Бостанджии на динен протест в Любимец

Производители протестираха срещу вноса от Турция и Гърция
6 юли 2011 14:28,
165

Снимка: Булфото

Производителите на дини от Любимец протестираха срещу вноса на продукция от Турция и Гърция. 

Земеделските стопани се събраха на борсата в града, където символично унищожиха част от продукцията си.

Според бостанджиите цените от 20-25 стотинки на килограм, на които сега продават, са на себестойност.

От южните ни съседи обаче влизали дини на по-ниски цени, които обричали родното производство на гибел.

„Настояваме държавата да защити нашата продукция“, заявиха производители от Любимец. Стопаните заплашиха и с блокада на международния път Е80.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: протестЛюбимецдини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
6
 
! Отговори
Селски бек преди 12 години
Навремето бяха по две стотинки сега са по два евро цента.
86
0
 
9
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
95, не е нужно да се връщаш чак при Хана, просто се поинтересувай как стоят нещата в бившата Източна Германия.И до ден днешен там не са бутнати кооперативите, които се оказали по-ефективни от западногерманските стопанства при равни други условия, даже и конституцията си промениха, за да се признае официално кооперативната форма на собственост.Но това няма да го прочетете или чуете в официалната преса, точно поради причината за която пишеш-сноп малки пръчки трудно се чупи.По лесно е един по един.
85
3
 
14
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Прочетете в Източна Германия как са си запазили кооперативното стопанство. Това са практични хора, да не са луди да разрушават като нашите "ликвидационни съвети".
84
1
 
9
 
! Отговори
до 89 БРАВО преди 12 години
Браво 89. Нека сега си припомним кой договори супер-мизерните субсидий за БГ земеделски производители?Отг. една кандидат-президентка
83
7
 
10
 
! Отговори
?? преди 12 години
Чувал съм че ромите ги пълнели със спринцовки със урина да зреят по-бързо ,някой чувал ли е подобно нещо?
82
2
 
8
 
! Отговори
111 преди 12 години
Как навремето дините бяха ДВЕ СТОТИНКИ а сега 50 Някой да ми обясни
81
0
 
7
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
Напълно си прав. От вносни *** и гръцки ягоди миналата година щях да умра. Две седмици не можех да си оправя стомаха. Оттогава не ям и чаках нашите ягоди тази година. Ама и за тях бяха внесли на места вносни семена. Онези със остро зелено връхче .
80
4
 
4
 
! Отговори
Варна преди 12 години
Аз сега се връщам от Кауфланд и оттам си купих диня-7,300кг, на 0.49 ст..Какво реват тогава,да ги пуснат на 35ст.. А пък ние потербителите сме доволни да има конкуренция:)
79
4
 
7
 
! Отговори
иван манафа преди 12 години
тия бостанджии като ги гледам май са чернокожи...та не разбрах---производители на дини ли са или крадци на дини.
78
0
 
7
 
! Отговори
но комент преди 12 години
а по качество на дините, и на зеленчука въобще-няма кой да ни бие в Европа.От слънце или от почва но в Бг се раждат най вкусните и качествени зеленчуци.Българския домат и българската диня са ненадминати.Турските и гръцките са само тор и вода.българският селянин и да иска не може да сложи прекалено много тор, както в Гърция примерно по простата причина че няма толкова пари за тор.
77
0
 
5
 
! Отговори
gft преди 12 години
@87спред някои хора коперативите са комунистически, дай да пробваме ще копнем от тук, от там сами пък може да излезе нещо,хората в цял свят работят и печелят по този начин, ние пак откриваме колелото, ама и в този бранш, не става само с ядене и копане, трябва и акъл.разбира се че една кооперация, 1.ще изкарва по евтина продукция 2.ще стои по стабилно на пазара 3.ще е по конкурентна и тн и тн. само си спомнете история с пръчките и хана или и той е бил комунист?или още не сме еволюирали до там?
76
1
 
5
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Продължение на 18.А за положението си-сами са виновни!!!Колко пъти им каза човека, че правилната партийна линия е сега да се садят картофи, а синовете им да работят навън като овчари?А те-не та не-ще си садим дини.....
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100 производители тръшнаха 4 дини. ей големи пентии са тези
74
0
 
6
 
! Отговори
но комент преди 12 години
голяма грешка беше Бг да се съгласи на толкова малки субсидии за земеделието като влизахме в ЕС/20% от европейските/.Още тогава стана ясно, че земеделието ни е обречено на гибал.не може да се конкурираш с някой, който получава ПЕТ ПЪТИ по голяма субсидия от Европа.Същото важи и за животновъдството и за всичко.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Сезона на дините" не започва добре. Майче ще со караме на мастика както е тръгнало :). Сериозно - родните производители трябва да се подкрепят!
72
0
 
7
 
! Отговори
но комент преди 12 години
или другия начин е -да се спрат субсидиите за земеделие в целия ЕС, и тогава ще стане ясно кой произвежда по евтино и по ефективно.Сега пазарът на земеделска продукция в ЕС е изкривен.
71
1
 
12
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ако българските производители получават субсидия колкото гръцките, ще могат да продават на ниски цени и да оцеляват.С 20%/пет пъти по малко/субсидии,няма как да стане-земеделието ни е обречено!
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дините от Любимец са с невероятен вкус.Гръцките и турските са *** марка.Преди няколко дни купих турски *** и набързичко се озовах в ...Пирогов.За вас лъжа,за мен истина.Винаги евтиното излиза по-скъпо.Жал ме е за българските производители.Земеделието е не по-малко важно от магистралите ни.
69
0
 
5
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Другата беда е че не са създадени организации на производители, които директно да продават и да изнасят.В холандия има модерно земеделие, но всичко е организирано на огромни кооперативи,които осигуряват пласмента и много други неща.
68
1
 
4
 
! Отговори
gft преди 12 години
то хубаво, ама само не мога да разбера, как може да е по евтино да се докара от турция или гърция, отколкото да се отгледа у нас?иначе ще купувам , това което сметна за по качествено.за 20-30 стотинки отгоре отдолу, няма нито да забогатея нито да обеднея.дотацията била комунистическа, ами тогава поемете този капитализъм.