори
96 преди 13 години
А знаеш ли,Спасе,че демократичното правителство на Сомалия (признатото в цял свят) владее 3% от територията на страната и няколко квартала от столицата?А доколкото помня в Зимбабве диктаторът Мугабе беше именно от социалистическата партия.А Индия с 1 милиард население -един от икономическите гиганти не я мисли.Мисли за жалката ни пост-социалистическа държавица и внимавай,защото *** те гледат през прозореца,а те не си поплюват!
96
4
 
4
 
! Отговори
Spas преди 13 години
Ами в Сомалия от 200 години е капитализъм и като гледам не са цъфнали. Като ти харесва капитализма, отивай в Сомалия да живееш.