Здравната комисия отхвърли евтаназията

Темата се оказа "луксозна" за българина, според Янаки Стоилов
Обновена: 7 юли 2011 21:27 | 7 юли 2011 21:26,
88
Здравната комисия отхвърли евтаназията
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парламентарната комисия по здравеопазването отхвърли на първо четене законопроекта, легализиращ евтаназията, предложен от Любен Корнезов от "Коалиция за България".

Против проектозакона гласуваха 12 депутати, а един се въздържа.

Какво предвижда проекта "Корнезов"?

Законопроектът на Корнезов дефинира евтаназията като "удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота".

Молбата "на страдащия, неизлечимо болен пълнолетен гражданин" трябва да е писмена с нотариално заверен подпис.

Още по темата
Ако болният не може да изрази своята воля, искането за евтаназия се прави с единодушното одобрение на неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите на болния.

В проекта се предвижда, искането за евтаназия да се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието, която допуска евтаназията само при единодушно съгласие.

В текстовете е предвидено още решенията на комисията да могат да се обжалват пред ВКС (петчленен състав), включително и от прокурор, който задължително ще участва в процеса.

„Това е един тежък закон, който не поставя политически, а морални проблеми“, каза Любен Корнезов на заседанието на комисията.

Той заяви, че всеки има правото да умре достойно. Според него, евтаназията е най-висшата форма на хуманизъм, когато човек страда.

Реакцията на депутатите в комисията:

"Г-н Корнезов, едва ли очаквате подкрепата на комисия, съставена предимно от лекари, обучавани да спасяват живот", попита Хасан Адемов от ДПС.

„Не знам дали ще се намери лекар, който би се съгласил да извърши евтаназия“, усъмни се Ваньо Шарков от „Синята коалиция“ и призова Корнезов да оттегли законопроекта си, който „превръща лекарите в изпълнители на смъртно наказание“.

От ГЕРБ пък заявиха, че обществото ни още не е готово за приемането на подобен закон.
ГЕРБерката Джема Грозданова посочи, че в Холандия евтаназията е легализирана след 30-годишен дебат, през 2001 година.

„Темата за евтаназията е "луксозна" - тя е за държави, които осигуряват на гражданите си добро здравеопазване и добри социални условия“, посочи Янаки Стоилов от левицата.

Той допълни, че у нас този дебат трябва да започне, когато държавата успее да гарантира сигурна здравна и социална система на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
6
 
4
 
! Отговори
Чиновници гадни преди 12 години
Нормално ли е със 700 лв. заплата 500 да отиват за данъци и с 200 лв. да ходя на зъболекар? Нормално ли е да нямам пари за обезболяващи и на Вас великите хуманисти да не Ви пука? Нормално ли е да нямам пари за най - добрите лекарства? Нормално ли е да нямам пари за преглед и да се лишавам от храната си? Нормално ли е да нямам достъп до медицински грижи и с бъбречна криза да не ми давате обезболяващи в болницата, а лапате медицинските осигоровки. Искам да умра безболезнено като човек, искам!
66
5
 
4
 
! Отговори
За евтаназия? преди 12 години
Евтаназията е право на личен избор. Как може чиновници вместо мен да решават как ще си отида от свят. Та нима некачествената храна, липсата на пари за скъпи лекарства, надценките на които са безумни, лимите за лекуване на деца с рак, където едно присаждане на костен мозък струва 180 000 $ и народа не може да си позволи подобно лечение е хуманно? Поне позволете на хората със нормална психика да умират достойно, а не като ***. Лицемери, в БГ който има пари се лекува, а другите страдат нечовешк
65
6
 
7
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Какво им пука на тези низши създания ,че някой ще страда?!Защо ли да правият нещо,което да облекчи мъката на някой умиращ,Пожелавам им докато умират да се сещат за тешението си ...Всеки има право поне да реши как ще умре...
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При такава здравна система е кощунство да се говори за евтаназия.Вероятността неизличимо болните да не бъдат толкова неизличимо болни е много голяма.Не вярвам подпухналият от охолен живот Корнезов да се е загрижил за чуждите страдания.Отдавна за мен, това са хора без морал.Всяко тяхно предложение ми намирисва на корупция,а предложената от тях евтаназия кара косите ми да настръхнат.
63
1
 
9
 
! Отговори
61 преди 12 години
И двамата ми дядовци починаха от това след тежка борба от страна и на тях и на целия ни род. С нашето здравеопазване стигнахме дори до там, че непрекъснато особено накрая трябваше да купуваме кръв. Дядо ми беше здрав, хубав, едър мъж, работеше до 75 г. (малко преди да се разболее) за 6 месеца беше станал кожа и кости през цялото време си мислех, че това не може да се случва ..... бяха толкова добри, честни и работливи хора, толкова добри... не заслужаваха да умрат в тази агония, не заслужаваха!
62
3
 
8
 
! Отговори
62 преди 12 години
Моите уважения, но не можете да слагате всички под общ знаменател. Вие виждали ли сте как човек си блъска главата в стената от болка, или как близките му не спят, защото човека иска да се хвърли през прозореца? Обесена жена за тръбата в банята виждали ли сте и да я открият двете й малки деца? Имате ли представа какви зверски заболявания има? Трябва ли тези хора да се самоубиват? Какво трябва да стане? Мислите ли, че близките могат да понесат това и то по-добрия вариянт ли е пред евтаназията?
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А съм неизлечимо болен,имам тежко неврологично заболяване,но не съм си и помислял за миг,за самоубийство или това,което се дискутира тук.Абсурдно е!Всички,които тук са за евтаназията,визират свои близки или приятели,но никога не са били на техните места и не знаят как се чувстват.На тежко болните съзнанието им често се замъглява и нямат трезва преценка,а много от близките им просто искат да се отърват от тях.Този закон,щеше да развърже ръцете на последните.Замислете се върху всичко това.
60
8
 
10
 
! Отговори
Thebrainless преди 12 години
Тъжна гледка е да виждаш твой близък, гаснещ в страшна агония от рак на стомаха...Не го пожелавам на никой естественно, но в такова моменти , човек може доста бързо да узрее за подобни идеи.Значи една супер напредничева страна като Холандия може да си го позволи, а умните българи не?
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагат евтаназията да е законна ?Ами от кого се очаква да свърши мръсната работа,от лекарите.Като искате да убиете близък или да се самоубиете,защо искате някой друг да го свърши вместо вас?
58
2
 
7
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 45 и 46Съжалявам, но сте в голяма заблуда. Нямам за цел да ви убеждавам в каквото и да е било. Тук не е нито времето, нито мястото.Това е изцяло личен избор. Няма християнин обаче, който да не признава и да не живее според Библията.
57
2
 
6
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 45 и 46Съжалявам, но сте в голяма заблуда. Нямам за цел да ви убеждавам в каквото и да е било. Тук не е нито времето, нито мястото.Това е изцяло личен избор. Няма християнин обаче, който да не признава и да не живее според Библията.
56
11
 
6
 
! Отговори
Умния преди 12 години
Когато човек е неизлечимо болен му се предписват наркотици. Така болният не усеща болките, и си доизживява живота щастлив по свой си начин.Така, че евтаназия може да предложи само ***. Не се учудих, като чух това от корнезов. Да се сетим какви други недомислици предлагаше. Въпроса е до кога тоя @@@@ ще седи в парламента???
55
1
 
5
 
! Отговори
Милко Василев преди 12 години
Ясен е абсолютно прав с една уговорка - за неприлично голяма част от лекарите е така. За думите на Ваньо Шарков - ако той случайно не знае, мога да го запозная с лекари, които водят пациенти, които не искат да умират и се борят и с колегите си от елитна болница, до унизителен край. При нас просто действа безотказно и ненаказуемо система за унищожаване на, както се изрази един от споменатите лекари, "икономически неизгодни пациенти". Естествено г-н Шарков не вярва, че има такива....
54
1
 
6
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 42Като работите в интензивно би трябвало да знаете, че там не само умират, но и се спасяват хора. Като ви следя мисълта, по добре е да си смените професията.
53
4
 
10
 
! Отговори
Ясен преди 12 години
Не - за тях мъртъв болен = неплатежоспособен пациент.Трябва до смъртта си да си плащаме..От духовна гледна точка - чака ни вечно страдание след смъртта, ако изберем да се спасим по този начин....
52
4
 
4
 
! Отговори
rosi преди 12 години
Za neizlechimo bolnite tova e edinstvenniqt nachin da si otidat dostoino ot tozi svqt.Gledala sam bolen ot rak i znam kakvo e .
51
5
 
14
 
! Отговори
za! преди 12 години
За евтаназията съм, защото си спомням горката ми майка как се мъчи УЖАСНО от залецажане с декубитус( рано ит залежаване), беше в къщи след счупен крак и махнат гипс!... Преди 24-25 години.... Казваше ми"дай, моля те, едно хапче, и да свърша!немога да търпя повече! тя плачеше, и аз плачех... Голяма трагедия! Добре, че Господ я прибра след два месеца.... тя , може би нарочно, не ядеше нищо!!!Мир и светлина на душата на скъпата ми, незбравима майчица!+
50
8
 
9
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Да,да и да!Неизлечимо болни с тежки и коварни заболявания!Да,да и да!Това е хуманно!
49
3
 
1
 
! Отговори
pepi преди 12 години
Mnogo sme dalech ot edna sigurna zdravna i sozialna sistema,koqto chaka gospodin Stoilov.Nemoga da se saglasq ,che tazi tema e luksozna za nashata darjava,koqto i bez tova nqma pari da osigori medikamenti za normalno lechenie ili poddarjane na jivot.Ne pravi nisto za onkologichno bolnite ili hronichno bolnite,da ne izbroqvam...Ako ne platish nikoi ot lekarite ne si marda prasta,sestrite koito pravqt himeoterapiqta kradat chast ot ampulite i gi prodavat obratno v aptekite.
48
6
 
5
 
! Отговори
до моа дзе дунчото преди 12 години
Толкова си неграмотен и неук,просто ужас!Христос е основал ЕДНА Църква и тя е ПРАВОСЛАВНАТА!В Библията няма нито едно противоречие,има само хора,които просто не са я чели и лъжат като теб!Който няма за майка Православната Църква,няма и Бог за баща!А иконоборците са били секта,бореща се срещу Истината и са победени отдавна!