Протест в Рибново срещу новия директор на училището

Манчо Джуркин не давал да се изучава ислям
Обновена: 16 яну 2012 18:11 | 16 яну 2012 18:08,
126
Протест в Рибново срещу новия директор на училището
Снимка: архив, Reuters

Част от децата в гърменското село Рибново днес не влязоха в класните стаи в знак на протест срещу новия директор на училището, който забрани да се преподава ислям.

Родителите са недоволни и защото директорът Манчо Джуркин затваря училищния стол и намалил заплатите на учителите. Джуркин е от ГЕРБ и е директор на училището в Рибново малко повече от месец.
 
Според него темата религия измества центъра от истинския проблем, който е на политическа основа. Директорът коментира, че е нежелан, защото щял да извади на показ финансовите злоупотреби на предишното ръководство в лицето на ДПС. 
 
„Образованието трябва да бъде светско и аз като директор и обшественик, и като гражданин, винаги съм казвал, че няма значение дали нашата религия е мюсюлманска, християнска, будистка, хубаво е религията да е вън от българското училище, от светския характер на образованието”, казва Манчо Джуркин, цитиран от bTV. 
 
Той хвърля вината върху местния имам, който по време на петъчната молитва приканвал родителите да спрат децата си от училище. 
 
„Подкрепям ги като родител, пак казвам, не искам да се спекулира с това нещо, че като имам аз ги приканвам. Хубаво е човек да вярва в нещо - дали ще бъде мюсюлманин или християнин. Аз вярвам,че този човек няма да навреди на хората, отколкото този, който не вярва в нищо”, заяви и Бахри Михрин, имам.
 
Но децата, които днес бяха в класните стаи, подкрепят решенията на новия директор и смятат, че има други места за изучаване на предмета религия.
 
От Образователния инспекторат обясниха, че за да се учи религия като свободноизбираем предмет, трябва да има определен брой желаещи. Такива заявления обаче в училището не са постъпили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
12
 
4
 
! Отговори
Задръстеняци преди 12 години
Яко сте задръстени има още много път да извървите до като станете хора и пак ще си останете задръстени .Във западна Европа живеят над 130 националности и никой на никого не пречи а и вероисповеданието се стимулира без значение от коя вяра стига да не са крайни
68
17
 
5
 
! Отговори
prag преди 12 години
Това е подаръка на Рибново /BG./от ГЕРБ- опростен директор на училището който да подържа напрежението срещу местната и общинска управа. Всеки знае че капацитета на този Манчо е прекалено ограничен да върши тази работа, но е удобен да се ползва за създаване на напрежение...лошото е че не се знае къде ще свърши всичко това...
67
8
 
33
 
! Отговори
Марина преди 12 години
Като не им харесва светското училище да си държат децата в къщи.България не е мюсюлманска държава.Абе каква е тая държава в държавата.Там май имаше един с 4 жени.Нали многоженството е забранено.И още куп простотии станаха в последните години.Държавата трябва сериозно да се намеси и да им покаже,че законите в РБългария важат за всички.Стига вече галене с перце на *** и турци.На който не му харесва-прав му път.Писна ни вече!
66
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От просто по просто.много точно го е казал директорът там.Религията трябва да е вън от училището.ТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е СВЕТСКО,КАКТО И ЖИВОТА ТУК.
65
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това село трябва да изчезне от лицето на България.Срам е за цялата държава!
64
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Децата от такива малки селища трябва да се извозват с автобуси до по-големи селища с добра училищна база, за да получат качествено образование и да не гледат като подплашени зверчета, ако случайно се отзоват в малко по-голямо селище. На практика повече от половината жени в това село цял живот не са излизали от него!!!! Имамите се борят със зъби и нокти да изолират тези хора от света!
63
7
 
14
 
! Отговори
ВМРО преди 12 години
Спрете се стига сте плюли по хората . Проблема е фундаментален и като такъв рано или къстно трябва БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА да го разреши има два начина или със добро или със лошо. Отиват от инстетуциите и обясняват по наи разбран и почтен начин че така НЕ МОЖЕ .Лошят за 24 часа подменяме населението по тия селца със Бесарабски БЪЛГАРИ кото и се отпуска помощ от държавата за започване на скотовъдство,земеделие или каквото си искат Проблема приключва.
62
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се закриват тия училища. Там учат децата на простотии, в рейса и в големия град, или както там го начричат ,, Градо,,.
61
6
 
20
 
! Отговори
Джордж Буш старши преди 12 години
Успех в борбата с талибаните!
60
4
 
17
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Аве у това рибново голяма промивка са спретнали дпс. Точно такъв директор им е нужен това там е територия на РБ. Нека учат исляма извън школото. То там май и в работата учат ислям и нищо друго не правят. Егати и РИБИТЕ са там.
59
3
 
9
 
! Отговори
ггг до Гурбетчя преди 12 години
Не зная в какви глупости вярваш или се мъчиш да вярваш,но всеки човек рано или късно има своите върховни изпитания.Тогава и атеистите стават вярващи ,като комунистите.Бог е светлина и любов.А и Духовно посветени винаги е имало,както и ***.
58
4
 
13
 
! Отговори
edna преди 12 години
Само така, браво! Успех и вън религията от училище!
57
11
 
17
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Браво Манчо - ввсички българи - християни са зад теб! Мюсюлманите марш в Турция !!!
56
2
 
10
 
! Отговори
рибново преди 12 години
е хванат в капана на 4-5 хитреци и яко доят останалите селяни. Там работата няма оправяне.
55
3
 
10
 
! Отговори
до Влади преди 12 години
Корейците викаш ряпа да ядат... Нашите са така надъхани от партия (ДПС ) и вяра ,че криле имат даже...
54
9
 
10
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Ами вярващите било християни ,било мюсулмани като усетиха ,че младите са будни хора и не се поддават на манипулации и не вярват в глупости , решиха да промиват мозъците на децата още от най-ранна и крехка възраст! Ако на едно дете му се втълпи ,че има Господ ,като порасне е невъзможно да разбере,че такава глупост Господ не съществува! И не е вярно ,че атеистите /безбожниците/ ставали престъпници! Аз досега не съм откраднал нищо ,не съм убивал и не съм изнасилвал! Има милиарди атеисти като мен !
53
3
 
13
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Разбира се, че трябва да е светско...Помните преди светското образование какво е имало - света инквизиция, фереджета и др.
52
1
 
25
 
! Отговори
ггг преди 12 години
Директора е достоен човек.Браво.Училищата са места за научна подготовка,а храмовете за духовна.Всеки може да вярва или не,но в основата на държавността е закона,
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Манчо! Подкрепям го!
50
10
 
6
 
! Отговори
помак преди 12 години
абе хора, не вадете проблема от контекста. Това е случай на селска простотия която не мисля че има религия, а просто човек който се озовал където не му е мястото. Това е подаръка на Рибново от ГЕРБ- опростен директор на училището който да подържа напрежението срещу местната и общинска управа. Всеки знае че капацитета на този Манчо е прекалено ограничен да върши тази работа, но е удобен да се ползва за създаване на напрежение...лошото е че не се знае къде ще свърши всичко това...