Започна контролирано изпускане на вода от язовир Йовковци

Няма опасност за населението, категорични са от кризисния щаб
15
Започна контролирано изпускане на вода от язовир Йовковци
Снимка: Архив Булфото

Контролирано изпускане на водите на яз."Йовковци" започна от тази сутрин, съобщиха от Областния кризисен щаб във Велико Търново.

От там са категорични, че опасност за населените места няма.

Операцията се налага след като язовирът рязко е повишил своето ниво и е започнал да прелива през долния ръб на преливника.

От тази сутрин водите преминават регулярно с дебит по 7-8 куб.м./сек през малкия изпусквател на язовирната стена и се насочват към дере, което е почистено и може да поеме цялото количество до нормализиране на нивото на язовира, който осигурява питейна вода за Велико Търново и още 20 населени места в района.

Поради минусовите температури от миналата седмица 10-сантиметров лед покри язовирната чаша и съоръженията край язовирната стена.

От ръководството на ВИК "Йовковци" прогнозират, че контролирано изпускане на язовира ще бъда направено и при високите пролетни води, които ще разтопят леда, покрил язовира.

В него сега има близо 90 млн.куб.м вода, като неговият максимален обем може да побере до 92.млн.куб.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: язовир Йовковци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
...? преди 12 години
И защо чак сега ,нали се знае че ще има валежи ...,какво се чака ,да прелеЯТ ли всичките язовири ...?
14
2
 
11
 
! Отговори
сиси преди 12 години
Специално до 7-Добре,че комунистите построиха язоворите та ги има,ами *** *** ,които ги взеха на концесия дали се грижат за съоръженията?!?!?
13
1
 
5
 
! Отговори
Sofia Water преди 12 години
И пак през лятото ще оправдаят поредното чудовищно поскъпване с недостиг на вода, помнете ви думите!
12
1
 
4
 
! Отговори
batDancho преди 12 години
до 10 : Става въпрос за село Елена, не за град Елена
11
1
 
4
 
! Отговори
batDancho преди 12 години
Къде са писали, че Елена е под вода ? Това няма как да стане, защото тя е по-високо от Йовковци. А да го изпускат, докато е време, че още 90 милиона кубика вода чакат да се разтопят, и ако няма място в язовира, ще има "неконтролирано" изпускане, както преди години - без малко да изключат подстанцията в Горна Оряховица, че водата беше стигнала до нея.
10
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
те затова ли писаха тук, че Елена е под вода ??
9
0
 
6
 
! Отговори
gorski преди 12 години
dosega kade sa spali, a ne sa q otremontirali taq qzovirna stena?
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изпускат, щото стана изнцидента в Хасково с язовирната стена.Иначе никой нямаше да си мръдне пръста да си изпълнява задълженията.Всико е от мързел и безхаберие в тая *** държава.
7
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те комунистите ей така си ги строяха язовирите.Язовира преди гр. Кърджали дано да не тръгва да прелива, че ще стане лошо.С това "водно огледало" допълнително ограничиха изпускането на водата.Преди като пуснеха язовира и водата бързо преминаваше през реката покрай града.Сега няма как да стане.Който го е мислил "водното огледало" не е бил много умен.А, забравих, че консултант е бил видният хидроинженер Доган.
6
1
 
18
 
! Отговори
прецакана преди 12 години
Хора,не вярвайте че е контролирано,бъдете бдителни,от контролирано изпускане на язовир видяхте какво стана по поречието на река Искър преди време.
5
0
 
39
 
! Отговори
ВЪЗМОТЕН преди 12 години
ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ И ЯЗОВИРЧЕТА СЕ ОКУПИРАХА /РАЗДАДОХА/ НА МУТРИ И БИВШИ ЧЕНГЕТА ТЕ НЕ СА СВИКНАЛИ ДА ДАВАТ ,ДА ПОДДЪРЖАТ ЯЗОВИРИ И СЪОРАЖЕНИЯ ,А САМО ДА ВЗИМАТ ГОРКИТЕ ТЕ , ЛАКОМО ДУПЕ ПРЕЗ НОСА МУ ИЗЛИЗА ДА НЕ БЪДА ПО ВУЛГАРЕН,,
4
1
 
37
 
! Отговори
тиз преди 12 години
Какъв микроязовир?!?! Числото 90млн м3 говори ли ти нещо? Язовир Йовковци захранва Велико Търново с питейна вода. Държавата в момента е с 2 леви вързани ръце, как смяташ, че ще стопанисва подобни обекти??
3
8
 
9
 
! Отговори
))) преди 12 години
ей ся -държавата ще затвори...- най-накрая
2
2
 
30
 
! Отговори
$ преди 12 години
Сигурно това ще е довод да вдигнат цената на водата. Защото от язовира до абонатите, водата стига без нито една помпа, но това не пречи цената на кубик да е 2 лв.
1
1
 
57
 
! Отговори
AZ преди 12 години
Всички микроязовири отново да станат държавни, защото се видя какъв им е контрола...