В Ямбол ентусиазирани от меморандума с Тошиба

Компанията ще строи слънчева електроцентрала за над $1,2 млрд.
Обновена: 25 яну 2011 13:40 | 25 яну 2011 12:11,
20
В Ямбол ентусиазирани от меморандума с Тошиба
Снимка: Булфото

Ден след официалното подписване в Япония на Меморандум между Тошиба и Българския енергиен холдинг  за по-задълбочено сътрудничество в областта на енергетиката и енергийната ефективност, пътят за изграждане на  слънчева електроцентрала край Ямбол е отворен.

Намеренията на японската компания са до средата на 2012 година на площ от около 300 дка да се изградят мощности от 50 000 киловата, а за 5 години капацитетът на електроцентралата да бъде увеличен постепенно до 250 хиляди киловата.

Мощността на съоръжението ще бъде достатъчна за захранването на 2000 домакинства с електричество, а инвестицията се очаква да бъде за 4 млрд. йени (37,6 млн. евро).

Освен производството на електроенергия в Ямбол вече пресмятат и другите ползи от японската инвестиция.

Пряката полза за града ще бъде работа за местния строителен бизнес, разкриването на работни места в строителството, а по-късно в поддръжката и охраната на обекта.

Освен това се очаква от новата централа в общинския бюджет да влизат сериозни суми от данъци и такси.

Още по темата

В Ямбол вече три години работи японското предприятие за автомобилни ел.инсталации "Язаки", в което са ангажирани над 2 500 души.

В града след добрата новина за новата инвестиция вече се говори, макар и на шега, че избора е направен заради началната буква на партньорите по проекта - Япония и Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
to bez tova selata tam pusteat zemite sasho *** se samonanasiat v izostavenite kashi neka da praviat solarni zentrali
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
sled 10 godini nyama akt 16 bez solarni baterii na pokriva vi
16
0
 
3
 
! Отговори
не мислят преди 13 години
Сега малко ли е скъпа енергията - от перките ще стане още по скъпа - що за малоумие на някои драскачи - съгласни да плащат скъпо и прескъпо за енергията - защо не се замислят колко хора има които не могат да си позволят отопление, не могат да си плащат лекарствата - не им стигат парите за храна - ако има толкова паралии и се чудят къде да си дянат парите има много нуждаещи се - направете нещо добро
15
0
 
6
 
! Отговори
перки навсякъде преди 13 години
Перки,перки - на перкулясалите слагат само перки - неефикасни,скъпи почти не нужни - 2000 домакинства - ха,ха а колко перки още тря бва да се слагат за да заместят АЕЦА - цялата земя да се покрие - вместо да се възстанови и построи АЕЦ - за да има евтина енергия и да се изнася за да се печели .......о, нееееее - ужас - до кога тая простотия ............няма ли умни в тази прекрасна земя само това ли се ражда в нея - алчни,некадърни,крадливи..........УЖАССССССССС!!!!!!!
14
1
 
8
 
! Отговори
няма угодия за вас преди 13 години
до номер 9-аман от недоволни-ако се строи АЕЦ-казвате,че е опасно, ако се строи ТЕЦ-казвате,че е вредно, ако се направи ВЕЦ-казвате,че се заливат плодородни земи, ако се правят ветрогенератори-казвате,че е опасно за птиците ,ако се строят слънчеви централи-казвате,че е скъпо. Е как да се произвежда електричеството? искате ток, а всеки начин на производство не ви харесвал Няма угодия!
13
2
 
6
 
! Отговори
До номер 6 преди 13 години
Значи, като четеш е хубаво да четеш всичко, не само заглавието - като типичен *** комунист :)Инвестицията за тези 250 мегавата е 37,6 милиона евро :)Освен това е екологично чиста - ама вас ви кефи да си дишате пушека от комините :)Е да - по-скъпичка е от обикновените въглища, ама пък не зависим от енергийни източници, щото Слънцето си свети без пари :)Освен това статията е леко грешничка според мен...250 000 киловата на 2000 семейства прави по 125кВт на семейство, което е абсурд... :)
12
1
 
6
 
! Отговори
наясно преди 13 години
Знаете ли колко пари откраднаха наши бизнесмени от японците??? Така че, тия хора си знаят работата, хак да ни е на нас! Ще си плащаме за гяволъка на "бизнесмените" които с поведението си стопираха япоски инвестиции преди години!
11
1
 
2
 
! Отговори
Лена преди 13 години
На нас земята не ни трябва за земеделско производство и дайте да я покрием с панелите все едно е пустинята Сахара.
10
1
 
2
 
! Отговори
от ДА! до 9 преди 13 години
Жалко ако е така! Наистина жалко....
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На тази "инвестиция" може да се радват само ***.Всяка една такава "инвестиция" означава увеличение на сметките за ток за години напред.Работни места за местния бизнес едва ли ще има.Японците ще си го строят.Ако наемат наши фирми те ще са софийски а не ямболски.Същото ще е и с поддръжката.А виж за охрана може да наемат 10тина човека от Ямбол.
8
6
 
4
 
! Отговори
Да! преди 13 години
Такива новини ме радват - за истински инвестиции в производствени проекти с дългогодишно бъдеще, които да произвеждат нещо истинско (енергия), които да осигурят много работни места и поминък на населението. Браво, казвам на това! Излагация не излагация, важен е крайният резултата за България! А когато е добър - няма да си посвидем похвалата и аплодисментите!
7
5
 
4
 
! Отговори
От Ямбол преди 13 години
Да, с голям ентусиазъм чакам да плащам за "зелена енергия", в Ямбол всички сме мазохисти и обичаме да ни се увеличават сметките.
6
5
 
6
 
! Отговори
Деян преди 13 години
До 4 мили ми анонимнико, започни да четеш "Мощността на съоръжението ще бъде достатъчна за захранването на 2000 домакинства с електричество" сега раздели 1,2 млрд $ на 2000 домакинства и ми кажи къде е далаверата, че нещо не схващам. Да не се мъчиш всяко домакинство трябва да плати по 600000 $ за да се възвърне инвестицията. Тук има нещо гнило!!!
5
3
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 13 години
Да им е честита и цената около 70 ст. KWh.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още един пирон в ковчега на Гоцевото Белене.Браво!
3
0
 
7
 
! Отговори
ФМЗАРГАН преди 13 години
Не вярвам ,ние Българите не сме такива.Къде сее чуло българин краде.ХА...ХА....ХА
2
0
 
6
 
! Отговори
flyer преди 13 години
Имаше и меморандум с Катар за полети на Катaр Еруейс до София от Октомври.......
1
3
 
18
 
! Отговори
??? преди 13 години
Интересно е ако се реализира въпросният проект от тия 1,2млрд. юро колко милиона ще открадне Българската страна.Без далавера няма да мине.