Зъбчата железница ще вози туристите до хълма Трапезица

Проектът за атрактивното влакче ще струва 4 млн. лева
Обновена: 8 апр 2011 20:19 | 8 апр 2011 20:19,
57
Зъбчата железница ще вози туристите до хълма Трапезица
Велико Търново. Снимка: Булфото

Зъбчата железница с кабини за туристи ще бъде изградена на хълма Трапезица по проект на Министерството на културата, финансиран с 4 млн.лв. по оперативна програма "Регионално развитие".

Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

По неговите думи първоначалната идея за построяването на лифт, свързващ Царевец и Трапезица била изоставена, защото той би нарушил визията към двете крепости.

"Смятаме, че не по-малко атрактивно за туристите ще бъде изкачването със зъбчата железница по подобие на тази, която работи в Будапеща", коментира Чобанов.

През този сезон ще продължат археологическите проучвания в Северния комплекс и Югозападната порта на крепостта, както и  изграждането на инфраструктурата на хълма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
27
 
! Отговори
Пловдив преди 13 години
Велико Търново,както Велики Преслав и Плиска трябва да бъдат защитени в коституцията на България от безумни строителни кичозни безумия а също и от ***.Превърнати в архитектурни резервати на българщината .
15
11
 
13
 
! Отговори
Mirobg преди 13 години
По-вероятно е Варна да стане столица. Извинявам се на Търновци, но според мен техният град не е подходящ - много наклони и др. Трябва си равничко и просторно.
14
16
 
6
 
! Отговори
T-vo преди 13 години
Vsichki mnogo znaete,no ne zhiveete v moqt roden grad Tarnovo ot strani e prekrasen,no q elate da zhiveete 40g v tova mesto sas samnitelna slava izmislena ot komunistite i s ne se znae kakvo badeshte az sam ot malkoto hora koito si go priznavat ,a da ne govorimi za tova che istinskiti tarnovchani otdavna sa se izselili v Sofia i Varna
13
0
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 13 години
Номер 5, имаш подкрепата на един пловдивчанин!
12
0
 
20
 
! Отговори
FREEMAN преди 13 години
Поне да дадат снимка на Трапезица, а не на Царевец. Ако смятате читателите на сайта ви за *** сте сгрешили. Вие сте *** в случая!
11
1
 
12
 
! Отговори
ала бала преди 13 години
тю, най сетне нещо позитивно в океана от помия
10
17
 
4
 
! Отговори
ah преди 13 години
ave tezi ot Tarnovo naistina sa izperkali
9
1
 
33
 
! Отговори
Милен преди 13 години
Велико Търново е една красота,една мечта ........ Страшно много се радвам , че прекарах 4 незабравими години там ! Никога няма да ми омръзне да се връщам отново и отново !
8
4
 
21
 
! Отговори
търновец преди 13 години
колега #5, мисля че и софия не е зле за столица :)Наистина е замислена да е в центъра на БГ...просто явно бг требе се разшири на запад :)))
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ може номер 5! Трябва всичко да е в София! Народно събрание с 240 депутата и сигурно с още толкова персонал, Министерски съвет, Президентство към 20 министерства и Бог знае колко агенции, всичко е изсипано в София! ЗАЩО?! Софиянци недоволстват защото града им е задръстен, всички са се запътили към София......това е глупаво! Една малка България може спокойно да разположи министерството на културата във В.Търново например
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мислим....
5
10
 
52
 
! Отговори
хубаво нещо преди 13 години
Смятам, че е време да се заговори за преместване на Държавната власт, чуждите посолства във Велико Търново! Така Столицата ще бъде на еднакво разстояние от вески кът на страната, ще даде тласък в развитието на самата страна, ще премахне полюсите между София и провинцията ...До Търново има летище, удобни жп връзки с цялата страна, Музей, Университет ..това може би да бъде спасение и за самата България ..А защо пък и не?Няма нищо вечно в този живот ..Хайде да помислим заедно по този въпрос!
4
1
 
13
 
! Отговори
Сахаров преди 13 години
нищо не са 4 млн за подобна инвестиция
3
5
 
19
 
! Отговори
ALi преди 13 години
Браво това е една наистина хубава новина.
2
6
 
30
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Според мен няма нужда когато се върви повече може да се види.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами...КЪСМЕТ! :)))