Протест в Рибново срещу новия директор на училището

Манчо Джуркин не давал да се изучава ислям
Обновена: 16 яну 2012 18:11 | 16 яну 2012 18:08,
126
Протест в Рибново срещу новия директор на училището
Снимка: архив, Reuters

Част от децата в гърменското село Рибново днес не влязоха в класните стаи в знак на протест срещу новия директор на училището, който забрани да се преподава ислям.

Родителите са недоволни и защото директорът Манчо Джуркин затваря училищния стол и намалил заплатите на учителите. Джуркин е от ГЕРБ и е директор на училището в Рибново малко повече от месец.
 
Според него темата религия измества центъра от истинския проблем, който е на политическа основа. Директорът коментира, че е нежелан, защото щял да извади на показ финансовите злоупотреби на предишното ръководство в лицето на ДПС. 
 
„Образованието трябва да бъде светско и аз като директор и обшественик, и като гражданин, винаги съм казвал, че няма значение дали нашата религия е мюсюлманска, християнска, будистка, хубаво е религията да е вън от българското училище, от светския характер на образованието”, казва Манчо Джуркин, цитиран от bTV. 
 
Той хвърля вината върху местния имам, който по време на петъчната молитва приканвал родителите да спрат децата си от училище. 
 
„Подкрепям ги като родител, пак казвам, не искам да се спекулира с това нещо, че като имам аз ги приканвам. Хубаво е човек да вярва в нещо - дали ще бъде мюсюлманин или християнин. Аз вярвам,че този човек няма да навреди на хората, отколкото този, който не вярва в нищо”, заяви и Бахри Михрин, имам.
 
Но децата, които днес бяха в класните стаи, подкрепят решенията на новия директор и смятат, че има други места за изучаване на предмета религия.
 
От Образователния инспекторат обясниха, че за да се учи религия като свободноизбираем предмет, трябва да има определен брой желаещи. Такива заявления обаче в училището не са постъпили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Щом е от герб веднага ВЪН!
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17 до гурбетчияНищо не бъркам,гурбетчия.Комунистите отричаха религиите(както и ти в коментара си) и по това разлика между теб и тях няма.И да ти напомня,че огромна роля за срутването на комунистическата система имаше Папа Йоан Павел II.Те и затова правоверните *** все още питаят такава искрена омраза към Светия Отец.
27
2
 
20
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Ние българите си имаме религия и не я натрапваме на никой ако нещо не ти харесва вазирай никой не те държи насила тука.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имама и другия директор нарушават закона религията е забранена в училищата.
25
1
 
3
 
! Отговори
l преди 12 години
spored men uzu4avaneto na isliam be nalojeno ot dugan i agov s novinite na turski iskat da ni napraviat provinsia na turtsia ama sme v balgaria tova sa turski korporativni interesi zada mogat po lesno da stapiat na evropeiskite pazari i da si prekarvat drogata ot nas se o4akva to4no obratnoto nie stavame van6na granitsa za 6engeni ni triabva dobra repotatsia turtsia niama faida ot tova zatova mati glavite na raiata za tova dogan i agov da si hva6tat turtsite i v turtsia
24
2
 
8
 
! Отговори
гурбетчия до 17 преди 12 години
Не бъркай едновремешното задължително изучаване на историята на БКП с религията ! Комунизмът бавно но сигурно си отива ,а религиите от векове заблуждават хората със съществуването на Господ ,ангели ,дяволи ,сатани и куп глупости ! Такива немислещи хора ли искаш да станат децата ти ,да вярват в дяволи ,вещици ,магии и незнам си кво ? СВЕТЪТ ЩЕ СВЪРШИ , ГЛУПАЦИТЕ НЯМА ДА СВЪРШАТ / ДЮНЯЯ БИТЕДЖЕК , АПТАЛЛАР БИТМЕЙЕДЖЕК !!!!!!!
23
0
 
16
 
! Отговори
brb преди 12 години
Браво. Религията каквато и да е тя няма място в училище. Абсурд някакъв. А ако не си пускат децата на училище мисля че точно един такъв закон бяха приготвили за такива екземпляри, но и да не ами не моите деца ще са неграмотни. Браво на директора. Прав е на 100%.
22
0
 
11
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Абе, я нека първо в училище да научат,че буквата ч се пише така, а не с 4-ка и ш не с 6-тица. После ще видим за религията!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 27На мен ми се върти един,дето уби момичето в Перник,а после се гръмна.Той къде беше учил?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в училищата няма място за секти
19
3
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Стола си е стол, религията - религия! Не смесвай нещата. А на тези в Рибново имамът им не беше ли учил по Йордания, Саудитска Арабия?... там, където се учи краен ислям? И нещо ми се върти в ума за един, дето си закла децата и подпали жената със роднините й, от там ли беше или от съседно село?
18
3
 
10
 
! Отговори
Калин преди 12 години
История на религиите може да се изучава в рамките на т.нар философски цикъл в училищата .. само факти без брътвежи.. що ги е страх от фактите и истината комунисти и ислямисти .. те си знаят :)
17
5
 
27
 
! Отговори
Ислям в Туркя преди 12 години
КОЙТО ИСКА НЕКА ДА УЧИ ИСЛЯМ НО В ИСЛЯМСКАТА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ. АКО ЩЕ ОСТАВАТ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ИЗУЧАВА ПРОГРАМАТА ПРИЕТА ЗА ВСИЧКИ УЧИЛИЩА. ОНЕЗИ КОИТО НЕ СЕ ЧУВСТВАТ БЪЛГАРИ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА. НИКОЙ НЕ ВИ ДЪРЖИ НАСИЛА ТУК.
16
3
 
18
 
! Отговори
до Метин преди 12 години
Явно не схващаш разликата между "официална" религия и светско образование. Никой не твърди, че исляма е незаконна религия в страната, а че мястото на религията не е в училищата, защото сме сметска, а не религиозна държава, като Саудитска Арабия примерно. Такъв е закона и трябва да се спазва! Ако искаш стани инциатор на реферандум България да стане религиозна държава под владичеството на патриарха, или имам... та да станеш за кашмер.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
19,има много здрав разум и логика в коментара ти,затова го подкрепям.
14
7
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Съвременният ислям се различава много от съвременното християнство. Исляма проповядва избиване на друговерците и налагане на религията.
13
2
 
16
 
! Отговори
Не познавам Рибново преди 12 години
Изказвам чисто теоретично мнение:-Училищен стол трябва да има.Ако някой си е позволил злоупотреби,това може да се коригира,но не и да бъдат лишени децата от стол.-Образованието трябва да е светско,а желаещите да учат религия нека получат тази възможност факултативно.Ако няма достатъчно желаещи?Все пак е по-добре да се потърси начин за някакви курсове към училището,които да са под надзора на Министерството,вместо да се рискува децата да попаднат под влиянието на нелегални ислямистки организации
12
2
 
14
 
! Отговори
Калин преди 12 години
метин .. нима християнството е застъпено .. в училищата? училището е светска институция .. кому е необходимо исляма да се изучава като отделен предмет ?
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно време насила караха децата в училище и университетите да изучават "История на БКП".Явно кожата вълка си мени,нравът-никога!
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно как ще се научат децата на християнски добродетели, след като е "хубаво религията да е вън от българското училище"... Дали българите от Възраждането са били по-прости от нас?..