БАН: Спрете атаката, спечелили сме над 45 млн. евро

Бюджетът на Академията като този за бездомните кучета
Обновена: 6 ное 2011 15:17 | 6 ное 2011 14:55,
500
БАН: Спрете атаката, спечелили сме над 45 млн. евро
Акад. Никола Съботинов. Снимка: БТА

"50 млн. за бездомни кучета, 54 млн. за наука. Ето къде е приоритетът на правителството", заявиха академиците от БАН на специална пресконференция.

Учените няма да се примирят с бюджета си за 2012 г., който вече е увеличен с 5 млн. лв. и достигна 59 млн. лв., и отново ще излязат на протест. Този път ще организират шествие в сряда пред народното събрание, когато в парламентарната комисия по образование ще се обсъжда държавният бюджет.

Досега учените от БАН са спечелили над 627 проекта от европейски програми за над 45 млн. евро, съобщи председателят акад. Никола Съботинов. Така той отговори на нападките на финансовият министър, че Академията не привлича евросредства.

Акад. Съботинов се обяви против "атаките срещу Българската академия на науките" и предупреди, че с тези темпове на финансиране Европа скоро ще забрави за българската наука. Той отново повтори, че от Академията обмислят да съдят държавата в Страсбург.

„България отделя под 55 млн. лв. за наука в БАН, но в същото време Сърбия, която е страна, извън ЕС, дава 400 млн. евро за развитие на научната си инфраструктура.

Академиците предупредиха, че проблемите на науката са проблеми на държавата и на националната сигурност. От БАН дори посочиха, че двамата министри - на финансите и на образованието, не разбират по принцип какво е наука.

Учените продължават да се надяват на среща със Сергей Игнатов и Симеон Дянков, които от началото на сагата отказват разговор.

Още по темата

"Те нямат елементарна представа какво е наука, каква е структурата на науката и организацията й", коментираха експертите.

От 6 900 служители на БАН, 2900 са учените, а около 3000 души са техническите служители, инженерите и помощният персонал. Ако бюджетът остане същият, заплатите на всички ще бъдат намалени до 480 лв.

Помощният персонал обслужва научната апаратура, изработва пробните образци и инсталации и без тяхната дейност е немислима работата на учените независимо къде работят, обясниха учените.

"Очакваме реформи и във фонда за научни изследвания. Очакваме и от там средства, но фонда трябва да бъде реформиран. Има много проблеми. Ние нашите ги решаваме. Добре е държавата да погледне в своите структури", препоръча още председателят на БАН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
459:))) Sme[nik
447
5
 
1
 
! Отговори
cenzurno.represiran преди 12 години
Нямам желание да обяснявам на безполезни тапаци като вас 456-7. Да сте ходили на училище, да се поумнели. Късно и безполезно е вече да ви се отварят очите. ***
446
10
 
9
 
! Отговори
НМ (народна милиция) преди 12 години
Малоумното пожарникарско правителство действа праволинейно и глупаво.Науката не е хляб да го месиш и после продадеш,това трябва да бъде разбрано от всички.Има въпроси,които се изследват години и за това трябват пари.Без наука сме просто едно консуматорско стадо.То и консуматори вече не сме защото няма пари.Защо няма ли? (справка Борисов,Цветанов,Дянков)
445
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
455Я ни обясни на нас ***, как точно БАН притежавайки имоти за над 3 млрд лева, печелят едва 4 млн лева от наеми ?
444
0
 
0
 
! Отговори
Roskata преди 12 години
Aide obqsni , 4e ti nali si mnogo naqsno ....
443
6
 
4
 
! Отговори
cenzurno.represiran преди 12 години
*** никога няма да разберат принципите на които функциунира БАН. Вървете да си копаете картофите и не давайте мнения
442
1
 
2
 
! Отговори
Roskata преди 12 години
zna4i te spe4elili 50 miliona i se pla4at 4e tezi 60 deto im gi davat sa malko... 110 miliona malko li e
441
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе..друго си е да те управлява селянин от Банкя....
440
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НинаНе, че искам да бъда песимистичен, но ми се струва, че твоето е нелечимо.
439
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"учените от БАН са спечелили над 627 проекта от европейски програми за над 45 млн. евро"Виж ти..... НА ПРЕДИШНИТЕ ИМ СПИРАХА ПАРИТЕ ПО ПРОГРАМИТЕ, НА МЕН ГИ ДАВАТ.Всеки знае на кого са тия думи. Сто пъти са повтаряни. Сега излиза, че са ги "давали" благодарение точно на тия, дето трябвало да ги закриват. Не всичките, но ...... Това не го знтаех. За колко ли неща нямаме информация, защото не е удобна на някого. В такъв случай заставам категорично на страната на БАН.
438
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бяхте прочели Рей Бредбъри преди изборите! Там пише как управляват пожарникарите!
437
2
 
1
 
! Отговори
Boncho преди 12 години
Pri tolkova mnogo projecti znachi te mogat da minat na samoizdrazka,kolkoto si izrabotiat,tolkova poluchavat.
436
3
 
11
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Не, че искам да бъде писимистично настроена, но пред българският народ има едно единствено решение: международен съд за правителството, за умишлено канцелиране на българската наука, с цел заграбване и разпродаване на имуществото. И ви гарантирам, че ще спечелите делото.
435
1
 
7
 
! Отговори
Нина до 446 преди 12 години
Всяко нещо си има обяснение. Например правителството има тотален медиен контрол, тези медии от своя страна разделят непрекъснато народа. Спомнете си за лъжите на ББ относно смъртта на дядо му. Защо бе изречена тази лъжа? Впрочем контролът е тотален, дори и до най-ниските, унизителни нива, например ето този под номер 445 ти гарантирам, че получава едно 2 000 лева от държавната хазна, за да лъска ББ.
434
1
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Палмах! מדינת ישראל После да не питаш защо си затворен в затвора? Мястото на фашистите е в миналото.
433
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
затваряйте Бан по скоро
432
2
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Българио..Българио...Спасителке...докъде се докара..?
431
1
 
9
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Клевети и обвинения за целите злини на света Сега същото се излива над българите, очаквам пропагандната машина да изкара българските учени и железничари по-черни и от дявола и да ги обвини във всичките злини на Земята, а защо не и в Галактиката.
430
1
 
7
 
! Отговори
Нина преди 12 години
това са го преживяли моите деди, гонения на учените, разбиване на библиотеките, горене на книги, забрана за писане и публкуване, налагане на непосилни и неизпълними условия, всякакви глупави измислици за обедняване и заграбване на спестените пари, забрана за рбота, заграбване и разпродаване на имоти, невъзможност за достъп до медецински грижи, после нещата са прераснали в директно физическо изтребление. Един народ трябва да мине през изпитания, за да се кали и най-важното да си вземе поуки.
429
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
А за фишизмът няма да говорим...попитай младата еврейка, която разпознава белезите му.