12 града скачат срещу шистовия газ

Тръгват масови протести за забрана на проучванията в България
Обновена: 14 яну 2012 08:57 | 14 яну 2012 08:50,
503
12 града скачат срещу шистовия газ
Снимка: архив Булфото

Екозащитници от 12 града в страната излизат днес на масов протест срещу сондажите и добива на шистов газ, съобщиха от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България.

"Българино, стани и защити земята си!", призовават в апел от неправителствената организация.

"Елате в събота, за да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето ни! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно от всякога е да бъдем чути!", гласи призивът им.

София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград, Казанлък, както и българи в Копенхаген и Лондон се обявиха против метода хидравлично разбиване, чрез който се вкарва коктейл от опасни химически вещества в недрата на земята.

Още по темата

"Ние излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски фирми", заяви Борислав Сандов, представител на гражданската инициатива.

Според него на хората им писнало да ги правят на идиоти.

"Голяма част от тях не сa еколози, а български граждани, които искат да защитят земята и водата си", добави Сандов.

Според природолюбителите подобни сондажи застрашават най-голямото подземно сладководно езеро в Европа, което е с площ 13 хил. кв. км и е на дълбочина между 700 – 1000 м.

Експерти твърдят, че ако само една сонда достигне до него, това би означавало, че ще отрови водата на цяла Североизточна България.

Забраната за проучвания и добив на шистов газ по метода хидравлично разбиване (хидро фракинг) следва да се случи на насроченото извънредно заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в понеделник (16.01) и да бъде гласувано като решение на Народното събрание в сряда (18.01), твърдят от НПО-то.

Този ангажимент бил поет лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов по време на проведената в петък среща с членове на гражданската инициатива.

Тогава управляващите заявиха, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана.

В София сборният пункт за протестае Паметникът на Патриарх Евтимий /Попа/ - 11:00 ч.
Във Варна - сборен пункт - "Козирката" - 11:30 ч.
В Пловдив - сборен пункт - градинката на аптека "Марица" - 11:00 ч.
В Добрич - сборен пункт - Храм "Св. Георги"- 11:00 ч.
В Бургас - сборен пункт - Паметник "Альоша" на площад Тройката - 11:00 ч.
В Казанлък - сборен пункт - Площад "Севтополис" - 11:00 ч.
В Плевен - сборен пункт - "Възраждане" №1, пред Общината 11:00 ч.
В Шумен - сборен пункт - входът на Градската градина - 11:00 ч.
Във Велико Търново - сборен пункт - пред Европейския информационен център (бившия Пионерски дом) 11:30 ч.
В Русе - сборен пункт - пред "Халите" (CBA) - 17:00 ч.
В Благоевград - сборен пункт - пред общината - 17:30 ч.
За българи в чужбина - сборен пункт - Лондон, мястото на срещата е Tower Hill underground station - 17:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
1
 
3
 
! Отговори
do 407 преди 12 години
Пий бензен от кладенеца ***!
328
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хиляди хора бяха на протеста в София !!!
327
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Технологията не е забранена никъде. САЩ добиват 45% от нужната им газ от шистите. Освен във Франиця (поради ядреното лоби и предстоящите избори) никъде другаде по света не е забранено добиването на шистов газ.
326
2
 
0
 
! Отговори
ОТ 407 преди 12 години
Като не ви плащат значи имате проблем с мозъчната дейност т.е.липсва и налице са признаци на оскотяване.Затъпели сте и двамат като опоненти.С такива *** няма как една държава да просперира.Хайде,хващайте чалгата,винцето и юруш на купона.
325
5
 
3
 
! Отговори
IND преди 12 години
Юлия, това не е публикация а платена статия - но явно Трактора не е имал достатъчно пари за да плати на всички новинарски сайтове...
324
0
 
3
 
! Отговори
............... преди 12 години
Кое не е доказано че е вредно бе *** ?
323
1
 
6
 
! Отговори
Юлия преди 12 години
В друг публичен "актуален" информационен сайт няма и дума за протестите!?! Браво, че публикувате информация!!!
322
5
 
3
 
! Отговори
IND преди 12 години
Технологията фракинг е само един от методите за добив на шиистов газ и не е доказано, че е вредна а само се предполага, за което говори и фактът, че е забранена само във Франция. В понедлник ще се гласува в парламента дали да бъде забранена в България или не. Но и да я забранят (което може би е по-добре) няма да забранят другите технологии и пак ще си се добива шиистов газ. А тия хора и те не знаят защо протестират.
321
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее ГАЗПРОМ! ДА ЖИВЕЕ РУСКИЯ ГАЗ-НАЙ ХУМАННИЯ ГАЗ В СВЕТА! ДОЛУ УМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯ ШИСТОВ ГАЗ! Долу Полша,Унгария,Китай,Естония,КОИТО ИСКАТ ДА ОТНЕМАТ МОНОПОЛА НА ВЕЛИКИЯ И НЕОТРАЗИМ ГАЗПРОМ!. ВЕНСЕРЕМОС!
320
0
 
5
 
! Отговори
до 407 преди 12 години
Хе им щеме нито газта нито каквото и да било. Балъци като тебе ги интересува само как да си напълнят корема с хамбургери и да се изсерат в ***.
319
1
 
3
 
! Отговори
до лумпена 407 преди 12 години
Нямало газ,ама за да се разберяло трябвало да се проучи.И ти не си ****ал,ама може да те проучим,а???Естествено че всичко е платено,на мен лично ми плащат от газпром,изпълнителния директор ми киха кинти да съм против,даже лично с Путин имам връзка.Ами на теб бе,кой ти плаща че спамиш от часове тука.Скота,за скотове говори,тутманик.....
318
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте какво става във форума!Български еничари срещу собсвените си интертеси-не искат евтин газ,не искат държавата да просперира,не искат да сме незавиосими от Русия и мафиотските структури катио Газпром.Не искат да разберат какво е шистов газ.Не искат да разберат,че трябва за да протестираш зпротив нещо-нещото трябва да го има!тА НИЕ нямаме ШИСТОВ ГАЗ,за да разберем трябва да се ПРОУЧИ.Те са против това!ИДИОТИЗЪМ!Това се нарича оскотяване на нацията.Кой ви плаща другари ЕНИЧАРИ?ГГАЗПРОМ !
317
3
 
8
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ преди 12 години
ВИЕ ГАС ЛИ ПИЕТЕ С ВАШИТЕ СЕМЕЙСТВА ?????? С ГАС ЛИ СЕ КЪПЕТЕ ВИЕ И ВАШИТЕ МАЛКИ ЗОМБИРАНИ РОБОТЧЕТА ????????? КАТО ОТИДЕТЕ НА ИЗЛЕТ - КАДЕ ДО НЯКОЯ РАФИНЕРИЯ ИЛИ ДО БЛИЗКИЯ ХИМИЧЕСКИ КОМБИНАТ ЛИ ОТСКАЧАТЕ ??????????? С КВО СЕ ХРАНИТЕ - С ПРАНИТЕ ПЛАСМАСОВИ ЛЕТЯЩИ НАВСЯКАДЕ *** ЛИ ИЛИ НАБЛЯГАТЕ И НА КАЧАМАК ОТ ГМО ?????? КВИ СТЕ ВИЕ - ЛУДИ , СЛЕПИ , ГЛУПАВИ ИЛИ ПРОСТО ПОРЕДНИТЕ КУПЕНИ БЕЗДУШНИЦИ ???????????????????????????????????/
316
3
 
3
 
! Отговори
Антишисташки еколог преди 12 години
Газ само от ГаСпром, иначе - СТАЧКА ! Пари ни дават за това.
315
3
 
11
 
! Отговори
.............. преди 12 години
Никой няма право да дупчи за каквото и да било българската земя. Да си еб.... пу..... май.... ! Американския посланник трябва да го пребият с камъни само за споменаването на шистов газ или ГМО.
314
1
 
3
 
! Отговори
до 397 преди 12 години
Не си никакъв Българин,аз в Сибир нямам работа,но ти щом не ти харесва,марш Тексас,ако предпочиташ *** в Канада,едно гризли повече няма да им е проблем.***
313
0
 
5
 
! Отговори
Jeezy преди 12 години
Те Шеврон понеже не замърсяват, Еквадор от нищото ей така са ги осъдили на 18млрд. долара глоби, кое му е безвредното като вкарваш химични вещества под налягане в почвата. Хубаво излиза газа, продаваме го имаме много пари и т.н., ами тая химия която е вкарана за добива и остава в почвата с нея какво правим ? има толкова много за четене, не говорете на изуст и да си мислите че хората ей така защото няма какво да правят в събота излизат на протест..геноцида продължава
312
9
 
5
 
! Отговори
IND преди 12 години
Въпреки изкуствено организираните протести..."МОНОПОЛА" на РУСИЯ и ГАЗПРОМ - ТРЯБВА и ЩЕ БЪДЕ РАЗБИТ!!!
311
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
396Аз съм българин и казвам, че българите искат евтин собствен газ. Ние не искаме да плащаме най скъпия газ в ЕС на Газпром. Който не му харесва - бегом в Сибир!
310
1
 
3
 
! Отговори
до 394 преди 12 години
Ти какъв се явяваш че казваш кое как ще бъде???Ние Българите казваме че не искаме да се дупчи Добруджа,защо ако онези нямат интерес се натискат толкова,интересувай се малко за добива на Шистовия,и за фирмите които се натягат,и после се слюнчи.Тук е България,ние живеем тук,онези да си дупчат в техните страни,нека сме бедни,нека да имало големи печалби,ние свикнахме,и не искаме да идват да ни тровят земята.