Пак таван от 180 000 лв. за трансплантация на дете

Пада ограничението за трикратния размер на сумата за операция
Обновена: 24 авг 2011 16:07 | 24 авг 2011 13:58,
51
Пак таван от 180 000 лв. за трансплантация на дете
Стефан Константинов, министър на здравеопазването. Снимка: БТА

Кабинетът премахна ограничението за максималното финансиране на трансплантации на деца в чужбина, което не трябваше да надвишава трикратния размер на стойността на операцията у нас.

От днес се връща старият вариант на държавната субсидия за лечение на деца в чужбина, като се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове на лечение.

Така всяко дете, нуждаещо се от трансплантация, ще може да кандидатства за максималната субсидия от 180 000 лв. Ако необходимата сума за лечението му е по-голяма, то остатъкът отново ще трябва да се набира с дарения, обясниха от пресцентъра на здравното министерство.

Ограничението на държавната субсидия беше въведено в началото на юли. Тогава срещу нея се обявиха родители, пациенти и неправителствени организации.

Така при стойност на бъбречната трансплантация у нас 15 хил. лв. максимумът на държавната субсидия беше 45 хил. лв. на дете. Сумата не стигаше да покрие разходите на пациента, защото стойността на същата манипулация в Европа е между 80 и 100 хил. евро.

Още по темата

Това поставяше семействата пред една възможност – задължителното набиране на средства чрез дарения, за да покрият големия остатък.

"Знаете, че това решение беше взето в условията на остър недостиг на средства за Фонд за лечение на децата в чужбина, което обаче беше преодоляно с допълнителни пари от бюджета", обясни здравният министър Стефан Константинов след заседанието на Министерския съвет.

Опасност за ново ограничение догодина няма, увери министърът, защото бюджетът на институцията непрекъснато се увеличава и догодина той ще бъде достатъчно голям – 8 млн. лв.

"Можем да сравним 2006 г., когато само 39 деца са били изпратени за лечение в чужбина и 2010 г., когато са били 276. Тази година вероятно ще бъдат над 300 деца. Фондът работи", увери Константинов.

За месеците на ограничения е имало откази за лечение на деца в чужбина само по медицински причини, уточни министърът, но не и заради недостиг на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гербушки вървете си По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за мерцедеси и други екстри за парламента може а за здраве пари няма
6
7
 
9
 
! Отговори
герболет преди 12 години
гербери прости, всичко което е измислило това правителство е една глупост, където е пипнала ръката на боко и цвъки, е посяла корупция и разпад, що не попитате , бизнесмените бето го подкрепиха тиквата, сега ревът като развалени линейки, ама няма стигане , за народа да не говорим, разруха, след изборите ептем всичко ще се скапе и доокраде.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителство - една напред, две назад, в краката лъснат в главата блъснат.
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТ ДНЕС СЕ ВРЪЩА СТАРИЯ ВАРИЯНТ ПРИЕТ ОТ ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. КАБИНЕТЪТ С ПОРЕДНА НЕДОМИСЛИЦА.
3
7
 
4
 
! Отговори
KUTEV преди 12 години
ADE BE MOMCHETA KADE SE SKRIHTE PI6ETE 6TE DAVAM BONUSI
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А за трансплантациите на възрастни защо се отказва държавна помощ в повечето случаи???От къде на къде в една демократична държава хората ще се разделят на 'деца' и 'не-деца' когато се дава подобна помощ???Нали всички граждани, без значение от възрастта имат равна права според конституцията???
1
14
 
10
 
! Отговори
герболет преди 12 години
и закакво го махаха въобще, те сега каквото и да направят е все едно, догодина пари няма да има , кризта ще е страшна, бойко ще е президент, само незнам как ще плюе собственното си правителство или пак сергей ще му е виновен, абе объркан свят, побъркано правителство , *** премиер.