НЗОК да плаща за трансплантации в чужбина, искат пациенти

Когато хората търсят сами офертите, те са много по-скъпи
8 авг 2011 14:42,
12
НЗОК да плаща за трансплантации в чужбина, искат пациенти
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Центърът за защита правата в здравеопазването ще настоява здравната каса да плаща трансплантациите на българи в чужбина. Това съобщи председателят му Теодора Захариева пред БНР.

В момента за трансплантация в чужбина децата могат да кандидатстват за финансиране пред Фонда за лечение на деца, а възрастните – пред Комисията за лечение в чужбина към здравното министерство.

Според Захариева, ако процедурата мине през здравната каса, това ще осигури на пациентите комплексно лечение, а държавата ще плаща по-малко, отколкото ако парите се отпускат по досегашния ред.

"Когато хората търсят сами офертите за трансплантации, за лечение, те са много по-скъпи", обясни тя.

Захариева допълни, че в организацията има писмо от Бирмингам, свързано с  ретрансплантация на черен дроб на дете, според което ако детето не е с формуляр Е-112 с национална здравноосигурителна карта, то няма как да влезе в листите за търсене на трупен донор. 

"Това е европейски механизъм за лечение в чужбина. Когато в България не може да се направи, касата ще заплати много по-малко средства, отколкото фондът, и това гарантира на детето комплексното лечение в Бирмингам", поясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ouhsrnbkyt преди 12 години
jj7M8B , [url=kmntrnzzfdbz/]kmntrnzzfdbz[/url], [link=lbpofioltnfa/]lbpofioltnfa[/link], dcblhzwxvmxc/
9
0
 
2
 
! Отговори
нели преди 12 години
ТОВА Е ДОБРА НОВИНА,СИНЪТ МИ ЧАКА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА БЪБРЕК ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ И ИМАМЕ ПИСМЕН ОТГОВОР,ЧЕ СЪЩАТА СЕ ИЗВЪРШВА У НАС, КОГА ЩЕ БЪДЕ ТРАНСПЛАНТИРАН СИНЪТ МИ И ПАЦИЕНТИТЕ,НАВЪРШИЛИ 18 ГОДИНИ?????,КАКВО СЕ ПРАВИ ЗА ТЯХ В БГ?
8
2
 
0
 
! Отговори
НЛО преди 12 години
А ЗА ИМПЛАНТИРАНЕ НА МИКРОЧИП БЕЗ ЗНАНИЕТО НА ПАЦИЕНТ КОЛКО ТРЯБВАДА МУ ПЛАТИ ДЪРЖАВАТА В СТРАНСБУРГ СЛЕД КАТО Е ПО НЕЙНО РАЗПОРЕЖДАНЕ И ЗНАНИЕ.
7
0
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Човече, тези "икономии" е ясно как се генерират. Ако на теб ти кажат утре да изхарчиш повече, отколкото можеш, и ти ще се похвалиш с икономии. Но за теб не може, може само за определени "наши" хора. И тези "икономии" никога няма да отидат за нещо реално и обществено полезно.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пациентските ораганизации не могат или не искат да се усетят, че НЗОК няма пари и не дава почти нищо дори за лечение в България, те тръгнали да искат пари за най-скъпите операции - трансплантациите в чужбина. Смях в залата, а някой в ъгъла тихо плаче. Здравеопазване по герберски, по социалистически, по царистки и по костовистки. Все на едно прилича - на нищо!
5
4
 
1
 
! Отговори
Лелче преди 12 години
тук предимно платени драскачи останаха...аи стига сте ни убеждавали как едни били хубави, другите лоши и обратното, а?!личи си от километри...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това в заглавието -добре. но аз предлагам,когато за нещо се каже,че са осъществени икономии,да ги съберат на куп,и да построят болница за трансплантации. или да преобурудват някоя съществуваща.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА ДОКАТО Е ГЕРБ НА ВЛАСТ НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ.ОТ 7.7 МИЛИАРДА ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ Е НА 4.6 ИЛИ С 3 МИЛИАРДА ПО МАЛКО.КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН.АКО НЕ БЯХА ГЕРБ ДА ОПОСКАТ РЕЗЕРВА МОЖЕШЕ ДА ИМА ПАРИ ЗА МНОГО НЕЩА НО УВИ БОРИСОВ Е НА ВЛАСТ.БЪДЕТЕ СИГУРНИ, ЧЕ КАТО ПРИКЛЮЧИ С УПРАВЛЕНИЕТО СИ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ НЕ САМО, ЧЕ НЯМА ДА ГО ИМА АМИ ЩЕ СМЕ И ЗАДЛЪЖНЕЛИ.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ И С БЕЛЕНЕ ЩЕ НИ НАБУТА СЕГА ИЗЧАКВА ЗА ДА НЕ СЕ СРИТЕ ТОТАЛНО ЗА ТЕЗИ ИЗБОРИ.С ДВЕ ДУМИ И БСП СА ЦВЕТЕ СПРЯМО ГЕРБ.
2
0
 
17
 
! Отговори
Свиреп преди 12 години
Абе деца, лечение, моля ви се. Важно е да плащаме по 3 000 000 лева всеки ден за заплати на мързелива и непотребна милиционерска ***. Важно е още да им даваме `дарения`.Гнусна територия на която съм роден ....
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и един мармот завива шоколада в станиол!