12 града скачат срещу шистовия газ

Тръгват масови протести за забрана на проучванията в България
Обновена: 14 яну 2012 08:57 | 14 яну 2012 08:50,
503
12 града скачат срещу шистовия газ
Снимка: архив Булфото

Екозащитници от 12 града в страната излизат днес на масов протест срещу сондажите и добива на шистов газ, съобщиха от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България.

"Българино, стани и защити земята си!", призовават в апел от неправителствената организация.

"Елате в събота, за да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето ни! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно от всякога е да бъдем чути!", гласи призивът им.

София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград, Казанлък, както и българи в Копенхаген и Лондон се обявиха против метода хидравлично разбиване, чрез който се вкарва коктейл от опасни химически вещества в недрата на земята.

Още по темата

"Ние излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски фирми", заяви Борислав Сандов, представител на гражданската инициатива.

Според него на хората им писнало да ги правят на идиоти.

"Голяма част от тях не сa еколози, а български граждани, които искат да защитят земята и водата си", добави Сандов.

Според природолюбителите подобни сондажи застрашават най-голямото подземно сладководно езеро в Европа, което е с площ 13 хил. кв. км и е на дълбочина между 700 – 1000 м.

Експерти твърдят, че ако само една сонда достигне до него, това би означавало, че ще отрови водата на цяла Североизточна България.

Забраната за проучвания и добив на шистов газ по метода хидравлично разбиване (хидро фракинг) следва да се случи на насроченото извънредно заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в понеделник (16.01) и да бъде гласувано като решение на Народното събрание в сряда (18.01), твърдят от НПО-то.

Този ангажимент бил поет лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов по време на проведената в петък среща с членове на гражданската инициатива.

Тогава управляващите заявиха, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана.

В София сборният пункт за протестае Паметникът на Патриарх Евтимий /Попа/ - 11:00 ч.
Във Варна - сборен пункт - "Козирката" - 11:30 ч.
В Пловдив - сборен пункт - градинката на аптека "Марица" - 11:00 ч.
В Добрич - сборен пункт - Храм "Св. Георги"- 11:00 ч.
В Бургас - сборен пункт - Паметник "Альоша" на площад Тройката - 11:00 ч.
В Казанлък - сборен пункт - Площад "Севтополис" - 11:00 ч.
В Плевен - сборен пункт - "Възраждане" №1, пред Общината 11:00 ч.
В Шумен - сборен пункт - входът на Градската градина - 11:00 ч.
Във Велико Търново - сборен пункт - пред Европейския информационен център (бившия Пионерски дом) 11:30 ч.
В Русе - сборен пункт - пред "Халите" (CBA) - 17:00 ч.
В Благоевград - сборен пункт - пред общината - 17:30 ч.
За българи в чужбина - сборен пункт - Лондон, мястото на срещата е Tower Hill underground station - 17:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено, филма газланд е пълен с извадени от контектса и просто неверни данни.
308
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шеврон не притежава намерения газ. Те евентуално ще получат правото да я добиват. Газта си остава българска.
307
0
 
11
 
! Отговори
ТИЯ ОТ ТОЗИ преди 12 години
САЙТ , ИЗМЕСТВАТ ГЛАВНАТА НОВИНА И ПОПЪЛВАТ ОТ ГОРЕ С ГЛУПОСТИ ............. СИГОРНО СА ИМ НАРЕДИЛИ ТАКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!? НО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ - ТО ПРЕДАТЕЛИ ДА ИСКАШ , С БУЛДОЗЕРИ ДА ГИ РИНЕШ !!!!!!!!!! НЕ НА ЧУМАТА НАДВИСНАЛА НАД МАЙКА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!! НЕ НА ПОРЕДНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!!!!!!!!!!!
306
1
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Стани юнак балкански !
305
1
 
20
 
! Отговори
българин преди 12 години
Борисов,не трови България,мисли и за децата ни!!!
304
0
 
8
 
! Отговори
Българче преди 12 години
Всеки има право да прави това, което иска със собствената си държава. Ако някой реши да си продаде бъбрека за да спечели пари, ти ще го направиш ли? Шистовият газ не е първият проект в САЩ против страбата им и нейният народ! Историята помни и други подобни случаи. Газланд било за ***, а ти професор ли си какво? Да нямаш докторска степен по проучване и добив на шистов газ, че така бързо и с лека ръка отхвърли филмите и фактите по проблема?
303
9
 
2
 
! Отговори
до 385 преди 12 години
Шеврон има само една концесия, иначе има английски, руски и бг фирми които имат концесии за добив на газ. Ниския концесионен процент е заради продажността на чиновниците, но въпреки това БГ печели защото има собствен добив ( т.е. няма да плща долари на Газпром ) и второ добива е с 300 долара/1000м2 отколкото цената на която ни продава газта Газпром. И трето може да печели стотици милиони от износ на шистов газ от износни такси. И четвърто може да национализира находищата.
302
12
 
2
 
! Отговори
до 386 преди 12 години
эе значи да не гледаме какво се прави в САШ и Европа, както и в Китай ама да гледаме Слънцето. Ами те като са тоолкова прости защо не гледат Слънцето а добиват собствен шистов газ? И защо като са луди са 10 пъти по-богати от нас и, защото ние умните масово емигрираме при тези луди? Еколозите в БГ са 2 типа - талибани и корумпирани лобисти.
301
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Газланд е такава псевдонаучна боза,като за зеленясали ***.
300
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 12 години
Пишете в гугъл: "Лекари призовават за прекратяване на фракинга опасен за здравето"и "Стопани съжаляват, че са дали земите си за добив на шистов газ"и "Държавен доклад: Технологията фракинг определено замърсява подпочвените води"и "Добив но шистов ГАЗ - дали ако знаем какво ще искаме..."и Гледайте филма "GasLand"..и престанете да гледате какво се правело в Европа или САЩ - само може да се радваме че все още лудостта на модерния свят не ни е заляла напълно!!!Има алтернатива: Слънцето!!!
299
1
 
19
 
! Отговори
$ преди 12 години
Какви печалби ще има България от шистовия газ? Нали парите ще отидат в Шеврон, а тук ще останат само дупките и отровите. Колкото са забогатели Конго и Нигер от добива на нефт от същите тези фирми.
298
4
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 12 години
Бегетата пак ги водят на заколение. Поне досега трябваше да са разбрали, че като потестират оганизирано, този дето плаща за оганизацията ще ги обере най-жестоко. Ама най-глупавия народ в Европа трудно се учи :)))
297
9
 
5
 
! Отговори
Борисов преди 12 години
Тиквата го сложиха на власт точно, защото е лесно управляем. Той иначе не става и за потиер. Шистовият газ е напълно безведен ако се спазва технологията. Ако не се спазват педписанията всяко поизводство е опасно. Залените в БГ са тотално подкупна сбирщина и са напълно некомпетентни. В момента се добива или поучва добива на шистов газ във всички европейски дъжави освен Франция защото те решиха да заложат на АЕЦ. Ние залагаме на Газпром ако се откажем от шистовия газ.
296
0
 
4
 
! Отговори
акуд преди 12 години
380 прав си , благодаря shale gas
295
12
 
4
 
! Отговори
Шистов газ преди 12 години
Пак манипулират оглупелия Бай ***, за д го напрвжт още по-беден. Ако беше опасно дали всички ЕС дъжави ( без Франция ) щяха да добиват шистов газ, а БГ *** да се вържат на робството на Газпром? Истината е, че по предварителни данни района около Чено море е един от най-богатите на природен газ райони в Европа и БГ може да стане най-големия износител на газ в Европа. Това е ужас не само за Газпром, а и за всичките ми конкуренти. Затова и цялата кампания. 12 града не се оганизират току-така
294
0
 
4
 
! Отговори
до 379 преди 12 години
shale gas...
293
1
 
6
 
! Отговори
акуд преди 12 години
напишете в goole shell gas и сами си преценявай те :)
292
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ПОТЪРСИ СМЕТКА НА ВЛАСТТА - НАЛИ НИЕ Я ТИКАХМЕ В РЪЦЕТЕ НА ВСИЧКИ ДОСЕГА! ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА СА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.КАК СТАНА ТАКА, ЧЕ ОТ ДОБИВАНОТО ЗЛАТО С ВСИЧКИ ЗАМЪРСЯВАНИЯ ДЪРЖАВАТА ПОЛУЧАВА 1.5% ОТ ПЕЧАЛБАТА? И КРУМОВГРАД ГО ПОДАРИХМЕ - ХА СЕГА ДА ПОДАРИМ И УНИЩОЖИМ ДОБРУДЖА! ЗА БЪЛГАРИЯ КОЙ Я УНИЩОЖАВА И ГРАБИ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ РУСНАК ИЛИ АМЕРИКАНЕЦ !!! МЯСТО ЗА ПОЛИТИКА НЯМА ! НА КАРТА Е БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА НИ ЗАЩОТО САМО В ХИМНА НИ ЩЕ ОСТАНЕ "ТИ СИ ЗЕМЕН РАЙ"
291
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Куманетата се уплашха,че ще стамен независими от матушката им...за тяхно сведения и русията ще започне добив скоро
290
13
 
8
 
! Отговори
В МОМЕНТ НА КРИЗА.. преди 12 години
...ДОБИВА НА ЕВТИН ШИСТОВ ГАЗ---ЩЕ СЕ ДОБИВА В ЦЯЛА ЕВРОПА,.... НЕ САМО У НАС!НАИВНИЦИ И *** СА ТЕЗИ --КОИТО СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ МОГАТ ДА СПРАТ ТОЗИ ПРОЦЕС!"МОНОПОЛА" НА РУСИЯ И ГАЗПРОМ----ТРЯБВА И ...ЩЕ БЪДЕ РАЗБИТ!!НЕИЗБЕЖНО Е!!!!!!