Протестът на жълтите стотинки

Хиляди протестират заради високите цени на горивата
Обновена: 13 мар 2011 15:11 | 13 мар 2011 14:03,
661
Протестът на жълтите стотинки
Снимка: БТА

Хиляди българи излязоха с автомобилите си из страната, за да протестират срещу високите цени на горивата.

София

Над 500 коли потеглиха на протестно шествие в столицата. Всички се движат с надути клаксони по булевард "Тодор Александров". Колоната спря пред Народното събрание, където протестиращите заявиха, че е време депутатите да помислят за обикновените хора и да чуят исканията им. Те поставиха срок от една седмица, за да бъдат намалени цените на горивата. В противен случай те ще се съберат отново на протест на площада пред НС.

Пловдив

Над 2000 автомобила и мотори обикалят града под тепетата. Повечето от протестиращите се отказаха от идеята да зареждат гориво на символични цени и вместо това затвориха достъпа до големи бензиностанции в града. Други зареждаха срещу жълти стотинки и бавеха достъпа до колонките, миейки стъклата си.

Стара Загора

И старозагорци се включиха с автомобили и мотори. Протестиращите зареждаха вместо резервоарите на автомобилите си на бензиностанциите с малки пластмасови кофички и плащаха между 50 ст. и 1 лев.

Бургас

Още по темата

Хиляди бургазлии също се събраха на протест с колите си в края на града. Оттам на няколко колони се изтеглиха към шест от бензиностанциите в Бургас с идеята да зареждат гориво за жълти стотинки. Задръствания се получиха почти в целия град. Част от протестиращите шофьори възнамеряват по-късно да потеглят към Околовръстния път на Бургас, който води към Южното Черноморие.

Благоевград

3-километрова колона от коли опаса Благоевград. Автошествието започна с обиколка на бензиностанциите в Благоевград, като пътни полицаи регулират движението по маршрута на протеста.

Велико Търново

Протестите срещу увеличението в цените на горивата изкара хиляди търновци и колите им в града. Шофьорите преминават периодично по главните улици във Велико Търново в колони с постоянно натиснати клаксони.

Русе

Жителите на Дунавския ни град с близо 150 автомобила също протестираха срещу скъпите горива. Сборният пункт бе паркинг на един от големите хипермаркети. От там автомобилите тръгнаха по маршрут, уточнен с общинската управа и полицията, и ще обиколят 4 - 5 бензиностанции на най-големите вериги.

Пазарджик

Над 500 души се събраха на сборения пункт в града. На автопазара в областния град има и тежкотоварни камиони, които обаче няма да тръгнат с колоната, тъй като нямат разрешение за това.

Шумен

Стотици протестират и в Шумен. Над 200 автомобила потеглиха от Томбул джамия. През следващите няколко часа шествието ще обикаля града.

Добрич

Около 400 автомобила преминаха в протестно шествие из града. Колоната изви
няколкокилометрова опашка пред бензиностанция на изхода на Добрич - по пътя за Варна. От колите се развяваха национални знамена, а шофьорите издигнаха лозунгите "Не на високите цени нагоривата" и "Протест".


Всички протестиращи в страната настояват за по-ниски цени, намаляване на акциза на горивата и намаляване на ДДС от 20 % на 12%, за да може да падне цената на бензина под 2 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


661
Още по темата: протестгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
573
1
 
7
 
! Отговори
ОТ ПЕРНИК преди 13 години
Детелината при пътен възел Даскалово е отворена, предаде репортер на zaPernik. Група протестиращи блокираха основната пътна артерия, като преди това се заканиха лично в лицето на шефа на полицията В. Иванов да го направят.След намесата на полицейските части протестиращите отвориха пътя и се заканиха, че следващата неделя отново ще блокират движението. Полицаи извършват проверка на документите на протестиращите.
572
2
 
9
 
! Отговори
ОТ ПЕРНИК преди 13 години
Лично шефът на пернишката пътна полиция прогони протестиращите от пътя Перник - София, предаде репортер на zaPernik.Група перничани влезнаха в словесен двубой с него. Той обясни, че това не е начина на протест, като се затвори пътя на мирните граждани. Тогава те го попитали какъв е начина да протестират и го попитали дали сега да блокират пътя за София отново? Шефът на полицията отговорил: Ми добре, блокирайте го! И протестиращите тръгнали напред, а шефът на полицията казал на полицай: Запишете номера му. И така темата приключила.Около 18 часа група перничани блокираха и пътя за София. Сега от там може да се минава вече.Лентата улица Юрий Гагарин в кв. Изток, посока София започва да се изпразва. Лентата посока Перник е задръстена, предаде репортер на zaPernik. Автомобилите вече са с включени фарове.
571
1
 
14
 
! Отговори
ОТ ПЕРНИК преди 13 години
Е79 е блокирана. На пътен възел Даскалово няма вход нито от Дупница, Благоевград, Петрич и Кулата, нито от Перник, Радомир и Кюстендил.Перничани са затворили детелината в знак на протест на високите цени на горивото. Дори и полицията няма достъп до там. Вече всичко е бетон.Протестиращи са катогорични, че ще чакат Бойко Борисов и няма да освободят магистралата.
570
1
 
11
 
! Отговори
ОТ ПЕРНИК преди 13 години
Протестиращи пак затвориха пътя Перник - София, при детелината Драгичево, както по - рано обещаха на шефа на полицията за което вече писахме, предаде репортер на zaPernik. Хората казват: Нека дойде Бойко да отпуши магистралата. Ние от тук не мърдаме.Пътят е блокиран от около 19.10 часа. Опашката от коли за София разсте с всяка изминала минута.
569
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трябва да се съберем още повече хора и да протестираме не само против цените на горивата,а против начина на живот,стандарта на живот,заплати и всичко,което ни кара да се замислим дали да не избягаме от нашата мила родина ....
568
2
 
11
 
! Отговори
ddt преди 13 години
Haide bratia i sestri idvam i az drugata sedmica
567
1
 
14
 
! Отговори
Голфо преди 13 години
а за перник къде е ???че ние блокирахме движението към софия и от софия и за нас пак нищо ????а бяхме толкова много .. Даже едни пичове си измиха колата с тфа за стъклата
566
1
 
8
 
! Отговори
finkata преди 13 години
Трябва да е като в Гърция свършва ти горивото и зарязваш колата. Става въпрос за града де.
565
1
 
7
 
! Отговори
буба преди 13 години
дам, другия път и аз отивам да правя навалица, нищо че нямам кола ;)
564
2
 
33
 
! Отговори
Драго преди 13 години
Следващата седмица ще бъдем 10 пъти повече.Само трябва по-добре да се организираме и да не делим протеста на перо бензин перо цени и т.н.защото всичко е вързано.И нека политическите сили да не яхват протестите.Това са граждански протести.Ако желаят да заповядат редом до нас.За бъдещето на нашите деца.
563
1
 
24
 
! Отговори
аз преди 13 години
Баси беглото отразяване от страна на медиите! За Варна нищо, а бяхме страшно много народ!!!
562
1
 
6
 
! Отговори
МАЗНИЯ преди 13 години
ave Jore.......... gluposti pi6e6...AZ RABOTA ZA 400..LV..BENZIN LI DA ZAREJDAM ..ILI DA..QM...NE PROTESTI.......AMI...KAMYNI I TOQGI.....NQMA TAKAVA DYRJAVA V EVROPA.. DRUGA..
561
1
 
24
 
! Отговори
Слава преди 13 години
Браво на всички които излязоха днес на протест.Следващият път ще бъде за цените на храните,тока,парното,водата.Не може управляващите вечно да се оправдават с кризата.И само да наблюдават какво става.Това и ние го можем.Трябва индексация на всички доходи и пенсии,за да може народа да си поеме малко въздух.Парламента и министерствата трябва да свият разходите си а не само за транспорт да харчат колкото 5 пиолета до луната.Иначе нямна да спрем да протестираме.
560
1
 
7
 
! Отговори
! преди 13 години
На България,за да се оправи и трябват управници с топки-не с бицепси
559
2
 
13
 
! Отговори
7 преди 13 години
НАД 500 В СОФИЯ И НАД 2000 В ПЛОВДИВ-ПОДКУПНИ ***.А АКО НЕ БЯХА СПРЕЛИ С ПАРАПЕТИ ПОДХОДИТЕ ОТ РАКОВСКИ И УНИВЕРСИТЕТА КАКВО ЩЯХТЕ ДА НАПИШЕТЕ.
558
1
 
21
 
! Отговори
ники преди 13 години
Армията защо мълчи? Да отварят складовете с оръжия и да раздават, да видим тогава Боковци , Цецовци, кръгове"Орион" и "Монтерей"!!!!
557
1
 
24
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Не знам дали протестът е най-добрата форма на изразяване мнението на народа, но то така или иначе трябва да бъде чуто. Цените, не само на горивата, а на всичко много често се покачват и много рядко спадат. Със заплатите ситуацията е обратнопропорционална. За никой не е тайна, че в страната беснее адска инфлация, поне 20%, която естествено се крие. А най-смешно ми става, когато някой политик започне да сравнява цените в Бг и страните от ЕС. Ами аз предлагам да сравнят и заплатите!
556
6
 
8
 
! Отговори
брат преди 13 години
СМЕШНИЦИ И СТРАХЛИВЦИ СА ТЕЗИ КОИТО НЕ ИЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ БОГ ДА ВИ НАКАЖЕ. ДА ГОРИТЕ В АДА ДЕТО СЕ НАДЯВАТЕ НА НАС МЛАДЕЖТА.И ПОСЛЕДНИЯ ЦЕНТ ДА ВИ ВЗЕМАТ--МАЛКОВИ Е
555
1
 
21
 
! Отговори
Ицхак преди 13 години
*** сме си и такива ще си умрем!Колко хора отидоха днес на протеста в София,а??Една шепа ...Всеки псува и ругае на маса,или си чеше пръстите по клавиатурата на топло,ама така не става.Нищо няма да се промени..На улицата трябва,там се решават проблемитеХак ни е,мн още има да ни стрижат!
554
1
 
4
 
! Отговори
nikoi преди 13 години
xora sabudete se malko i pomislete za badeshteto si badete edinni kato garcite niakoi pluat garcite tova taka onova taka no edin kato izleze na ploshtada da protestirva i sled malko vsi4kite sa tam protestiraite kato tiax za vsi4ko ot koeto ne ste dovolni az ako izliaza da protestiram nikoi niama da se priesaedini kam men shte si kaje az imam rabota i tova e sprete da otivate edin mesec na radota zastanete pred parlamenta i shte vidite kakvo shte stane vsi4ko shte se opravi niama da ima mizeria