Съд отказа да смени турските имена на семейство с български

Съпрузи завели дело в Златоград, но молбата им е отхвърлена
11 юли 2011 23:38,
237
Съд отказа да смени турските имена на семейство с български
Снимка: Булфото

Районен съд-Златоград отказа да смени с български турско-арабските имена на съпруг и съпруга от града, съобщиха от съда.

Семейството завело дело, за да смени арабските си имена със светски български.

Пред съда те заявили, че по произход са българи, с мюсюлманско вероизповедание, като считат, че не е важна вярата, а произхода, поради което се считат българи и искат да носят български имена.

Двамата заявили, че са българи, родени на българска земя и желаят да носят български имена, както и поддържат, че са на преклонна възраст и искат да си отидат от този свят с български имена.

В представените актове за раждане върху имената на семейството от турско-арабски произход са отбелязани български имена.

Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.

Съдът е отказал да смени имената на двойката, тъй като не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на собственото и бащиното име на молителите.

Разпоредбата на закона предвижда, че промяната на собственото, бащиното и фамилното име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В конкретния случай нито една от визираните в посочената разпоредба предпоставки не са налице, посочват от съда.

Изложените от семейството обстоятелства за допускане промяната на имената не са нови, а са били същите и в производството при първоначалната промяна на имената.

Освен това субективната нагласа на молителите да носят българско име не е достатъчно основание за възстановяването, тъй като не съставлява "важно обстоятелство"- по смисъла на закона, мотивират се още от съда.

Настоящите имена на молителите са рождените им, възстановени по тяхно искане през 1993 г. и впоследствие не са настъпили обстоятелства, които да обосновават нова промяна, заключват магистратите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много правилно е решил съда...турско- арабските имена на български граждани са също БЪЛГАРСКИ...така че каквито са рожденните им имена така би трябвало да си останат..
12
9
 
35
 
! Отговори
Даниел преди 12 години
Ами нормално, не можеш 2 пъти да си сменяш името. Ама нали сте *** долните плюете по съда. В случая съда е прав. Веднъж са си сменили името от българско на турско, сега пак на българско. Е не става.
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо не кажат кои са съдиите и кой им плаща
10
2
 
4
 
! Отговори
mango преди 12 години
dai mi kuklite na ti parcalite
9
2
 
33
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
В турската кондтитуция, изрично е записано че :"Всеки роден в Турция е турчин"" Името на новороденото, НЕ МОЖЕ ДА ПРОТИВОРЕЧИ НА ТУРСКАТА ИМЕННА ТРАДИЦИЯ"
8
7
 
15
 
! Отговори
Ама че заглавие..... преди 12 години
Съд отказа да смени турските имена на семейство с български......какво ???български какво ???1.пари2. връзки КАКВО ???Ама че заглавие........
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е това е то "независимост" на съда
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Освен това субективната нагласа на молителите да носят българско име не е достатъчно основание за възстановяването, тъй като не съставлява "важно обстоятелство"- по смисъла на закона, мотивират се още от съда."Че по-важно от какво друго има бе, простациииии!
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нема такава държава!
4
7
 
12
 
! Отговори
Pesho преди 12 години
Kade e nowinata? Tova e normalna praktika. Ime ne se smenq lesno.
3
11
 
34
 
! Отговори
От загиващите преди 12 години
Съдебната система в ***, отдавна е под контрола на турското разузнаване
2
5
 
32
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Направо спирайте формата за коментарите, върху такава вселенска дебилия не може да има коментар.
1
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бооже, каква държава!