Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове

Според КНСБ скокът ще е 15-20%, според ДКЕВР – до 7%
Обновена: 1 ное 2011 21:39 | 1 ное 2011 21:39,
147
Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове
Снимка: Reuters

Очаква се ново поскъпване на тока заради таксите, които ТЕЦ-овете трябва да плащат за изхвърлените във въздуха вредни емисии.

Цената на тока за крайните потребители може да скочи с 15-20% през следващата година, ако централите трябва да купуват квоти емисии парникови газове, каквито са изискванията на Европейския съюз. Това прогнозира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков по време на обществено обсъждане в ДКЕВР относно промените в ценообразуването на елeнергията.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче поскъпването няма да е повече от 10% при цената на едро и до 7 на сто за крайния потребител.

Според Семерджиев е най-добре България да поиска от ЕС централите ни да продължат да получават безплатно необходимите въглеродни квоти, като в замяна поемат ангажимент за инвестиции в пречиствателни съоръжения.

Шефът на държавния енергиен регулатор изтъкна, че ако това бъде постигнато, поскъпването на крайната цена на тока ще е под прогнозните 7%.

Екоминистерството вече е изпратило официално искане до Брюксел да преразпредели въглеродните квоти, които останаха неизползвани след спирането на "Кремиковци", между българските централи, които изпитват недостиг.

Според зам.-шефа на КНСБ обаче дори това няма да е достатъчно за покриване на нуждите на енергийните фирми у нас. По думите му поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
14
 
! Отговори
krasos преди 12 години
И до сега тока ни беше един от най-скъпите по света. Толкова ли не можаха тези ТЕЦове да отделят пари за пречиствателни съоръжения ,а ми сега ще ни треснат ние да ги плащаме??? До кога ще плащаме за неща ,за които веднъж сме платили ??? Ако увеличат тока с 20 % мисля да стана *** и да не плащам !!! Понеже синдикати в България няма и няма кой да ни помогне ще се помоля на Господ да свърши нещо полезно. Дано Господ Ви убие всички които ни докарахте до това положение и продължавате да ни маро
101
1
 
6
 
! Отговори
Колонизатор преди 12 години
Да инвестираш в производството на ел. енергия в България е по печелившо от всяка петролна рафинерия в света или златна мина.Разбрах че никога не са на загуба, а сега сериозно, плащаме ферсиите на братята гърци под формата на абсурдни квоти за емисии.
100
1
 
4
 
! Отговори
Изнесен преди 12 години
91! Абе то и СДС спечели "С малко но завинаги" навремето ама къде са сега! Ще мине време пък ще видим до къде ще го докарат Цецо Консултанто и Боко Тиквата!
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изходът е в развитието на ядрената енергетика. Там няма въглеродни емисии. Токът от вятъра е скъп, а вода нямаме достатъчно.
98
1
 
5
 
! Отговори
Колонизатор преди 12 години
Разбрах че гледането на ТВ Планета и да си фен на Азис, те прави велик.
97
1
 
6
 
! Отговори
varg преди 12 години
стига вече ве
96
1
 
9
 
! Отговори
Мангал Избирател преди 12 години
Не сме си поръчвали такъв живот!Все пак някой трябва да ни плати тока.
95
2
 
18
 
! Отговори
РРР преди 12 години
Е нали някой трябва да го плаща все пак този безплатен ток за ***. Ето как става
94
2
 
18
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 12 години
ГЕНОЦИД !
93
6
 
5
 
! Отговори
до бг прасетата преди 12 години
кво бе, искате да серете и повръщате по природата и да не плащате за тва, а?
92
3
 
27
 
! Отговори
123 преди 12 години
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ И НА ДРУГИТЕ КОИТО НЕ ГЛАСУВАХА ИЗОБЩО ДА СИ КУПЯТ СВЕЩИ И ДА СЕ ТОПЛЯТ!
91
1
 
21
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Няма по-смешен елит да си е избрал някой народ в Европа,-кмет селска овца,президент мека китка,премиер мистър бийн,председател на НС Клаудия Шифър........
90
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВЪРВЕТЕ СИ КОМУНИСТИИИИИИ, НЕ ВИ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ !ХОРАТА ГЛАСУВАХА ПРОТИВ ВАС И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ ВЕЧЕ !!!!ДО ТУК БЯХТЕ, СПРЕТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ ХОРАТА И ДА ЛЪЖЕТЕ БЕЗСРАМНО !!!ПРИЕМЕТЕ ЧЕ ВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ИМАТЕ ВЛАСТТА, ЗАЩОТО ХОРАТА УЗРЯХА И ВИ РАЗБРАХА ЩО ЗА СТОКА СТЕ ! БЪЛГАРИЯ ВИ КАЗА НЕ !!!!! ТАКА ЧЕ ЗАТВАРЯЙТЕ СИ ПЛЮВАЛНИЦИТЕ И АЕ У ЛЕВО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
89
0
 
20
 
! Отговори
RAZБИРАТЕЛ преди 12 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА Е В ЕНЕРГЕТИКАТА И ТАМ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МАНГИЗИ ЗА КРАДЕНЕ.ТОВА Е ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА ЛЮТАТА БИТКА КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ, ЗАЩОТО ВИНАГИ ТЕЗИ ПАРИ ИМ СА НАЙ-СИГУРНИТЕ НА ВЛАСТИМАЩИТЕ.И ЯВНО НЯКОИ ОЩЕ НЕ СА СИ КУПИЛИ САМОЛЕТЧЕ, БАНКА ИЛИ ЛУКСОЗНА ЯХТА И СЕГА НИ ПРОБУТВАТ НЯКАКВИ ПАРНИКОВИ ЕМИСИИ И ЕВРОНОРМИ.ЗАЩО НЯМА ЕВРОНОРМИ И ЕВРОКВОТИ ЗА ЗАПЛАТИТЕ БЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НА ВИ СЕГА И 20% ОТГОРЕ ТОК, НА ВИ АКЦИЗ НА МЕТАНА И ПРИРОДНИЯТ ГАЗ, А ЗА МВР И МО НЯМА 20 ЗАПЛ
88
1
 
9
 
! Отговори
Щастливите преди 12 години
Какви прекрасни новини! Само така им се пада на бантускотите! Първо беше акциза върху метана, сега дойде тока, утре ще дойде друго. Изобщо от хубаво, по-хубаво. Дано да има всеки ден такива прекрасни новини, които да топлят постелята на бантускотите.
87
0
 
3
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
До-85,ами как какво-сменяме системата.
86
1
 
23
 
! Отговори
Доволен преди 12 години
Само 15-20%, малко е. На малоумната рая, която гласува за ГРОБ повече трябва да и се вдигне цената на тока и не само на тока, на всичко, че да легне по гръб гладна и премръзнала и ***.
85
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ОТ ЯД КОМУНИСТИИИИИ !ЖАЛКИ СТЕЕЕЕЕЕЕ !
84
0
 
9
 
! Отговори
A4o преди 12 години
И кво правим сега? Петрола поскъпна до безбожни цени, те започнаха да правят коли на електричество и сега гледат да ударят и токът! Та, и кво праим сега?!!!!!
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е, нали според някои учЕни нямало парников ефект...