Съд отказа да смени турските имена на семейство с български

Съпрузи завели дело в Златоград, но молбата им е отхвърлена
11 юли 2011 23:38,
237
Съд отказа да смени турските имена на семейство с български
Снимка: Булфото

Районен съд-Златоград отказа да смени с български турско-арабските имена на съпруг и съпруга от града, съобщиха от съда.

Семейството завело дело, за да смени арабските си имена със светски български.

Пред съда те заявили, че по произход са българи, с мюсюлманско вероизповедание, като считат, че не е важна вярата, а произхода, поради което се считат българи и искат да носят български имена.

Двамата заявили, че са българи, родени на българска земя и желаят да носят български имена, както и поддържат, че са на преклонна възраст и искат да си отидат от този свят с български имена.

В представените актове за раждане върху имената на семейството от турско-арабски произход са отбелязани български имена.

Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.

Съдът е отказал да смени имената на двойката, тъй като не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на собственото и бащиното име на молителите.

Разпоредбата на закона предвижда, че промяната на собственото, бащиното и фамилното име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В конкретния случай нито една от визираните в посочената разпоредба предпоставки не са налице, посочват от съда.

Изложените от семейството обстоятелства за допускане промяната на имената не са нови, а са били същите и в производството при първоначалната промяна на имената.

Освен това субективната нагласа на молителите да носят българско име не е достатъчно основание за възстановяването, тъй като не съставлява "важно обстоятелство"- по смисъла на закона, мотивират се още от съда.

Настоящите имена на молителите са рождените им, възстановени по тяхно искане през 1993 г. и впоследствие не са настъпили обстоятелства, които да обосновават нова промяна, заключват магистратите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
3
 
! Отговори
vandal преди 12 години
до 26еми но просто съдъ са сбъркали първия път и сега не искат да си признаят грешката :)
32
8
 
4
 
! Отговори
zaza преди 12 години
a bilgarite gi posreshtat s buket v cujbina.zashtoto sa nay umnite na sveta po obirane na bankomati za nishto drugo ne raboti prostata tikva
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доган е създал закони, които забраняват имената да се сменят от турски на български - само обратното може!
30
10
 
3
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Е те това си е чисто нарушаване на правата на човека!!!Всеки човек има право да се нарича както иска - даже и ако иска да пръдльо пръдльов!! Аман от некви закончета от преди 100 г.
29
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами аз пътувам до Германия и немците ,особено в последните години не понасят турците ,но са от години там и нищо не могат да им направят,просто не пазаруват от разните им сергии,изолират ги само за черна работа и така още повече ги капсолират в затворени общности ..има случаи когато турчин работи 15 години в Германия и добър ден не може да каже,не знам *** ли са ,или просто се инатят..
28
3
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
Диваци , за къв си сменят имената постоянно???*** работа.
27
15
 
26
 
! Отговори
99999999999 преди 12 години
Ало ***,границите са отворени,ердоган не ви иска и пак ще ви изгони,ама ние пак ще затворим границата,да ви правят каквото искат.България е за българите шалви ***..Кадъната на магаренцето и в анадола
26
1
 
26
 
! Отговори
Aloo преди 12 години
Стига сте винили съда. Тия *** са имали БЪЛГАРСКИ имена до 1993 година. И нали нямат мозък в празните си кратуни, решили че ще се турчеят, белким изкарат далаверка от нещо си. Да ама СЪВЕСТТА ги е загризала отвътре и решили да се преименуват отново. Да ама не, както казваше дядо Петко.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не прочетохте статията преди да коментирате?Те веднъж станали с турски имена и съда ги уважил,а сега по същите причини решили да си върнат бг имената.Евала на съда.
24
2
 
8
 
! Отговори
9999999999 преди 12 години
Да бе погледни какви арабси конски глави имат.Те не са бели ора бре
23
2
 
6
 
! Отговори
aaa do 19 преди 12 години
bravoooo,mnogo si prav i az zatova si milseh!takae naistina ne gi vzimat!zapadno evropeicie i severno evropeicite osobeno te, sa si izgradili mnogo negativno mnenie!
22
10
 
32
 
! Отговори
Българин преди 12 години
90% от мюсюлманите в България са чисти Християни потурчени през вековете!дедите им са били чисти християни потурчени от неверните кучета мюсюлмани!Затова не само имената,а трябва да приемат и правата вяра-ХРИСТИЯНСТВОТО!!!
21
7
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
В чужбина не имената а като разберат че си от БГ пречи много
20
5
 
10
 
! Отговори
AYYYYYYYYYYY преди 12 години
Българските имена са българите бе ...
19
7
 
16
 
! Отговори
AHA преди 12 години
Имало и нормални турци бе..!Те ако се замислят малко ще зацепят че като тато им отвори границите,търчолята ги изритаха като парцали.Какво е направила турция за тях та са бесни за нея...Пак ще им покажем пътя за анадола ако продължават да ни провокират
18
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не мислите ,че ги сменят от патриотизъм...просто ако отидат да работят някъде из Европа и им прочетат турските имена не ги вземат на работа ..пък иначе си пазят и турските паспорти,ако са с двойно гражданство .. по същата причина и македонците искат българско гражданство,за да станат членове на евросъюза...
17
5
 
25
 
! Отговори
Абдал Хашиш Будала преди 12 години
Мойто си ме кефи! Няма да го сменям!
16
3
 
11
 
! Отговори
aaa преди 12 години
do predi 20 godini revqha shto im smenqt imenata ot turski na bulgarski ,sega pak iskat obratnoto,kvo stava tuka ne mi e qsno??ama 4e rabota!!!
15
7
 
12
 
! Отговори
vandal преди 12 години
еми явно проблема е че съдъ е в златоград
14
16
 
17
 
! Отговори
asd преди 12 години
ЛЕЛЕ!!?? Нямам думи за нашите съдии!!