Светът: Етническото напрежение в България нараства

Реакцията на международните медии за ситуацията у нас
Обновена: 27 сеп 2011 23:45 | 27 сеп 2011 23:44,
422
Светът: Етническото напрежение в България нараства
Снимка: Архив, Булфото

Етническото напрежение в България нараства. Това обобщение правят повечето от световните агенции в своите информации за инцидента в Катуница и за последвалите протести в страната. Според експерти неочакваното повторно излизане на повърхността на етническото напрежение в България отразява недоволството от корупцията и нетолерантността към ромското и турското малцинство, посочва Франс прес.

Етническото напрежение в България нараства след инцидента, отбелязва Асошиейтед прес. Ройтерс определя вълненията като последното от поредица смущения тази година - включително сблъсъци с мюсюлмани и залагане на бомби пред клубове на опозиционни партии - в най-бедната страна членка на Европейския съюз, която се мъчи да се възстанови от дълбока рецесия. Според анализатори, пише агенцията, сблъсъците в Катуница са резултат от липсата на правосъдие, която притеснява както българите, така и ромите.

Расистките протести на младежи срещу ромите в България се разрастват, посочва ДПА. Телевизия Евронюз съобщава  на своя сайт за масови протести срещу ромското малцинство в страната след убийството на българин.

Етнически напрежения помрачават президентските избори в България, гласи заглавие на материал по темата, поместен на сайта Юрактив (EurActive). Медията посочва, че вчерашното посещение в Брюксел на кандидата за президент на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев е останало в сянката на събитията в България, допълва БТА.

Повечето наблюдатели са на мнение, че въпреки етническите измерения на проблема, главната причина за него е безнаказаността, на която се радват силните хора в България независимо от своя етнически произход, отбелязва Юрактив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още по темата: Българиямедии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето наблюдатели са на мнение, че въпреки етническите измерения на проблема, главната причина за него е безнаказаността, на която се радват силните хора в България независимо от своя етнически произход, отбелязва Юрактив.
38
1
 
8
 
! Отговори
majorski преди 12 години
когато няма държавност ...народа изема власта и започва само-правораздаване....това е резултата на 22 години комунистически контролирано преход от социализъм към капитализъм...само за информация ..последните 10 години Германия преминава от капитализъм към социализъм..и то доста успешно.......а ние вървим назад .....спрямо еволюционият път на обществото
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой много много иска да измести въпросите на обществото в посока етнически ежби и раздори.Вместо да питат що скача парното,що е трудно с лекарствата за онкоболните.
36
3
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 12 години
Като те е толкова страх,защо викаш турски миротворци тук,а не отидеш ти при тях.По-сигурно е.
35
1
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
и са си прави тия медии!!!
34
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 12 години
време е да се събудим и да защитим отечеството си от всякакви *** ( български, *** или кви ще да са )
33
3
 
30
 
! Отговори
обективно преди 12 години
Прави са. Проблемът наистина е в липсата на правосъдие... ГЕРБ не промениха нищо въпреки големите заявки. Напротив - създадоха усещане за още по голяма безнаказаност. Да отговаря Борисов
32
1
 
2
 
! Отговори
glasopodavatel преди 12 години
444 davai q
31
5
 
36
 
! Отговори
Етнически Турчин преди 12 години
Е* им се майката на всички политици сега на Кировци, Догановци, Тиквочи, там всякакви *** на протест отново и аз идвам утре!!
30
4
 
24
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Абе майка ви и *** френски да е**,каква нетолерантност към *** бе ***,защо не си ги вземете тогава а днес ги гоните от Марсилия бе кавали френски,майка ви да *** и френски ***,вие насаждате това напрежение ше ви *** евросъюза скапан,превърнали сте се в лизогъзци на *** ама те ще ви *** в гъзо с бомби и атентати,не сме биле нетолерантни,ами като имаме ебани в главите политици да не могат да си защитят държавата така ще е все някой ще духа супата *** ЕС.
29
4
 
43
 
! Отговори
2 преди 12 години
->>"СЪБРАХМЕ СЕ НАЙ-НАКРАЯ НА ПАРЛАМЕНТА ПРИ КОЕТО "РОБОКОПИТЕ" ВЪОРЪЖЕНИ ДО ЗЪБИ С ПАЛКИ И ПУШКИ ЗАПОЧНАХА ДА БИЯТ НАРЕД !!! НАИСТИНА ТАКОВА НЕЩО НЕ БЯХ ВИЖДАЛ БИЕХА НАРЕД ЖЕНИ, ДЕЦА, МЪЖЕ ИЗОБЩО КОЙТО ИМ БЕШЕ ПРЕД ПОГЛЕДА... ОТ НАША СТРАНА НЕ Е ИМАЛО НИКАКВА ПРОВОКАЦИЯ, НО ТЕ ПРОДЪЛЖАВАХА ДА НИ ГОНЯТ ИЗ УЛИЧКИТЕ... И ВСЕКИ ПО БАВЕН СИ ГО ОТНАСЯШЕ. ПРИЗОВАВАМ ЗА ОСТАВКАТА НА РЪКОВОДЕЩИЯ ГЕНОЦИТА В СОФИЯ И НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** БОЙко !!! РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ГАЗИ !!!"
28
5
 
10
 
! Отговори
ДО 21 преди 12 години
КАТО ТЕ Е СТРАХ,НЯМА ДА ГОВОРИШ НА ТУРСКИ ПРЕД ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА,НЯМА ДА ПАРАДИРАШ С ТОВА И СИ СМЕНЯШ ИМЕТО...САМО ТОГАВА ЩЕ СИ ОК
27
2
 
26
 
! Отговори
1 преди 12 години
Не е мой коментара взет е от човек от човек във фейсбук страница"РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ГАЗИ !!! ДНЕС СЕ НАГЛЕДАХ НА ТАКОВА НЕЩО КОЕТО ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ... В СОФИЯ... БЯХМЕ ДОСТА НА 300 ЧОВЕКА... НА ПОЛИЦИЯТА ЯВНО ИМ БЕ ДАДЕНА ЗАПОВЕД ТОЗИ ПРОТЕСТ ДА НЕ СЕ ПРОВЕДЕ, ТА ОТ НАЧАЛО ВСИЧКИ ЗАЯВИХМЕ ЧЕ ПРОТЕСТА ЩЕ Е МИРЕН И НЕ ЗНАМ СЪГЛАСИХА ЛИ СЕ ИЛИ НЕ ТРЪГНАХМЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЪТ НИ РАЗЦЕПВАХА, НО СЕ БЯХМЕ РАЗБРАЛИ ВСИЧКИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА !!!"Продължава в следващия коментар ->>
26
4
 
32
 
! Отговори
HAHA преди 12 години
Franciq goni masovo *** ot stranata si, ina4e nie sme bili rasistite...SMQH !!!
25
6
 
29
 
! Отговори
Tasos-student- VARNA преди 12 години
Vazrastnoto bulgaro , zasto spite vse o6te ? Samo s mladi bulgaro ne mozete da ima pobeda. DAITE RAMO NA MLADITO BULGARO TE SA GEROI , IMAT NUJDA OD VA6ETO RAMO !!!!!!!
24
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Арабския свят и без оратори и водачи си направиха революциите. НО ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ
23
2
 
12
 
! Отговори
nosar4e преди 12 години
***.нямат сметка да убиват организма който ги храни.
22
3
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 15: Етнос са. Сериозно ли не знаеш?!?
21
41
 
5
 
! Отговори
емир преди 12 години
Искаме Турски миротворци в България, иначе може да се стигне до геноцид над Турското малцинство. Страх ни е и сме реално застрашени...
20
11
 
2
 
! Отговори
ne преди 12 години
taka s kruv nisto nqma da se resi