Кризата не отказва българина от ракийката

Потреблението на безалкохолни спада, при виното дори има ръст
Обновена: 15 ное 2011 09:08 | 15 ное 2011 07:01,
88
Кризата не отказва българина от ракийката
Снимка: Архив, Булфото

Дори и в кризата българинът се отказва най-трудно от алкохола. Потреблението на всички напитки пада, но намалението е най-малко при ракията, виното и бирата, съобщава „24 часа“ като се позовава на официални данни на браншовите организации.

Годишно на всеки у нас се падат по 8,92 литра спиртни напитки и 10,2 л плодов сок или нектар. Спадът в консумацията на вино, ракия и бира през 2010 г. е между 2,4 и 5,4 на сто, докато при соковете е с 14%, а при бутилираната вода – със 7,2 на сто.

Все пак през последните години има огромна промяна в навиците ни. Докато в зората на демокрацията през 1990 г. съотношението между алкохолните и безалкохолните напитки е било почти равно – 43,3% срещу 43,9 на сто, сега вече 62% се падат на безалкохолните, а на ракията, виното и бирата – 26,5 на сто, или 89,81 литра на всеки.

През 2010 г. най-много е паднала консумацията на енергийните напитки – с 18,1 на сто, а най-малко – на чая и кафето, където намалението е символично, съответно с 1,5 и 1,9 на сто.

От началото на тази година има дори ръст в реализацията на вино на вътрешния пазар, твърдят от агенцията по лозата и виното. За деветте месеца на 2011 г. са отчетени 58 482 137 литра. За сравнение – през същия период на 2010 г. вътрешният пазар на вино е бил 50 102 559 л. Това показва ръст от 16,7%.

Разбира се, това не означава, че който е пил литър вино, сега пие два, коментира Красимир Коев, шеф на агенцията по лозата и виното. Голяма част от ръста идвала от изкарани на светло продажби на вино, както и от т.нар. алкохолен туризъм по морето.

За 9-те месеца на 2011 г. има спад от 5% и на безалкохолните спрямо същия период на миналата година.

България е на 18-о място в ЕС по потребление на бира на човек от населението. Българите пием почти двойно повече пиво от гърците, на коитосе падат по 36 литра на човек.

По данни на агенцията по лозата и виното около 150 000 души у нас варят домашна ракия в казани и правят собствено вино. Всеки от тях средно мачка по 1 тон грозде, т.е. годишно семействата сами си правят до 100 млн. л вино или 15 млн. л ракия.

Сивият сектор в бранша е не повече от 10%, приказките за 50 на сто дял не отговарят на истината, просто у нас няма толкова грозде за преработка, твърди Красимир Коев, шеф на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
osata преди 12 години
до 62 - благодаря, точно за тази приказка се сетих и аз, но вие ме изпреварихте.Много е точна и актуална!
58
3
 
16
 
! Отговори
Тоя дето пие преди 12 години
"Дори и в кризата българинът се отказва най-трудно от алкохола."Не виждам защо да се отказвам. Не мисля, че е вреден навик. И не знам защо го пишете "...най-трудно...", все едно е някакво геройство или признак на силен характер да се откажеш. ***. Ялате ми вие журналята на ръцете и ще ви покажа какво е силен характер. Нема нищо общо с това дали пиеш. Този живот е да се живее, а не да се имитират някакви глупави примери за подражание.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Културата на хранене включва и приемането на алкохол и напитки.Те в голяма степен определят начина ни на живот и здравословното ни състояние.Всичко ,което ни вреди се купува в огромни количества.Да вземем безалкохолните напитки.Колкото по-рано се откажем от тях,толкова по-добре.Качествен алкохол в минимални количества е добро решение.Чаша добро вино не е за изхвърляне.Важна е мярката и разумното поведение.
56
1
 
25
 
! Отговори
стара приказка преди 12 години
Султанът пратил великия везир да види, как живее народа. Везирът се върнал и докладвал, че се развива търговията, хората строят мостове, бани, джами... Султанът изкомандвал - "вдигай данъците!". Така - още 2-3 пъти. При поредното завръщане, везирът казал, че народът се е отдал на ядене и пиене и с нищо не се занимава.Тогава султанът ужасен извикал - Сваляй бързо данъците и отваряй хазната...............
55
2
 
28
 
! Отговори
do 53 преди 12 години
Младите не трябва да прекаляват, а старите ги крепи ракийката. Баба ми е на 92 години и на всяко ядене шиба по една чаша домашарка за апетит. Ако и спра пиенето ще умре до месец :)
54
5
 
14
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
У нас криза няма.Бойко я наби и и забрани да стъпва в България.Гарантирано от ГЕРБ !
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе какви са тези малоуми статии и новини Бе ? Толова ли няма закакво да пишете и да моделирате КултУрата на младите в една подобра форма ? Или не това е целта ви ? Какво ни дава тази *** статия ? На какво ни учи ? Какъв модел на подражание ни показва ? В какво ни въЗпитава ? Накъде ни сочи ? .....***..
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има лесно. Спират им се парите, ако пушат им се купуват цигари, храна, ако има нужда от дрехи нещо, но пари в кеш не. Докато осмисли живота си и подреди приоритетите си. Всеки може да си измисли повод и без повод да пие, защото се чуди, какво да прави със себе си. Скука! Нещо да промени, за лично удоволетворение за самочувствие! Колко и трябва на една жена? Гъделчета, гъделчета!
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пияници! Кой знае, как са се спиртосали, тези жени безгрижието и охолния живот, спокойствие до това води,чудиш се за каква глупост да мислиш или си измисляш такава/създаваш си, сам проблемите/ защото погледнато реално, нямаш такива. Жени, жени, пияници, пиявици..... хахахаха..... Алкохолички!Във време на дълбока криза, някои жени си живуркат живота! Евалата.
50
5
 
7
 
! Отговори
53 преди 12 години
Права си, обаче по-големи алколици от лекарите надали може да се намерят.
49
3
 
4
 
! Отговори
pege преди 12 години
така удавя мъката от тея гробари
48
2
 
19
 
! Отговори
Мед.сестра преди 12 години
Алкохолизмът е бич за всеки организъм.Докато хората са млади не го усещат,но елате да видите в болниците какво става-масово идват хора на45 год,че и по-млади с проблеми с ерекцията и проблеми с черния дроб.Когато си говорим с лекарите,макар че и сред тях няма пълни трезвеници,всички са на едно мнение-че с алкохола не бива да се прекалява,а след 30-35 год.концентрат трябва да се пие много рядко и не повече от 100 гр.Всички други теории са за оправдания на пияндурниците.
47
2
 
9
 
! Отговори
ТЦ, ТЦ, ТЦ!!! преди 12 години
Заглавието е за ракията, а вие сте изтипосали сничка на някакво гнусно вино...
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм на пепеши и диня, пък кой квото иска.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пият, жените казваш, редовно и качествено? Нямат си достаъчно проблеми и ангажименти, за това е така. Мислят глупости по цял ден, сигурно от свободно и време и безгрижие за това е така. Само на "***" работа, решаване на проблеми и да видиш как, ще си помислят за пиене на какво прилича това? Прекаленото, свободно време, кара жените да се вглъбяват в собствения си свят, мисли и чувства, граничещи със силно въображение и потиснатост, което от своя страна се трансформира във недоверие в околните.
44
0
 
6
 
! Отговори
Mърин преди 12 години
Абе няма грозде, но то и в половината комерсиално легално вино няма много гроде така или иначе ;)
43
1
 
22
 
! Отговори
хм преди 12 години
какво се правят на луди от 24 часа? Не е въпреки кризата, а е заради кризата!!! Много ясно, че колкото по-дълбока е кризата, колкото по-малко са парите толкова повече се набляга на алкохола, както и на самоубийствата!!! Този ръст на потребление на алкохол и спиртни напитки надали е защото хората живеят много добре!!!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 2 години и ракия няма да имате - Гарантирано от Плевнелиев - Мазния, Бойко - Рапона, Цветанов - *** и Дянков - ***
41
0
 
13
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ ОВЦЕ преди 12 години
КРИЗАТА НЕ ОТКАЗВА БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИТИК ОТ ЛАКОМИЯТА И ПРОСТОТИЯТА!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно преди демокрацията животът е бил по весел.